Fraai boek - Star Trek Federation: The First 150 Years

Een gedetailleerde fictieve geschiedenis van het Star Trek universum.

[/url]

Star Trek Federation: The First 150 Years

Auteurs:David A. GoodmanPagina's:176Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Titan BooksDruk:1Uitvoering:Hardback
ISBN:978-1-78116-915-5

Als je een beetje bekend bent met de Star Trek-franchise, dan weet je dat deze een zeer uitgebreide fictieve geschiedenis heeft. Dit boek van David A. Goodman dient als naslagwerk voor fans van de films en de series die meer duidelijkheid willen, of gewoon interesse hebben in een overzicht van de gebeurtenissen in de eerste honderd en vijftig jaar. Dat zijn woelige jaren, en dat merk je ook in dit boek.

Geheel in stijl met andere soortgelijke boeken, doet Star Trek Federation voorkomen alsof het ook echt uit dat universum komt. Goodman heeft 5 april 2063 gekozen als datum om het boek te beginnen. Dat is de dag waarop de mensheid het eerste contact maakt met de Vulcans. Al op de eerste pagina's merk je hoe uitgebreid het boek is, want niet alleen wordt dat eerste contact uitgebreid omschreven; er wordt ook aandacht besteed aan de persoon die dat eerste contact maakte, Zefram Cochrame. We lezen uit wat voor milieu hij komt, en wat er in de jaren voor zijn geboorte allemaal aan de hand was. Zo is er dus ook een korte voorgeschiedenis, waarin bijvoorbeeld de Eugenics Wars aan bod komen: die werden tussen genetisch gemanipuleerde en 'gewone' mensen gevoerd.



Dat het boek dit soort uitstapjes maakt, en dus niet een rechttoe, rechtaan geschiedenisboek is, maakt het interessant. Opmerkelijk vonden wij echter wel de zogenaamde officiële stukken die terug te vinden zijn. In het boek tref je zo'n vijftig stukken aan, van allerlei verschillende rassen. Helaas zien deze stukken er bijna allemaal totaal onrealistisch uit. Als een officieel stuk een oud papier moet voorstellen, valt overduidelijk te zien dat het uit de computer komt. Ook de tekst staat vaak te recht op het papier, en ziet er eenvoudigweg niet mooi uit. En dat terwijl er toch enige keren geclaimd wordt dat het 'handgeschreven' stukken betreft.

Dergelijke toevoegingen zijn in basis uitermate interessant, maar de uitwerking laat flink te wensen over. Er zijn veel manieren om fictieve in-universe stukken toe te voegen aan dit soort boeken, en hierin is gekozen voor wellicht de minst geloofwaardige. Dat maakt het ronduit teleurstellend, en doet je afvragen waarom de stukken dan zijn toegevoegd. Een betere uitwerking was wenselijk geweest, want het zijn wel leuke toevoegingen. Zo tref je hieronder een Klingon-rapport aan over Jonathan Archer. Links het origineel en rechts de vertaling.



Een ander minpunt (dat ergens ook begrijpelijk is), is dat er in het boek niet gerept wordt over de gebeurtenissen in de films van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=10716]J.J. Abrams. Zoals bekend herschreven die de geschiedenis van het Star Trek universum, waardoor gezegd kan worden dat het boek van Goodman zich concentreert op de geschiedenis van de series en de eerste tien films. Dat maakt dit boek niet minder interessant voor fans van de franchise, of nieuwkomers. In de vele hoofdstukken valt bijvoorbeeld te lezen over hoe de eerste ruimteschepen gebouwd werden, en welke technologische innovaties nieuwe generaties ruimteschepen hadden.

Een knappe prestatie van Goodman hierin is dat hij een goede balans tussen details en een uitgebreide geschiedenis weet te treffen. Er zit veel informatie in dit boek, maar die wordt mooi verspreid verteld. Zo krijg je geen enkel moment het gevoel dat je teveel informatie krijgt. Dat komt hoogstwaarschijnlijk ook door de vele kleine uitstapjes die Goodman maakt om belangrijke actoren te omschrijven. Verder wordt er niet alleen aandacht besteed aan grote gebeurtenissen in het universum, maar ook aan kleinere zaken.



Ondanks de lelijke in-universe-documenten die zijn toegevoegd aan dit boek, mag Goodman trots zijn. Star Trek Federation: The First 150 Years is een zeer uitgebreid boek. Voor elke fan van de franchise, en elke nieuwkomer die nieuwsgierig is geworden door de films van Abrams, is dit een absolute aanrader.

Het boek Star Trek Federation: The First 150 Years van David A. Goodman is online te koop bij webshops als Bol.com, Polare en Athenaeum. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan Titan Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair