Algemeen

Joel Silver onthult alternatief einde 'Watchmen'

De film was compleet anders geweest onder Terry Gilliam.

door Jim Pedd op 27.02.2014 om 13:53 in Algemeen
In een interview met ComingSoon onthulde Joel Silver enkele interessante zaken over Watchmen. De film van regisseur Zack Snyder werd matig ontvangen, fans van de graphic novel van Alan Moore vonden het niet te verfilmen en critici stelden dat Snyder té trouw aan het bronmateriaal was geweest.

Oorspronkelijk zou de film geregisseerd worden door Terry Gilliam, maar dat feestje ging niet door. In het interview met ComingSoon ging Joel Silver in op hoe de film er uit was komen te zien als Gilliam hem wel had geregisseerd. Maar hij begon met harde woorden voor Snyder: ”Hij was teveel een slaaf van het bronmateriaal.”

”Het was een veel, veel betere film geworden,” vertelde Silver over Gilliams versie. ”Ik bedoel, Zack benaderde het op de juiste manier, maar was teveel een slaaf van het bronmateriaal. Ik probeerde op dat moment het project terug te krijgen van de studio, maar omdat ik eindigde met V For Vendetta en Watchmen, moest ik die laatste afstaan. Ik was erg tevreden met de manier waarop V er uiteindelijk uit kwam te zien, maar we namen veel vrijheid met het bronmateriaal. Dat is een van de redenen waarom het niet prettig was om met Alan Moore samen te werken.”

Het is natuurlijk niet zo dat het verhaal van Alan Moore voor Watchmen één-op-één naar het witte doek gebracht werd. Scenaristen David Hayter en Alex Tse veranderden belangrijke zaken van de laatste akte. Toch vindt Silver dat Gilliam een betere oplossing had.

”Terry hield eraan vast dat het bestaan van Doctor Manhattan de balans van de wereldeconomie en de politieke structuur van de wereld veranderd had. Hij had het gevoel dat juist dát personage de realiteit veranderd had. In zijn versie overtuigde Ozymandias Doctor Manhattan om terug in de tijd te gaan en te voorkomen dat hij zou ontstaan,” aldus Silver. ”Hij was het enige personage met echte superkrachten en voorkwam dat hij zou ontstaan. Daardoor waren de Watchmen uiteindelijk echt slechts personages in een comic.”

Ook aan het lot van Rorschach, Nite Owl en Silk Spectre werd gesleuteld. ”Dus deze drie personages, ik geloof dat het Rorschach en Nite Owl en Silk Spectre waren, ze staan plotseling op Times Square en er is een kind dat een comic leest. Ze veranderen in mensen die zich verkleden als personages, in plaats van dat ze de personages ook echt zijn. Dat kind kijkt dan op en zegt, ‘Hey, jullie zitten in mijn comic’. Het was een slim en erg uitsproken einde aan het verhaal. […] Maar ik vond de versie van Zack ook goed hoor!”

Rest ons uiteraard nog de vraag: welke versie heeft jullie voorkeur? Die van Zack Snyder, of die van Terry Gilliam?

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Dat einde was misschien wel wat geweest. Maar weer Gilliam-vaag.

Ik ben wel blij met Snyder's verfilming. Al had ik het verhaal denk ik wat vlotter laten lopen. Zag er allemaal prachtig uit en het was rauwer dan de doorsnee superhelden film. Visueel gezien zit het bij Snyder altijd goed. Hoop echt dat het script voor Superman/Batman goed is (in elke akte) dan zie ik het helemaal goed komen :P

Oddball

Avatar

Snyder's versie natuurlijk. De versie van terry is te kinderlijk en past niet bij de toon van het stripverhaal. Watchmen is een rauwe film in vergelijking met ander comicverhalen, dit is een mooi gegeven. Hier wordt door Snyder ook optimaal gebruik van gemaakt door de trouw te blijven aan de comic. Alhoewel ik de versie van terry ook zou willen zien, puur uit nieuwsgierigheid. Het doet me alleen vreselijk veel denken aan een aflevering van The Simpsons, waar homer terecht komt in het echte leven.

tk1989

Avatar

Klinkt als een einde wat compleet niet had gepast bij de rest van de film... Vind de huidige versie briljant, maar kan best begrijpen dat je er niets van moet hebben. Maar waarom komen er dan nu opeens dit soort verhalen zoveel jaar na dato :S?

horizon

Avatar

Is dit artikel door de auto-translate gehaald en vervolgens niet meer aangepast? Aantal foutjes erin.

Kan pas oordelen over een ander eind als het ook verfilmd zou zijn. Deze woorden van meneer Silver zijn leuk maar je hebt er niets aan.

En over het einde van Gilliam dat dan niet bij de film zou passen? Tja, als Gilliam het had verfilmd dan was de hele film anders geweest en had Gilliams einde er dus natuurlijk wel bij gepast. doh.

Jim

Avatar

horizon "Is dit artikel door de auto-translate gehaald en vervolgens niet meer aangepast? Aantal foutjes erin."

Nee hoor, zo werken we niet ;)

bramme

Avatar


”Het was een veel, veel betere film geworden,” vertelde Silver over Gilliams versie. ”Ik bedoel, Zack benaderde het op de juiste manier, maar was teveel een slaaf van het bronmateriaal."

Te veel een slaaf van het bronmateriaal?? Sinds wanneer is dat negatief?
Silver lult wat uit zijn nek hier, Snyder's Watchmen is ws de trouwste comicbookadaptatie die er is en ooit zal zijn en daar is helemaal niks mis mee.

Behalve het einde met de gigantische octopus van de comic, is het zowat een 1 op 1 verfilming van de stripreeks.
Hij heeft hiermee een geweldige film gemaakt imho.

Volgens mij krijgt Watchmen veel te weinig krediet, er is altijd gezaag als er te veel vrijheid genomen wordt bij een adaptatie en deze doet net het tegenovergestelde maar toch blijft de film ondergewaardeerd.

Enerzijds ben ik wel benieuwd wat Gilliam hiervan zou gemaakt hebben, maar Snyder heeft bewezen dat het wel verfilmbaar is.

Ed Crane

Avatar

Mee eens, Watchmen (The Ultimate Cut) is wat mij betreft ondankt een paar kleine aanmerkingen toch duidelijk één van de beste superheldenfilms, Silver kletst gewoon. Dit is overigens niet echt een onthulling van Silver, want dit einde etc. was al lang bekend voordat Snyder zijn versie maakte. Overigens zou Gilliam nog veel meer veranderen en hoewel ik Gilliam erg mag als filmmaker klonk het toch niet echt goed.

benjamin

Avatar

Zou het indien toegepast een beetje minder vaag lijken, want dit lijkt echt wel gewoon te bizar en ik zie het niet bij de film passen. Vond in ieder geval de film zoals die nu bestaat één van de allerbeste films gebaseerd op een comicbook - al is natuurlijk ook het bronmateriaal al zo goed dat ze half gewonnen hadden.

Moviemagic

Avatar

Jim "Rest ons uiteraard nog de vraag: welke versie heeft jullie voorkeur? Die van Zack Snyder, of die van Terry Gilliam? "


Ah... leuk een poll ;)

skullsplitter

Avatar

tk1989 "Klinkt als een einde wat compleet niet had gepast bij de rest van de film... Vind de huidige versie briljant, maar kan best begrijpen dat je er niets van moet hebben. Maar waarom komen er dan nu opeens dit soort verhalen zoveel jaar na dato :S?"

Sterker nog, het doet heel het idee van de comic teniet...

eltorro

Avatar

Valt me een beetje tegen van Gilliam, zo'n soort einde hebben we al vaker gezien (Butterfly Effect), terwijl het originele einde de harde realiteit biedt en een soort van spiegelbeeld toont van de echte wereld. De mensheid heeft een slechterik nodig. We zijn te dom om ons aan te passen, dus moeten we vervormd worden.

Director's cut is trouwens een aanrader en de ultimate cut is vooral fijn als je een echte fan bent van comics. De teken verhaal er door heen kan bij sommige mensen uit toon vallen.

En het is me een raadsel waarom de critici wat minder positief reageerde. De film is nu wat minder gaanbaar voor het normale publiek, maar dat kan toch onmogelijk als een kritiek punt gezien worden:?

Zover ik weet reageerde de fans allemaal wel positief en naar mijn mening is Watchmen nog steeds de beste superhelden film tot nu toe, The Dark Knight is goed, maar Watchmen is toch voor mij een soort van meesterwerk8-)

xHessen

Avatar

Wat als Watchmen een tekenfilm zou zijn? Voor degene die de film/comics hebben gezien of gelezen die weten hoe fout dit eigenlijk is!

YDDHHrt6l4w

Perrysh

Avatar

De fillm heeft een alternatief einde vergeleken met de fantastische graphic novel, dus de term 'slaaf van het bronmateriaal' snap ik niet zo goed hier. Verder was ik wel zeer tevreden met de film, maar zoals boven aangegeven is het wel een absolute aanrader om de vrij lange ultimate cut te bekijken, ik vond deze zonder meer beter geslaagd dan de 'originele' versie.

TyRaNT

Avatar

bramme "Te veel een slaaf van het bronmateriaal?? Sinds wanneer is dat negatief?
Silver lult wat uit zijn nek hier, Snyder's Watchmen is ws de trouwste comicbookadaptatie die er is en ooit zal zijn en daar is helemaal niks mis mee.
"


Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelemaal mee eens. Verhaal proberen te verfilmen zoals het is geschreven is fout opeens? Voor mij is Watchmen ook 1 van de beste stripverfilmingen ooit. En het alternatieve einde waar ze het over hebben, had inderdaad totaal niet bij de film gepast. In de filmindustrie moeten ze vaker proberen beter te jatten dan slecht te verzinnen. Zie clash of the titans. Origineel was gewoon een leuk verhaal, but they just had to fuck it up...omdat ze blijkbaar ook geen slaaf wilden zijn aan het bronmateriaal.

Bilbo

Avatar

Snyder's versie zag er prachtig uit en eindigde na een lange speelduur op een goede manier. Dit einde klinkt niet al te best in mijn oren..

bramme "Te veel een slaaf van het bronmateriaal?? Sinds wanneer is dat negatief?"


Ach ja, mensen zoeken altijd iets om af te kraken..

Joslyn

Avatar

bramme " Snyder's Watchmen is ws de trouwste comicbookadaptatie die er is en ooit zal zijn en daar is helemaal niks mis mee."


Na Sin City en 300 natuurlijk 8-)

SunChaser

Avatar

Vond t einde van Snyder echt zo kut, de inktvis was veel toffer

akketa

Avatar

SunChaser "Vond t einde van Snyder echt zo kut, de inktvis was veel toffer"


Inktvis toffer?!? Dr. Manhattan de zondebok maken maakt het sterker voor mij. De alien uit een andere dimensie vond ik vergezocht. Dr. Manhattan wilde sowieso al weg, dus hem de schuld geven kwam dan ook mooi uit. Sowieso had Manhattan al een opbouw richting het zijn van een paria, dus waarom hem niet als gemeenschappelijke vijand neerzetten.

SunChaser

Avatar

De inktvishoax veroorzaakte massamoord en massazelfmoord wat je in beeld zag. Hier was t gewoon n paar gaten in New York

eltorro

Avatar

SunChaser "De inktvishoax veroorzaakte massamoord en massazelfmoord wat je in beeld zag. Hier was t gewoon n paar gaten in New York"

Een paar gaten in New York? De belangrijkste hoofdsteden over de hele wereld waren vernietigd, miljoenen doden. Als het er om gaat welk eind erger was geweest maakt het niet zoveel uit denk ik :P

SunChaser

Avatar

eltorro "Een paar gaten in New York? De belangrijkste hoofdsteden over de hele wereld waren vernietigd, miljoenen doden. Als het er om gaat welk eind erger was geweest maakt het niet zoveel uit denk ik :P"
je zag geen doden, in de comic zag je massa's doden, de impact was er niet

eltorro

Avatar

SunChaser "je zag geen doden, in de comic zag je massa's doden, de impact was er niet"

Je zag bij de ontplofing mensen tot aan de bot toe weg gevaagd worden:P Naderhand zag je inderdaad geen doden meer liggen. Maar ik vond de verwoeste New York de impact alleen maar vergroten. De lijken en gore gehalte in de film was eigenlijk ook wel groot genoeg. En met de bloederige dood van Rorschach kreeg de klap alleen maar meer kracht.

SunChaser

Avatar

Sja daar zijn de meningen over verdeeld dus

NieuwsFilm