Joel Silver onthult alternatief einde 'Watchmen'

De film was compleet anders geweest onder Terry Gilliam.

In een interview met ComingSoon onthulde Joel Silver enkele interessante zaken over Watchmen. De film van regisseur Zack Snyder werd matig ontvangen, fans van de graphic novel van Alan Moore vonden het niet te verfilmen en critici stelden dat Snyder té trouw aan het bronmateriaal was geweest.

Oorspronkelijk zou de film geregisseerd worden door Terry Gilliam, maar dat feestje ging niet door. In het interview met ComingSoon ging Joel Silver in op hoe de film er uit was komen te zien als Gilliam hem wel had geregisseerd. Maar hij begon met harde woorden voor Snyder: ”Hij was teveel een slaaf van het bronmateriaal.”

”Het was een veel, veel betere film geworden,” vertelde Silver over Gilliams versie. ”Ik bedoel, Zack benaderde het op de juiste manier, maar was teveel een slaaf van het bronmateriaal. Ik probeerde op dat moment het project terug te krijgen van de studio, maar omdat ik eindigde met V For Vendetta en Watchmen, moest ik die laatste afstaan. Ik was erg tevreden met de manier waarop V er uiteindelijk uit kwam te zien, maar we namen veel vrijheid met het bronmateriaal. Dat is een van de redenen waarom het niet prettig was om met Alan Moore samen te werken.”

Het is natuurlijk niet zo dat het verhaal van Alan Moore voor Watchmen één-op-één naar het witte doek gebracht werd. Scenaristen David Hayter en Alex Tse veranderden belangrijke zaken van de laatste akte. Toch vindt Silver dat Gilliam een betere oplossing had.

”Terry hield eraan vast dat het bestaan van Doctor Manhattan de balans van de wereldeconomie en de politieke structuur van de wereld veranderd had. Hij had het gevoel dat juist dát personage de realiteit veranderd had. In zijn versie overtuigde Ozymandias Doctor Manhattan om terug in de tijd te gaan en te voorkomen dat hij zou ontstaan,” aldus Silver. ”Hij was het enige personage met echte superkrachten en voorkwam dat hij zou ontstaan. Daardoor waren de Watchmen uiteindelijk echt slechts personages in een comic.”

Ook aan het lot van Rorschach, Nite Owl en Silk Spectre werd gesleuteld. ”Dus deze drie personages, ik geloof dat het Rorschach en Nite Owl en Silk Spectre waren, ze staan plotseling op Times Square en er is een kind dat een comic leest. Ze veranderen in mensen die zich verkleden als personages, in plaats van dat ze de personages ook echt zijn. Dat kind kijkt dan op en zegt, ‘Hey, jullie zitten in mijn comic’. Het was een slim en erg uitsproken einde aan het verhaal. […] Maar ik vond de versie van Zack ook goed hoor!”

Rest ons uiteraard nog de vraag: welke versie heeft jullie voorkeur? Die van Zack Snyder, of die van Terry Gilliam?



NieuwsFilm

meest populair