Events & Festivals

Nachtmerries op het witte doek [Imagine 2014]

Drie psychologische thrillers die in de afgelopen paar dagen veel stof deden opwaaien.

door Jelle Fastenau op 16.04.2014 om 00:38 in Events & Festivals


Voorafgaand aan de vertoning van Enemy, de nieuwe film van Denis Villeneuve, spreekt een van de organisatoren het publiek toe met een korte introductie. Er wordt ons op het hart gedrukt dat we hier met een heel persoonlijke film te maken hebben, een stuk minder toegankelijk dan voorganger Prisoners. Ook wordt alvast doorverwezen naar een internetartikel dat wel eens van pas zou kunnen komen na de onvermijdelijke verwarring die ons te wachten staat. De beste man had geen woord teveel gezegd. De ontknoping van Enemy is zonder twijfel een van de grootste mindfucks sinds jaren. In alle eerlijkheid moet ik bekennen zelfs kortstondig getwijfeld te hebben of ik überhaupt wel een beoordeling aan de film toe moest kennen. Enkele dagen later met mijn gedachten iets meer op een rijtje, volgt alsnog een poging.

Enemy
Reikhalzend werd er uitgekeken naar de nieuwe film van de gelauwerde Canadese regisseur, maar de meningen bleken na afloop sterk verdeeld. Het meest frustrerende aan Villeneuve’s nieuwste is misschien nog wel dat er zo duidelijk een diepere symboliek schuilgaat achter de film, maar deze zich ondanks de vele aanwijzingen moeilijk laat achterhalen. Geschiedenisleraar Adam Bell (Gyllenhaal) begint een zoektocht wanneer hij bij toeval zijn evenbeeld spot in een film, maar ondertussen bekruipt steeds het gevoel dat er ergens een grotere, veel angstaanjagendere dreiging meespeelt. Wat dat precies is, tja, daar kunnen we na afloop nog steeds niet zeker van zijn. Wel kunnen we concluderen dat Enemy als thriller uiterst vakkundig in elkaar gezet is. Het perfect beheerste camerawerk, de ijzersterke cinematografie en de ijzingwekkende muziek: alles draagt bij aan een continu gevoel van onderhuidse spanning. Om na zo’n geweldige opbouw vervolgens af te sluiten met een einde dat meer verwarring oproept dan wegneemt, is zeker zo kort na het mainstream succes van Prisoners een gewaagde keuze die niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Of het ook de juiste geweest is, daar zullen waarschijnlijk nog een hoop meer kijkbeurten en interpretaties voor nodig zijn.

[rating 4]

Deadly Virtues: Love, Honour, Obey
Net als Villeneuve wist ook de nieuwe film van Ate de Jong de nodige reacties uit te lokken, al was dat wel vanwege een heel andere reden. De regisseur van het alom misprezen Het Bombardement gooit het dit keer over een compleet andere boeg. In een huiselijke invasie à la Haneke’s Funny Games houdt een sadistische bondage-expert een jong echtpaar een weekend lang gevangen. In plaats van zijn lusten meteen op de vrouw des huizes te botvieren, heeft de inbreker een ander doel voor ogen. De man is namelijk van plan haar in een paar dagen tijd mentaal bij haar man los te weken. Het plot suggereert daarmee misschien enige diepgang, maar blijkt simpelweg een excuus voor de anderhalf uur durende martelporno die we krijgen voorgeschoteld. Helaas is de uitvoering in handen van de Jong ook niet veel soeps. De personages vertonen vreemde, onlogische emoties, het camerawerk oogt enigszins amateuristisch en zo nu en dan worden erg misplaatst aanvoelende keuzes gemaakt op stilistisch gebied,met name in de vorm van haast lachwekkende toegepaste gebruik van slowmotion. Het grootste gebrek is echter dat zowel de cast als de regisseur er op geen enkel moment in slagen het gevoel van spanning of gevaar geloofwaardig te maken.

[rating 1.5]

Magic Magic
Verwarring of een gebrek aan geloofwaardigheid zijn dan misschien twee eigenschappen die niet direct in het voordeel van een thriller zullen werken, maar verveling is de echte dooddoener. Helaas is dit het mankement waar de film van de Chileense regisseur Sebastian Silva mee te kampen heeft. Zonde, aangezien Silva met Juno Temple, Emily Browning en Michael Cera een aardig talentvolle cast in handen heeft. Alicia (Temple) zoekt haar in het buitenland studerende nichtje op voor een roadtrip, maar wanneer het nichtje plotsklaps weg moet voor een examen, reist Alicia alleen verder met de rest van het gezelschap. Alicia voelt zich hier zichtbaar niet mee op haar gemak en er ontstaan enige spanningen onderling. Eenmaal aangekomen in het vakantiehuis gebeuren er vreemde dingen, maar regisseur Silva heeft wel erg lang de tijd nodig voordat het een beetje interessant wordt. Ironisch genoeg speelt hypnose een belangrijk onderdeel in het verhaal, aangezien na een uur de oogleden al zwaar beginnen te worden. Er mogen in de afgelopen dagen dan misschien een stuk slechtere films voorbij zijn gekomen, maar op een festival waar gekte, genialiteit en complete misbaksels vaak niet ver uit elkaar liggen is saaiheid misschien wel de grootste zonde.

[rating 2]

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jonathancrane

Avatar

Vond Magic Magic ook niet bijzonder geweldig, maar iets beter het oordeel hier. Had hem vorig jaar al gezien voor mij eigen pagina, en het vreemde plot met de kwaadaardige Cera verloor me helaas tegen het einde.

meanrat

Avatar

Gister las ik een vernietigende recensie over de nieuwe film van Ate de Jong. Daarin stond dat Ate dacht aan zelfmoord nadat zijn Bombardement werd gebombardeerd (hahahahaha, de woordspeling :|). De recensent hield zich nog in, maar liet genoeg doorschemeren om Ate opnieuw de mond te snoeren. Als regisseur moet je er in principe gewoon tegen kunnen, maar ik maak me toch zorgen om zijn gesteldheid als hij dat niet kan. Hopelijk vind ie gauw iets waar ie wel goed in is.

Lieuwe

Avatar

Magic Magic is wat mij betreft tot nu toe het hoogtepunt van Imagine. Een geweldig ongemakkelijke, pijnlijke en creepy film die je voortdurend op het verkeerde been zet, vol onderhuidse spanning. Met fantastische rollen van Juno Temple en Michael Cera.

JFas

Avatar

Lieuwe "Magic Magic is wat mij betreft tot nu toe het hoogtepunt van Imagine. Een geweldig ongemakkelijke, pijnlijke en creepy film die je voortdurend op het verkeerde been zet, vol onderhuidse spanning. Met fantastische rollen van Juno Temple en Michael Cera."


Blij dat jij er meer mee kon dan ik. ;) Juno Temple vond ik ook sterk, Michael Cera werkte daarentegen vooral op m'n zenuwen..

Shifty777

Avatar

Is er eigenlijk al iets bekend wanneer en waar Enemy in de Nederlandse (of wellicht Belgische, is niet zo ver weg voor mij) bioscopen draait?

Vond Prisoners top, de trailer van Enemy sprak mij al erg aan en ben juist wel een liefhebber voor aparte eindes in films. Kortom: ik wil deze heel graag zien, maar er is nog niet echt duidelijke informatie geweest de afgelopen maanden waar hij wanneer te bekijken is.

JamesBond

Avatar

Shifty777 "Is er eigenlijk al iets bekend wanneer en waar Enemy in de Nederlandse (of wellicht Belgische, is niet zo ver weg voor mij) bioscopen draait?

Vond Prisoners top, de trailer van Enemy sprak mij al erg aan en ben juist wel een liefhebber voor aparte eindes in films. Kortom: ik wil deze heel graag zien, maar er is nog niet echt duidelijke informatie geweest de afgelopen maanden waar hij wanneer te bekijken is."


Volgens Pathé draait hij vanaf ergens halverwege mei in de bioscopen. Ik wil deze film ook heel graag zien! Smiley face

Shifty777

Avatar

JamesBond "Volgens Pathé draait hij vanaf ergens halverwege mei in de bioscopen. Ik wil deze film ook heel graag zien! Smiley face"


Heb ik nou net de pech dat de Pathé in mijn thuisstad Maastricht onlangs gesloten is.

Steadicam

Avatar

Ik wil niet vervelend doen, maar jullie vragen je op de grootste filmsite van Nederland af wanneer een film uitkomt? ;) Dan kijk je toch even hier:

29 mei!

benjamin

Avatar

Shifty777 "Is er eigenlijk al iets bekend wanneer en waar Enemy in de Nederlandse (of wellicht Belgische, is niet zo ver weg voor mij) bioscopen draait? "


In de Belgische vanaf 7 mei als je snel wil zijn.

NieuwsFilm

meest populair