Blu-Ray Review: The Purge

De onverwachte kaskraker, die eigenlijk al geluk had dat het in de bioscoop te zien was.


Regie: James DeMonaco | Cast: Ethan Hawke (James Sandin), Lena Headey (Mary Sandin), Max Burkholder (Charlie Sandin), Adelaide Kane (Zoey Sandin), Tony Oller (Henry), e.a. | Speelduur: 86 minuten | Bioscooprelease: 18 juli 2013 | FilmTotaal recensie: The Purge

Afgelopen zomer wist het mager ontvangen The Purge van de onbekende regisseur James DeMonaco (Staten Island, 2009) een enorme indruk te maken aan voornamelijk de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. De $3 miljoen-kostende horrorthriller leverde namelijk alleen al in het openingsweekend bijna $35 miljoen op. De flinke opkomst ligt mogelijk enerzijds aan het opvallende affiche, die Universal waarschijnlijk in ruime getale door de theaters verspreidde. Anderzijds zal het opvallende gegeven - één avondje per jaar is alles geoorloofd, tot moord aan toe - de nodige interesse hebben getrokken. Hoofdrolspeler Ethan Hawke boekte met The Purge in ieder geval één van zijn twee successen in 2013. Met het sterk ontvangen Before Midnight maakte hij echter een stuk meer indruk. Afgelopen maand stuurde Universal Pictures de redelijk kale HD-schijf van The Purge het Nederlandse Blu-Ray schap in.

Synopsis & trailer
In The Purge besluit de Amerikaanse overheid jaarlijks een periode van 12 uur in te stellen waarin alle illegale activiteiten legaal zijn. Het grote voordeel hiervan - aldus de film - is dat hiermee de misdaadcijfers enorm dalen. Het gevolg is wel dat ook de onschuldige burgers de dupe zijn van de criminele wandaden.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is The Purge flink "Rotten" met 38%. De IMDb noteert een eveneens matige 5,5 bij ruim 58 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorfilm met een iets hogere 5,9 (Stem zelf). FT recensent Michelle Iwema gaf drie sterren naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT-bezoeker DashX: De film begon echt sterk, maar zakte halvewege in het film en wat een zwak einde. Hoop dat het vervolg wat beter wordt, denk dat er heel wat meer met de film kan gebeuren.
Het productiebudget van The Purge bedroeg zo'n $3 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een verrassende $34,0 miljoen en eindigde op een prima $64,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een iets hogere $89,3 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam tot zes ton in dollars.


Blu-Ray: The Purge | Retail release: 18 december 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40: 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Ook verkrijgbaar op: Dvd | EAN: 5050582939019 | Met dank aan: Universal Pictures | Extra's: Surviving the Night: The Making of The Purge

De single disc Blu-Ray uitgave van The Purge wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, waarvan de cover overeenkomt met de teaserposter, duidelijk een van de sterkste kanten van de film.
Het beeld en geluid doen het meer dan goed en belangrijk in deze is dat het beeld in de donkerdere scenes niet teleurstellen. Dit gebeurt gelukkig ook niet. De DTS-HD track zorgt ervoor dat de spanning er nog genoeg in kan komen, ondanks dat het soms wachten is op een echt spannende scene.
Universal heeft slechts één extra aan de schijf toegevoegd, namelijk de korte making-of Surviving the Night: The Making of The Purge met een speelduur van een kleine tien minuten. Gelukkig is het een best vermakelijke docu, waarin er genoeg beelden van achter de schermen te zien zijn en er ook wordt gesproken over het thema in de hoofdfilm. Uiteraard komen cast en crew voorbij. Redelijk, maar wel erg weinig.

Conclusie: doorsnee wegkijker krijgt doorsnee schijf en waarschijnlijk een complete franchise.
The Purge heeft waarschijnlijk een zeer sterke marketingcampagne gehad waardoor het (Noord-Amerikaanse) publiek er massaal voor koos. Ondanks dat het geen horror/thriller van de bovenste plank is, zijn er voldoende andere soortgelijke films aan te wijzen die duidelijk minder interessant zijn. Het is wel te hopen dat het rappe vervolg wat meer kwaliteit met zich meebrengt. Dit valt echter te betwijfelen, aangezien The Purge 2 al aankomende zomer in de bioscoop te zien moet zijn. Een derde deel is bij voorbaat al te verwachten, al zou zomaar een direct-to-dvd titel kunnen zijn.
De Blu-Ray uitgave van The Purge is rechttoe rechtaan met een net beeld en geluid en slechts één extra, die overigens best te pruimen is.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair