Algemeen

Blokkade The Pirate Bay voorbij

Providers hoeven de site niet langer te blokkeren.

door Jim Pedd op 28.01.2014 om 13:52 in Algemeen
Na dik een jaar kunnen Ziggo en Xs4all de blokkade van The Pirate Bay opheffen. Het gerechtshof in Den Haag heeft hiertoe besloten. Ook moet Stichting Brein, die de zaak aanspande tegen de twee providers, de proceskosten van 362.000 euro betalen. Het gerechtshof is tot deze beslissing gekomen omdat het voor abonnees van de provider erg eenvoudig is om de blokkade te omzeilen, of gebruik te maken van andere soortgelijke sites.

In een reactie laat Xs4all weten opgelucht te zijn. “Wij zijn blij dat het gerechtshof de informatievrijheid, een grondrecht van alle Nederlandse burgers, in bescherming neemt.” Ziggo laat in zijn reactie weten ook blij te zijn met de beslissing, en is van plan de blokkade snel op te heffen. “De uitspraak is net binnen, dus we moeten dit intern nog bespreken, maar ons streven is dat onze abonnees zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van The Pirate Bay,” vertelde een zegsman aan het NRC. Stichting Brein wilde niet reageren op het vonnis van de rechtbank.

Opvallend is dat KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile, die net als Xs4all en Ziggo gedwongen werden The Pirate Bay op zwart te zetten, hun blokkade voorlopig in stand houden. Zij willen wachten tot er een vonnis is in hun eigen rechtszaken. De kans is, gezien de uitspraak in het geval van Xs4all en Ziggo, groot dat zij de blokkade binnenkort ook mogen opheffen.

The Pirate Bay stond sinds januari 2012 bij diverse providers op zwart. Ruim tachtig procent van de Nederlandse internetters kon de website niet langer direct bezoeken. Toch bleek de maatregel weinig effectief. Velen maakten ofwel gebruik van een proxy, of verplaatste zich naar andere websites. Omdat de maatregel zo weinig effectief is gebleken, heeft het gerechtshof nu dus besloten deze op te heffen.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Jah zo ga je natuurlijk niks doen tegen het illigaal downloaden...

Paranoid

Avatar

T+) Het recht viert zegen.

Catweazle

Avatar

Paranoid "T+) Het recht viert zegen."


*zucht* ik weet dat ik als een ouwe sul klink, maar je moet niet gaan zaniken, als er geen geld meer is, om goede films te maken.

Thiver

Avatar

Opmerkelijk dat maatregelen door een rechter kunnen worden verworpen als ze niet effectief blijken. Niet dat ik erover inzit, hoor; elke overwinning op dat clubje idioten van BREIN is er een. Nu maar hopen dat ze binnenkort een even harde tik op de vingers krijgen voor het intimideren en afpersen van ondertitelsites.

Duikboot

Avatar

Banned "Jah zo ga je natuurlijk niks doen tegen het illigaal downloaden..."


Hoeft ook niet, want downloaden is legaal in Nederland...

En terecht dat BREIN een keer op hun kloten krijgt. De manier waarop ze te werk gaan is ronduit walgelijk. Een website/medewerkers aan de website gewoon een dwangsom van tig euro's toesturen met de mededeling: "betalen en snel een beetje, anders krijg je een rechtzaak die nog veel duurder is dus kies maar..." Kijk maar naar bierdopje.com om een voorbeeld te noemen.

Paranoid

Avatar

Catweazle "*zucht* ik weet dat ik als een ouwe sul klink, maar je moet niet gaan zaniken, als er geen geld meer is, om goede films te maken."


Juist ja, want de laatste jaren is de omzet van Hollywood niet constant omhoog gegaan? Want de laatste jaren zijn niet de omzet records verbroken? Want de laatste jaren zijn kleine indie films niet meer populair geworden? Nee je hebt gelijk, er is binnenkort geen rode cent meer voor goede films.

Geranimous

Avatar

Paranoid "Juist ja, want de laatste jaren is de omzet van Hollywood niet constant omhoog gegaan? Want de laatste jaren zijn niet de omzet records verbroken? Want de laatste jaren zijn kleine indie films niet meer populair geworden? Nee je hebt gelijk, er is binnenkort geen rode cent meer voor goede films."


Natuurlijk neemt de omzet toe maar de prijzen gaan ook omhoog. En downloaden heeft idd veel minder negatieve invloed gehad om de bioscoopopbrengsten maar de DVD-markt is daarentegen wel ingestort. Het is niet omdat het zo goed gaat met die markt dat je nieuwe films voor een paar euro's aan kunt schaffen. De invloed van downloaden heeft een veel minder negatief effect gehad dan vooraf gedacht maar je bent naief als je denkt dat het helemaal geen negatieve invloed heeft.

Paranoid

Avatar

Geranimous "Natuurlijk neemt de omzet toe maar de prijzen gaan ook omhoog. En downloaden heeft idd veel minder negatieve invloed gehad om de bioscoopopbrengsten maar de DVD-markt is daarentegen wel ingestort. Het is niet omdat het zo goed gaat met die markt dat je nieuwe films voor een paar euro's aan kunt schaffen. De invloed van downloaden heeft een veel minder negatief effect gehad dan vooraf gedacht maar je bent naief als je denkt dat het helemaal geen negatieve invloed heeft."


Natuurlijk heeft het wel een invloed gehad. Maar het is niet zo dat door downloaden opeens de hele filmwereld instort. In 2011 was er een artikel op BBC dat er aan 170 miljoen pond gedownload werd. Maar globaal gezien was er in 2011 een omzet van 32 miljard, waarvan 10 miljard in Hollywood. Die verliezen die Hollywood zogenaamd draait, worden zwaar overdreven. En de DVD is gewoon vervangen door sites als Netflex, net zoals de DVD de VHS had vervangen.

Banned

Avatar

Er zal altijd geld zijn voor nieuwe films te maken... Zoals zelf aangegeven zijn de opbrengsten aan de bioscoopkassa enorm. Alleen maakt downloaden de retail industrie kapot. Dat is wel een probleem. Zeker voor diegene die graag een schijfje in de kast hebben staan en willen betalen voor extra's en de film of serie in de kwaliteit zoals die bedoeld is. Downloaden en streamen zal dit voorlopig niet kunnen vervangen, al maakt die kwaliteit voor velen geen reet uit. Spijtig genoeg.

Pete_027

Avatar

Het is maar waar men zich druk om maakt. 1 torrentsite down en er zijn zo weer een x-aantal te vinden waar je ook je gewenste data kunt downloaden.

Geen beginnen aan om dat tegen te houden:N

centr1no

Avatar

Paranoid "En de DVD is gewoon vervangen door sites als Netflex, net zoals de DVD de VHS had vervangen."


Wat veel mensen over het hoofd zien is dat er ook andere dingen zijn dan films. Het filmpje kijken is door de moderne jeugd voor een groot deel ook vervangen door andere bezigheden zoals games en muziek.
Waar 20 jaar geleden het meest bijzondere apparaat in huis de DVD-speler was hebben ze nu apparaten als gameconsoles, pc's, laptops en tablets.

therealalexander

Avatar

"Illegaal downloaden" bestaat niet in Nederland.
Downloaden is legaal. punt. Er is wel zoiets als verboden content, maar dat mag je ook uberhaupt niet in je bezit hebben.
Wel een slimme stunt van BREIN, om de term "illegaal downloaden" zo stevig in de hoofden van het volk te printen... net zoals in Inception: als men eenmaal een idee of een concept kent, gaat dat er niet meer uit.


Anyhoe... Ik las hierboven dat de retail industrie kapot gaat aan downloaden. Bijvoorbeeld Free Record Shop.... Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Tijden veranderen gewoon. Afgelopen decennia zijn ontiegelijk veel groenteboeren, avondwinkels maar ook bijv schoenmakers verdwenen... immers wij willen liever in 1x bij de AH alles kopen en dat het liefst 24/7, en als iets op/kapot is gooien we het weg ipv repareren.

En nu gebeurd er weer iets dergelijks, onze behoefte aan luiheid en gemak in combinatie met internet, geeft weer een impuls aan vernieuwing. Boodschappen worden thuisbezorgd, doet een buurtsuper dat niet, kan dat klanten kosten.
Muziek/films/series kunnen makkelijk en steeds vaker in HD gestreamd of on-demand gekeken worden, netflix bijv verdiend dan ook bakken met geld...en volgens mij doen zenders als HBO of SHOWTIME het ook steeds beter. Dat SBS6 niet zo goed gaat en NL123 te weinig geld hebben heeft niks met downloaden te maken, gezien bijna niemand iets download wat gratis op TV is of uitzendinggemist.
En voor de liefhebbers die toch een CD/DVD/blu-ray willen? Waarom ouderwetse winkels bezoeken met een beperkt aanbod; zeker als het geen mainstream film is kan je een hele dag kwijt zijn aan tevergeefs FreeRecordShops of Mediamarkten te bezoeken... online heb je het in een minuut gevonden, en veelal ligt het volgende dag op de mat.

Dus nee, in de mediabranche werken en de zaken gaan slecht? Ik geef eerder gebrek aan bestaansrecht/vernieuwingsvermogen de schuld dan het fantoom "illegaal downloaden".

Geranimous

Avatar

Paranoid "Natuurlijk heeft het wel een invloed gehad. Maar het is niet zo dat door downloaden opeens de hele filmwereld instort. In 2011 was er een artikel op BBC dat er aan 170 miljoen pond gedownload werd. Maar globaal gezien was er in 2011 een omzet van 32 miljard, waarvan 10 miljard in Hollywood. Die verliezen die Hollywood zogenaamd draait, worden zwaar overdreven. En de DVD is gewoon vervangen door sites als Netflex, net zoals de DVD de VHS had vervangen."


Klopt niet helemaal wat je zegt. Bovendien is de ondergang van de dvd markt al meer dan 10 jaar geleden ingezet en toen was Netflix nog helemaal niet zo populair.

Geranimous

Avatar

therealalexander ""Illegaal downloaden" bestaat niet in Nederland.
Downloaden is legaal. punt. Er is wel zoiets als verboden content, maar dat mag je ook uberhaupt niet in je bezit hebben.
Wel een slimme stunt van BREIN, om de term "illegaal downloaden" zo stevig in de hoofden van het volk te printen... net zoals in Inception: als men eenmaal een idee of een concept kent, gaat dat er niet meer uit.


Anyhoe... Ik las hierboven dat de retail industrie kapot gaat aan downloaden. Bijvoorbeeld Free Record Shop.... Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Tijden veranderen gewoon. Afgelopen decennia zijn ontiegelijk veel groenteboeren, avondwinkels maar ook bijv schoenmakers verdwenen... immers wij willen liever in 1x bij de AH alles kopen en dat het liefst 24/7, en als iets op/kapot is gooien we het weg ipv repareren.

En nu gebeurd er weer iets dergelijks, onze behoefte aan luiheid en gemak in combinatie met internet, geeft weer een impuls aan vernieuwing. Boodschappen worden thuisbezorgd, doet een buurtsuper dat niet, kan dat klanten kosten.
Muziek/films/series kunnen makkelijk en steeds vaker in HD gestreamd of on-demand gekeken worden, netflix bijv verdiend dan ook bakken met geld...en volgens mij doen zenders als HBO of SHOWTIME het ook steeds beter. Dat SBS6 niet zo goed gaat en NL123 te weinig geld hebben heeft niks met downloaden te maken, gezien bijna niemand iets download wat gratis op TV is of uitzendinggemist.
En voor de liefhebbers die toch een CD/DVD/blu-ray willen? Waarom ouderwetse winkels bezoeken met een beperkt aanbod; zeker als het geen mainstream film is kan je een hele dag kwijt zijn aan tevergeefs FreeRecordShops of Mediamarkten te bezoeken... online heb je het in een minuut gevonden, en veelal ligt het volgende dag op de mat.

Dus nee, in de mediabranche werken en de zaken gaan slecht? Ik geef eerder gebrek aan bestaansrecht/vernieuwingsvermogen de schuld dan het fantoom "illegaal downloaden"."


Je vergelijking gaat mank. Grote supermarkten doen niets illegaals. Het is wel vervelend voor de groenteboeren en dergelijke maar het mag wel gewoon. De torrentsites doen wel iets illegaals. Ze maken het mogelijk dat users illegale content verspreiden. Bovendien is downloaden niet verboden in NL maar filesharen van illegale content wel dus als je een torrentsite gebruikt ben je wel degelijk illegaal bezig.

YmeNL

Avatar

Maar het gekke is, ik kan nu niet op TPB terwijl ik Ziggo heb?

Of heb ik iets verkeerds gelezen? :?

FilmMaster

Avatar

Thiver "Opmerkelijk dat maatregelen door een rechter kunnen worden verworpen als ze niet effectief blijken. Niet dat ik erover inzit, hoor; elke overwinning op dat clubje idioten van BREIN is er een. Nu maar hopen dat ze binnenkort een even harde tik op de vingers krijgen voor het intimideren en afpersen van ondertitelsites."

tja... als je illigale sites blokkeerd, blokkeer ze dan allemaal, wel zo eerlijk.
Brein is schandelijk, intimideren en afpersen is onprofessioneel.

Angelater

Avatar

YmeNL "Maar het gekke is, ik kan nu niet op TPB terwijl ik Ziggo heb?
Of heb ik iets verkeerds gelezen? :?"

Er staat dat de blokkade opgeheven mag worden. Je hebt natuurlijk kans dat ze dat niet gelijk in een scheet hebben gedaan, en of ze het wel willen ;)

YOLO

Avatar

Geranimous "Klopt niet helemaal wat je zegt. Bovendien is de ondergang van de dvd markt al meer dan 10 jaar geleden ingezet en toen was Netflix nog helemaal niet zo populair."
Wat is je bron.

Want mijn bron NVPI schreef een andere verhaal.

Een gemiddeld Nederlands huishouden kocht in 2007 vier nieuwe dvd’s. Het totaal aantal verkochte dvd’s in 2007 komt daarmee uit op 31 miljoen stuks, goed voor een omzet van 339 miljoen euro. Daarmee is 2007 een nieuw recordjaar voor de videobranche. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van branchevereniging NVPI en marktonderzoeksbureau GfK Benelux Marketing Services.
Naar mijn weten is 2007 geen meer dan 10 jaar geleden.
De daling van de DVD verkoop was ingezet in 2009!


Geranimous "Je vergelijking gaat mank. Grote supermarkten doen niets illegaals. Het is wel vervelend voor de groenteboeren en dergelijke maar het mag wel gewoon. "
Zijn vergelijking is NIET mank! Want het gaat niet om de illegaliteit.

Het gaat om het inspelen van de (consumenten)markt. Zowel de muziek als de filmindustrie bleef maar vast houden aan hun oude verdienmodel, waar ze zijn vergeten dat er ook nog internet bestaat in het dagelijkse leven waar men getrouwd is met zijn/haar smartphone. Men had veel eerder internet en VOD moeten ontarmen. Dus legale alternatieven aanbieden -> http://www.videoondemand.nu/

batmaster

Avatar

Ik bezit meer dan 800 originele films op blu-ray, maar ik download zeker ook. Als meer mensen het nou ook op deze manier deden... Ik heb trouwens wel echt een hekel aan brein.

iza

Avatar

Voor mij zijn het niet eens de nieuwe films maar serie's die een wereld van verschil uitmaken tegenwoordig. Bijvoorbeeld op Zondag komt er een nieuwe aflevering van True Detective op de betaalzender HBO in Amerika en de zelfde of volgende dag kun je het downloaden, (bijna) gratis en voor niks. (daar kan niks & niemand tegen concurreren?)

Ook belangrijk voor mij is dat die (blu ray?)TV beeld kwaliteit véél hoger ligt dan die van een dvd hier in de winkel. Besluit je toch een Blu Ray versie van dat seizoen te kopen (+50 euro) ondersteunt Windows géén Blu ray ! waardoor je alsnog verplicht +100 euro kwijt bent aan bijvoorbeeld Power Dvd om je blu ray discs af te spelen op de computer.

Naar mijn mening is het dus niet het geld maar de service die verleent word wat het downloaden zó belangrijk maakt voor mij vandaag de dag.
Als - Dvd vervangen zou worden door Blu Ray,
- Windowns Blu Ray gratis af zou spelen,
- Wij niet maanden moeten wachten op een nieuwe aflevering/seizoen

Dan had ik ook (nog steeds) zonder probleem alles gekocht in de winkel.
(En ik heb al een hele kamer vol met dvd's)

Maar maanden wachten, op iets van slechtere kwaliteit en de mensen die al ontiegelijk rijk zijn, nog rijker maken?
En dan de situatie zó verdraaien dat ik de crimineel/piraat ben die de filmwereld om zeep helpt en iets illegaals verricht..

Het liefst zou ik hier van de daken schreeuwen hoe gemakkelijk het is om nooit meer de nieuwste dingen te missen - over het feit dat wij de grootste bibliotheek in de wereld op een paar klikjes afstand hebben.

Als wij zouden weten hoeveel geld de eigenaren van bv Warner Bros en Paramount ieder jaar dankzij ons verdienen, ging er dan iemand nog nonchalant naar de bioscoop?

FilmMaster

Avatar

batmaster "Ik bezit meer dan 800 originele films op blu-ray, maar ik download zeker ook. Als meer mensen het nou ook op deze manier deden... Ik heb trouwens wel echt een hekel aan brein."

800blurays? Damn, vind je die ook allemaal goed?

Masterbrain

Avatar

Geen wonder dat Free Record Shop FAILLIET is,Voordeel van downloaden is wel lekker snel gedaan , maar de grote nadelen zijn de ondertiteling

Moviemagic

Avatar

Downloaden is legaal en daarom moet niemand erover zeiken. Wil je het veranderen dan moet je bij stichting Brein solliciteren.

Thiver

Avatar

iza "Ook belangrijk voor mij is dat die (blu ray?)TV beeld kwaliteit véél hoger ligt dan die van een dvd hier in de winkel. Besluit je toch een Blu Ray versie van dat seizoen te kopen (+50 euro) ondersteunt Windows géén Blu ray ! waardoor je alsnog verplicht +100 euro kwijt bent aan bijvoorbeeld Power Dvd om je blu ray discs af te spelen op de computer."

Kun je dan niet beter voor een paar tientjes gewoon een brd-speler kopen? :?

Chrischzz

Avatar

Waar het natuurlijk echt om gaat is dat de providers niet gedwongen willen worden een specefieke site te blokkeren omdat 1 of andere club ertegen is... Het gaat de providers om de privacy..


Ik zelf gebruik nooit Pirate Bay of Torrents.. downloaden doe ik dan weer via usenet.


Tuurlijk heeft downloaden invloed op de verkopen van films, games en muziek..
Maar dat werken de producenten ook zelf in de hand..

Al jaren klagen mensen steen en been over de on doorspoelbare meldingen op dvd en br's..
Doen ze er wat aan? Nee.. Dus met diensten als Netflix of iTunes is het streamen van films alleen maar handiger en leuker. Vooral omdat het tegenwoordig kan..

Voor muziek is die keuze natuurlijk ook simpel.. Waarom een cd in de winkel halen van een artiest waar je eigenlijk maar 3 liedjes leuk van vindt? Via een download dienst download je alleen de nummertjes die jij leuk vindt.. Knalt em op je mp3 spelert, die je onderweg kan luisteren.. Maar thuis ook gewoon in je dockingstation kan zetten.. Waarom nog een cd kopen?


De film en muziek maatschappijen hebben wat dat betreft liggen slapen.. En geven vrolijk de "illegale download" de schuld.. Wat onterecht is.. Ze hadden zelf eerder en gezamenlijk met goede diensten moeten komen.. Nu zijn het Apple en kornuiten die er veel aan verdienen..

NieuwsFilm

meest populair