Blokkade The Pirate Bay voorbij

Providers hoeven de site niet langer te blokkeren.

Na dik een jaar kunnen Ziggo en Xs4all de blokkade van The Pirate Bay opheffen. Het gerechtshof in Den Haag heeft hiertoe besloten. Ook moet Stichting Brein, die de zaak aanspande tegen de twee providers, de proceskosten van 362.000 euro betalen. Het gerechtshof is tot deze beslissing gekomen omdat het voor abonnees van de provider erg eenvoudig is om de blokkade te omzeilen, of gebruik te maken van andere soortgelijke sites.

In een reactie laat Xs4all weten opgelucht te zijn. “Wij zijn blij dat het gerechtshof de informatievrijheid, een grondrecht van alle Nederlandse burgers, in bescherming neemt.” Ziggo laat in zijn reactie weten ook blij te zijn met de beslissing, en is van plan de blokkade snel op te heffen. “De uitspraak is net binnen, dus we moeten dit intern nog bespreken, maar ons streven is dat onze abonnees zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van The Pirate Bay,” vertelde een zegsman aan het NRC. Stichting Brein wilde niet reageren op het vonnis van de rechtbank.

Opvallend is dat KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile, die net als Xs4all en Ziggo gedwongen werden The Pirate Bay op zwart te zetten, hun blokkade voorlopig in stand houden. Zij willen wachten tot er een vonnis is in hun eigen rechtszaken. De kans is, gezien de uitspraak in het geval van Xs4all en Ziggo, groot dat zij de blokkade binnenkort ook mogen opheffen.

The Pirate Bay stond sinds januari 2012 bij diverse providers op zwart. Ruim tachtig procent van de Nederlandse internetters kon de website niet langer direct bezoeken. Toch bleek de maatregel weinig effectief. Velen maakten ofwel gebruik van een proxy, of verplaatste zich naar andere websites. Omdat de maatregel zo weinig effectief is gebleken, heeft het gerechtshof nu dus besloten deze op te heffen.



NieuwsFilm

meest populair