Fraai boek - The Art of 300: Rise of an Empire

Een fraai, maar zéér minimalistisch boek.

[/url]

The Art of the Film - 300: Rise of an Empire

Auteurs:Peter AperloPagina's:160Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Titan BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-78116-782-3

In 2007 bracht [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=61310]Zack Snyder de film 300 uit, en deze week komt het vervolg Rise of an Empire uit. Ditmaal staat Noam Murro aan het roer, en te oordelen aan de beelden uit het boek The Art of the Film - 300: Rise of an Empire van Peter Aperlo, komt de stijl van het vervolg in elk geval exact overeen met het origineel.

Uit de inleiding van het boek blijkt dit de bedoeling geweest te zijn van regisseur Murro. Hij wilde de stijl die Snyder bij het origineel hanteerde grotendeels overnemen. Snyders film speelde zich echter vooral op één locatie af, terwijl die van Murro niet alleen op meerdere locaties, maar ook in meerdere weerstypes gefilmd is. Daarom moest de stijl van Snyder als het ware uitgebreid worden naar andere omstandigheden.



Mocht je nu enigszins de hoop krijgen dat er veel informatie te vinden valt in dit boek, moeten we je teleurstellen. De inleiding is het meest uitgebreide stuk van het boek, de rest van de teksten is ronduit minimalistisch te noemen. Neem het stuk over hoofdpersoon Themistokles (Sullivan Stapleton) als voorbeeld. In de eerste alinea valt te lezen dat Themistokles de taak op zich heeft genomen om de Grieken te beschermen tegen de Perzen. Vervolgens vertelt Sullivan Stapleton in de tweede alinea kort dat zijn personage een "mensen mens" is.

Meer informatie dan dat tref je niet aan over de hoofdpersoon van de film, en zo is het helaas bij elke personageomschrijving die je in dit boek tegenkomt. Iets meer informatie tref je aan bij de stukken die handelen over veldslagen en locaties. Zo lees je over de Slag bij Marathon dat er twaalf weken getraind werd in Kaapstad voordat de scènes die de Slag bij Marathon uitbeelden opgenomen werden. Maar daar blijft het dan bij.



The Art of the Film - 300: Rise of an Empire is dus een erg minimalistische uitgave, die zich vooral richt op beelden uit de film. Zoveel artwork kom je namelijk helemaal niet tegen: het geheel bestaat vooral uit filmbeelden. Maar zelfs al stond er meer artwork in dit boek, dan hadden we ook meer tekst verwacht. Bij andere artworkboeken die we in het verleden gerecenseerd hebben, viel vrijwel altijd iets te lezen over de gedachtegang achter de ontwerpen.

Maar die informatie tref je niet aan in dit boek. Daarvoor moet je dit boek dus echt niet kopen. Mocht je echter fan zijn van de franchise die Frank Miller en Zack Snyder opgezet hebben, dan is dit boek een absolute aanrader. Het is prachtig vormgegeven en de vele op hoogwaardig papier gedrukte foto's geven een goede indruk van de film. Met dank aan uitgeverij Titan Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair