Interview met Nikolaj Lie Kaas

De hoofdrolspeler van The Keeper of Lost Causes, de verfilming van Jussi Adler-Olsens bestseller De Vrouw in de Kooi, wilde eigenlijk even geen thrillers meer doen.Bekijk de afbeeldingThe Keeper of Lost Causes is in Denemarken nu al de best bezochte Deense film aller tijden. Sinds vandaag is deze spannende thriller ook in Nederland in de bioscoop te zien. FilmTotaal sprak met Nikolaj Lie Kaas, die als detective Carl Mørck de hoofdrol speelt in deze Scandinavische crime.

Hoe werd je gecast voor The Keeper of Lost Causes?
"Ik kende het boek en hoorde dat het verfilmd zou worden. Maar ik dacht niet dat ik ooit gecast zou worden voor de film omdat Carl Mørck in de boeken een stuk ouder is dan ik. Hij loopt al tegen de zestig aan, terwijl ik twintig jaar jonger ben. Bovendien was ik net klaar met mijn rol in de tv-serie The Killing en vastbesloten voorlopig even geen thrillers meer te doen. Mijn manager haalde me echter over om van gedachten te veranderen en om een rol in The Keeper of Lost Causes te overwegen. Hij bracht me in contact met Mikkel Nørgaard en het klikte onmiddellijk tussen ons. Ik begreep zijn visie voor deze film en besloot het te doen."

Het boek waar de film op is gebaseerd, is ontzettend populair. Was je bang dat de lezers niet blij zouden zijn met een jongere Carl Mørck dan in de boeken?
"Absoluut. Toen bekend werd dat ik was gecast, staken de fans hun mening niet onder stoelen of banken. Ik begreep dat ook. Maar wij hebben de bittere manier waarop Mørck in het leven staat gebruikt om zijn levenservaring te uiten. Daardoor maakte de leeftijd van het personage niet meer uit."

Hoe heb je je voorbereid op de rol?
"Ik ben een paar dagen op het hoofdbureau van de politie in Kopenhagen geweest. Ik ben met de agenten op pad gegaan, ook naar een plaats delict. Ik dacht dat mensen die voor hun beroep zoveel met dood te maken zouden hebben, hierdoor zouden zijn verhard. Ik was verbaasd toen ik merkte hoezeer zij zich alles blijven aantrekken, ook al komen er zoveel vreselijke dingen op hun pad."

In de film staat de samenwerking tussen Mørck en Assad centraal. Hoe was het voor jou om met de acteur die hem vertolkte, Fares Fares, samen te werken?
"Fares en ik zijn heel verschillend van karakter. Dat zijn onze personages in de film ook, dus dat aspect konden we gebruiken om onze personages en hun interactie vorm te geven. We hebben het tijdens het filmen over van alles en nog wat gehad en vaak weken onze meningen erg van elkaar af, maar dat maakte het juist zo leuk. Hoe donker de film ook was, om het filmen heen hadden we plezier met elkaar."

Hoe was het om met Mikkel samen te werken?
"Ik vind hem zonder enige twijfel een van de beste regisseurs die momenteel in de filmindustrie werkzaam is. Hij is erg open en genereus in de manier waarop hij regisseert. Hij is iemand die zich met alle acteurs bezighoudt en naar ze luistert, zelfs naar de acteurs in de kleinste rollen."

Had je verwacht dat de film zo aan zou slaan bij het publiek?
"Ik wist dat veel mensen benieuwd waren hoe het boek verfilmd zou worden. De eerste draaidag hadden we pers uitgenodigd en ik heb nog nooit zoveel belangstelling gezien voor een film. Ik heb in Hollywood ook gewerkt aan grote films, maar dit was totaal anders. Ik wist hierdoor dat het hoe dan ook een film was, waar men verwachtingen van had. Het kon geweldig uitpakken of een enorme flop worden als mensen niet tevreden waren over de manier waarop we het boek hadden verfilmd."

Het vervolg heb je al gefilmd en komt volgend jaar uit. Zijn er nog andere projecten waar je momenteel mee aan de slag gaat?
"Ik ben bezig met de film Man and Hens en One Last Chance. Dat zijn wat lichtere films met donkere humor. Dus toch weer even iets anders dan thrillers ter afwisseling."

Lees ook de recensie van The Keeper of Lost Causes en het interview met regisseur Mikkel Nørgaard.

NieuwsFilm

meest populair