Blu-Ray Review: Rush

Ron Howard voortreffelijke F1-film, geschikt voor iedere filmliefhebber.


Regie: Ron Howard | Cast: Daniel Brühl (Niki Lauda), Chris Hemsworth (James Hunt), Olivia Wilde (Suzy Miller), Natalie Dormer (Gemma), Alexandria Maria Lana (Marlene), Pierfrancesco Favino (Clay Regazzoni), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Bioscooprelease: 2 oktober 2013 | FilmTotaal recensie: Rush

In de POLL over de vele films van regisseur Ron Howard eindigde zijn meest recente film, de F1-biopic Rush, op de vijfde plaats. Mocht de POLL nu - enkele maanden later - plaatsvinden dan zou het zomaar kunnen dat de film over de carrière van Niki Lauda (Daniel Brühl, Good bye, Lenin!) en James Hunt (Chris Hemsworth, Thor) een stuk hoger zou eindigen. De film lijkt op het eerste oog met name gericht op een kleinere doelgroep, maar is eigenlijk voor iedere filmliefhebber een prachtige film met niet alleen prima acteerwerk. Er zijn namelijk ook prachtige beelden te zien en met het voortreffelijke geluid is het - uiteraard - volop genieten. Het merendeel van de critici was daarom ook laaiend enthousiast en het publiek was tevens dik tevreden. Met #137 is het niet voor niets Howards hoogst genoteerde titel in de IMDb Top 250. Met een beperkt productiebudget van een kleine $40 miljoen kwam de film tot bijna $100 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Dit had eigenlijk wel wat meer mogen zijn. De film werd voor twee Golden Globes genomineerd en afgelopen weekend verzilverde één (editing) van de vier BAFTA's. Desondanks bleven Oscarnominaties uit. Eerder deze maand verscheen de nette Blu-Ray uitgave van Rush op Blu-Ray.

In Rush zijn de charismatische James Hunt (Hemsworth) en zijn briljante tegenstander Niki Lauda (Brühl) elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlight en geniet van zijn status als superster. De serieuzere Lauda houdt zich liever wat afzijdig van al die aandacht. Maar beiden leven voor de races, waarin de kleinste fout met de dood kan worden bekocht.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is Rush heerlijk "Fresh" met 89%. De IMDb noteert een uitstekende 8,3 met ruim 122 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de F1-biopic met een vergelijkbare 8,2 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Tarkus: ...Een pluim op de hoed voor regisseur Ron Howard, om alles zo levensecht in beeld te brengen, ik ben nog steeds fan van Formule 1, maar de heroïek van destijds bestaat niet meer, toen was Formule 1 nog een gevecht tussen helden. Formule 1 is nu veiliger geworden dat wel, maar toch heb ik heimwee naar de dagen van Lauda, Hunt, Regazzoni, Andretti, Peterson en vele anderen. Deze film brengt ons even terug naar die tijd, en op een prachtige manier...
Het productiebudget van Rush bedroeg zo'n $38 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Rush een nette $10,0 miljoen en eindigde op een wat magere $26,9 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $90,2 miljoen. Vooral in het VK deed de titel het goed met $16,1 miljoen. De opbrengst in Nederland kwam tot ruim twee ton in euro's.


Blu-Ray Rush | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: 5 februari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 Dolby True-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Interview Niki Lauda | Featurette | EAN: 5051888169445 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

De single disc Blu-Ray uitgave van Rush wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover is zowat een kopie van een van de vele filmposters. Warner Home Video levert weer een prima beeld en geluid af. Het beeld is haarscherp en heeft prima kleuren, die een mooie indruk meegeven van de tijdsgeest. Ook de visuele effecten pakken keurig uit. De Dolby Digital True-HD track racet uiteraard door je huiskamer. Heerlijk!

Extra's
Warner heeft slechts twee extra's toegevoegd, met een interview met de échte Niki Lauda en een featurette. In het korte interview praat de drievoudige kampioen (1975, 1977, 1984) uit Oostenrijk ronduit over de periode waarin hij in het F1-stoeltje zat. Ook vertelt de 64-jarige Lauda e.e.a. over de film zelf en de totstandkoming ervan. James Hunt kon uiteraard niet geïnterviewd worden, aangezien de Brit in 1993 op 45-jarige leeftijd overleed. De featurette stelt helaas weinig voor. Er zijn wat interviews met cast & crew en veel beelden uit de hoofdfilm. Jammer.

Conclusie: Tandje omhoog bij het bekijken van deze top prent van Ron Howard!
Rush is een prachtige film met veel gevoel. Niet alleen het acteerwerk van beide hoofdrolspelers is top, ook de races zijn geweldig in beeld gebracht en klinken heerlijk. Duidelijk een van de beste films van Howard, misschien wel zijn beste ooit. Ondertussen werkt de regisseur met Hemsworth aan het drama Heart of the Sea (2015) over het walvisjagende schip Essex dat in 1820 wordt aangevallen door een walvis.
De Blu-Ray uitgave van Rush is prima als het gaat om het beeld en geluid. Dit is om van te smullen. De extra's zijn helaas wat karig en voor een goed ontvangen film als deze hadden er zeker wel wat meer toegevoegd kunnen worden.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair