Fraai boek - 100 Movie Posters: The Essential Collection

Hét boek voor op de salontafel.

[/url]

100 Movie Posters: The Essential Collection

Auteurs:Tony NourmandPagina's:208Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Reel Art PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-9572610-8-2

Tony Nourmand is een expert op het gebied van filmposters. Hij publiceerde al boeken als James Bond Movie Posters en Hitcock Poster Art en werkte mee aan een boekenserie over filmposters per decennium en genre. In dit boek presenteert Nourmand ons een brede selectie aan filmposters die volgens hem op het gebied van ontwerp en impact de belangrijksten van de filmgeschiedenis zijn. 100 Movie Posters is door het schitterende drukwerk hét salontafelboek voor de liefhebber van filmposters.

Interessant aan 100 Movie Posters is de balans die Nourmand gevonden heeft tussen enerzijds het laten spreken van de posters, en anderzijds het vertellen daarover. Als hij erover vertelt (steevast op een grote pagina met veel wit), is de tekst kort maar krachtig. In die teksten verstrekt hij zowel context over de posters, als over de film.



Een mooi voorbeeld daarvan is bovenstaande poster van de film The Lady from Shanghai (1947), van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=3429]Orson Welles. De hoofdrol daarin was weggelegd voor Rita Hayworth, maar ondanks haar aanwezigheid werd de film in eerste instantie bekritiseerd. Pas later werd deze op z'n waarde geschat. Nadat Nourmand daarover verteld heeft, komt hij toe aan de bespreking van het affiche.

Die is gemaakt door de Italiaan Anselmo Ballaster. Hij werkte meer dan 45 jaar in het vak en maakte in zijn carrière meer dan vijfhonderd filmposters. Vooral in de jaren '40, toen Ballaster werkzaam was voor Columbia, maakte hij posters van Rita Hayworth. De bovenstaande poster is daar volgens Nourmand de beste van. De poster vindt namelijk een balans tussen het verkopen van de film, en de esthetiek.



Elke poster die in het boek aan bod komt wordt op deze manier uitgebreid besproken. Een ander mooi voorbeeld is de bespreking van bovenstaande poster van Stanley Kubricks 2001: A Space Oddysey. De film is een van de duurste producties ooit van MGM en leek in de eerste dagen na de première een flop te worden. Goede recensies en het feit dat de film perfect bij de tijdsgeest paste brachten daar verandering in. Veel mensen wilden 2001: A Space Odyssey meerdere keren in de bioscoop zien, en daar speelde kunstenaar Mike Kaplan met bovenstaand affiche handig op in. Hij benadrukte in zijn bliksemsnel bedachte campagne hoe de film bij de tijdsgeest paste. Daar slaat de slagzin the ultimate trip bovenaan de poster dan ook op.

Deze context, en de schitterende kleurendruk maakt dit boek perfect voor op de salontafel. Het is niet zo'n boek dat je rustig gaat zitten lezen, maar eerder zo een waar je op je gemak doorheen bladert en zo nu en dan de begeleidende tekst bij een poster leest. Zo neemt Nourmand je door zijn eigen museum van filmposters. Het boek is te koop bij Bol.com, Polare en Athenaeum. Met dank aan Reel Art Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair