Blu-Ray Review: Fruitvale Station

Regisseur Ryan Coogler en hoofdrolspeler Michael B. Jordan geven het aangrijpende drama de juiste ingrediënten.


Regie: Ryan Coogler | Cast: Michael B. Jordan (Oscar Grant), Melonie Diaz (Sophina), Octavia Spencer (Wanda), Ariana Neal (Tatiana), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Bioscooprelease: 2 januari 2014 | FilmTotaal recensie: Fruitvale Station

Soms weten de kleinere films de nodige indruk achter te laten. Ryan Cooglers Fruitvale Station is zo'n titel. Vooral in de States wist het redelijk wat mensen naar de bioscoop te trekken. Niet verwonderlijk ook, aangezien het inzoomt op één van de bekendste schietincidenten van de laatste jaren. Het slachtoffer Oscar Grant wordt in het drama gespeeld door Michael B. Jordan, die voor Fruitvale Station al enige indruk wist te maken in de HBO tv-serie The Wire en de film Chronicle (2012). In de door Forest Whitaker geproduceerde film zijn er ook rollen voor Melonie Diaz en Oscar-winnares Octavia Spencer (The Help, 2011).

Het drama debuteerde op het Sundance Film Festival in 2013 en kon gelijk rekenen op de steun van de critici. Ook op het Cannes Film Festival wist het indruk te maken. Fruitvale Station kostte slechts één miljoen om te maken en wist uiteindelijk zo'n $17 miljoen te vergaren, voornamelijk aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. Onlangs verscheen de film op een kale Blu-Ray schijf.

Synopsis

Oscar Grant was een 22-jarige inwoner van de Bay Area die hield van zijn vrienden, royaal was naar vreemden en moeite had om de waarheid te delen met de moeder van zijn prachtige dochter. Hij was bang en moedig, charmant en rauw en net zo menselijk als de gemeenschap waarvan hij deel uitmaakte. De gemeenschap gaf hem aandacht, riep zijn naam, en filmde hem met hun mobiele telefoons op het moment dat de spoorwegpolitie, die sterk en intimiderend was, hem in koele bloede neerschoot bij de Fruitvale metrohalte op nieuwjaarsdag 2009.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Fruitvale Station bijna volledig "Fresh" met 95%. De IMDb noteert een prima 7,5 bij ruim 28 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een iets hogere 7,8 (Stem zelf). FT-recensent Michelle Iwema gaf 4,5 ster naar aanleiding van haar recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Jordan zet werkelijk een fenomenale rol neer en de scene op het station gaf me echt kippenvel. Deze film zet je op meerdere vlakken aan het denken. Camerawerk zet overigens ook de juiste sfeer neer.... - HeroNeill

Box Office

Het productiebudget van Fruitvale Station bedroeg zo'n $1 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een prima $4,6 miljoen en eindigde op een knappe $16,1 miljoen. In de rest van de wereld heeft de film zeer berpekt gedraaid en heeft het totaal kunnen opschroeven tot zo'n $17,0 miljoen.


Blu-Ray: Fruitvale Station | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: mei 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.77 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Geen | EAN: 8716777949337 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: A-Film

De Blu-Ray van Fruitvale Station wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin uiteraard de Blu-Ray schijf. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van de filmposter.

Beeld & geluid

Het realistische gefilmde Fruitvale Station komt in High Definition prima over. Ondanks het beperkte productiebudget pakt deze Blu-Ray netjes uit, aangezien het scherp is en blijft en de kleurzetting prima meewerkt met de sfeer. Al is dit uiteraard niet het beste demo-materiaal dat er te vinden is.

Extra's

A-Film levert een kale schijf op. Als je extra's wilt, dan ben je aangewezen op buitenlandse uitgaven, waarop onder meer een docu terug te vinden is over de echte Oscar Grant en de schokkende gebeurtenissen. Of scroll naar beneden...

Conclusie: Michael B. Jordan laat zijn talent zien in dit realistische drama; de Blu-Ray uitgave is zo basic al het maar kan

Talent Michael B. Jordan laat in het realistische Fruitvale Station wederom een prima indruk achter. Voor Ryan Coogler is het een geslaagd regiedebuut en hij werkt ondertussen aan de Rocky-spinoff Creed, ook met Michael B. Jordan. De laatste heeft op dit moment zijn handen vol aan The Human Torch, die hij speelt in de reboot The Fantastic Four (2015).

De Blu-Ray uitgave van Fruitvale Station is basic. De schijf bevat namelijk alleen de hoofdfilm, met een prima kwaliteit beeld en geluid. Hieronder de extra 'Fruitvale Station: The Oscar Grant Story', die niet op de Nederlandse uitgave te vinden is:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair