Blu-Ray Review: Guardians of the Galaxy

Dé blockbuster van 2014 krijgt een nette Blu-Ray uitgave.


Regie: James Gunn | Cast: Chris Pratt (Peter Quill), Zoe Saldana (Gamora), Dave Bautista (Drax), Bradley Cooper (Rocket - stem), Vin Diesel (Groot - stem), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Bioscooprelease: 14 augustus 2014 | FilmTotaal recensie: Guardians of the Galaxy

Met de sci-fi actiekomedie Guardians of the Galaxy lanceerde Walt Disney / Marvel Studios alweer de tiende film in het Marvel Cinematic Universe. De compleet afwijkende titel zette de deur open voor meer buitenaardse personages die in de twee Thor-films en The Avengers al wat ruimte kregen. In Guardians of the Galaxy zagen we vele kleurrijke figuren, een lopende boom en een pratende wasbeer. Vooraf was niet iedereen even overtuigd van de "Star Wars-kloon", maar na de release was er vooral plaats voor bewondering. Door een evenwichtige balans tussen humor en actie bleek Guardians of the Galaxy gelijk één van de - zo niet de beste - titels uit de Marvel-reeks.

Waar de introductiefilms van Thor en Captain America verhoudingsgewijs beperkt scoorden, was het voor Peter Quill en zijn ruimte-losers gelijk raak. Wereldwijd noteerde het een fraaie $772,3 miljoen en in de States is het nog altijd de best verdienende film van 2014. De sequel is uiteraard al gepland en het is niet ondenkbaar dat de 'Bunch of A-Holes' in 2018 en 2019 zij aan zij vechten met The Avengers. Eerder deze maand verscheen Guardians of the Galaxy op (3D) Blu-Ray en Dvd.

Synopsis

De onbezonnen avonturier Peter Quill heeft een geheimzinnige bol gestolen. Maar Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal uiteenlopende vreemde vogels; Rocket, een wapendragende wasbeer, Groot, een boommens, de dodelijke en mysterieuze Gamora en de door wraak gedreven Drax the Destroyer. Maar Quill komt erachter wat de ware kracht van de bol is, en dat de bol een bedreiging vormt voor het heelal.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Guardians of the Galaxy heerlijk "Fresh" met 90 procent. De IMDb noteert een fraaie 8,2 bij ruim 350 duizend stemmen. Hiermee staat het op #152 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi film met een 8,3 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Guardians of the Galaxy is niet alleen een erg vermakende actiefilms, maar zit ook vol met heerlijke humor en heeft in tegenstelling tot andere superheldenfilms erg goede personages waar je daadwerkelijk ook om geeft tijdens het kijken van de film... - Olrik

Box Office

Het productiebudget van Guardians of the Galaxy bedroeg zo'n $170 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een ijzersterke $94,3 miljoen en eindigde uiteindelijk op een knappe $332,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een spetterende $772,3 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op zo'n $3,7 miljoen.


Blu-Ray: Guardians of the Galaxy | Discs 1 x 3D Blu-Ray | 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Guide to the Galaxy with James Gunn | The Intergalactic Visual Effects | Exclusive Look at Marvel's Avengers: Age of Ultron | Deleted & Extended Scenes | Gag Reel | EAN: 8717418449759 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | 1 disc Blu-Ray | Met dank aan: The Walt Disney Company Benelux

Deze dubbel disc 3D Blu-Ray uitgave van Guardians of the Galaxy bestaat uit een iets dikkere Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een gewone Blu-Ray-schijf en een 3D Blu-Ray schijf. De vormgeving van de cover komt overeen met de eerste filmposter.

Beeld & geluid

Van Walt Disney mogen we niet anders dan een top uitgave verwachten en wederom is het de entertainmentreus gelukt. Met een standaard beeldverhouding van 2.40 : 1 is het beeld haarscherp en pakken de kleuren fenomenaal uit. Er wordt ook goed omgesprongen met de details in de vele donkere scènes, wat betekent dat de zwartwaarden goed uitpakken. Verder is er geen spoor van grain zichtbaar. De DTS-HD track wordt in een 7.1 versie afgeleverd. Met een sterke soundtrack en stevige, vaak volle geluidseffecten mag ook dit onderdeel zich top noemen. Al met al: lichten uit, geluid voldoende hard en genieten!

De 3D-uitgave is op scènes bekeken en ook deze stelt niet teleur. De film is grotendeels nabewerkt met visuele effecten en dit komt het 3D (diepte) effect ten goede. Wel moet gezegd worden dat er betere 3D-uitgaven bekeken zijn, aangezien de effecten niet altijd even duidelijk zichtbaar zijn. Desondanks geen onaardige 3D-versie van een film die de 3D-effecten kreeg via een conversie.

Extra's

Naast het audiocommentaar met regisseur James Gunn zijn er onder een drietal featurettes te bekijken. Twee daarvan zoomen in op de hoofdfilm en de derde geeft een aardige, maar vluchtige blik achter de schermen bij de eerste volgende Marvel Studios-film: Avengers: Age of Ultron. De eerste Guardians-extra is het zeer fraaie Guide to the Galaxy with James Gunn. Regisseur Gunn vertelt en laat in ruim twintig minuten zien wat hij van de "space opera" vindt en hoe het tot stand is gekomen. Er wordt op een aantal opvallende scènes ingezoomd en vooral de vele concept-art in het begin zijn erg fraai.

The Intergalactic Visual Effects laat veel zien van de visuele effecten die zijn gebruikt om Groot en Rocket tot leven te wekken. Ook komen acteurs Bradley Cooper en Vin Diesel aan het woord over hun aandeel. De verwijderde en verlengde scènes zijn aardig om even aan te zetten en kunnen optioneel begeleid worden door Gunn. De Gag Reel is ondertussen een standaard onderdeel van uitgaven van Marvel Studios-films.

Dé blockbuster van 2014 op een nette schijf!

In een jaar met drie grote superheldensequels was Marvels Guide to the Galaxy een verrassende wending in het genre dat komende jaren verder wordt uitgediept. Ondertussen is duidelijk dat heel wat FilmTotaal'ers de film zien als hun favoriete titel van 2014 en daarom zal menigeen uitkijken naar het tweede avontuur van het vijftal Starlord, Gamora, Drax, Groot en Rocket. Guardians of the Galaxy 2 staat gepland voor 4 mei 2017 en is de derde titel in Phase 3 van het Marvel Cinematic Universe.

Deze Blu-Ray uitgave van Guardians of the Galaxy wordt keurig afgeleverd. Naast dat Walt Disney weer een schijf met prima beeld en geluid aflevert (ook middels de 3D disc) zijn er een beperkt aantal, maar aardige extra's te bekijken. Hiervan is met name Guide to the Galaxy with James Gunn aan te raden. Hieronder een tweedelige online b-roll Making-Of Video:



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair