Blu-Ray Review: Jack Ryan: Shadow Recruit

Dit keer is het Chris Pine die in de huid kruipt van de bekende actieheld.


Regie: Kenneth Branagh | Cast: Chris Pine (Jack Ryan), Kenneth Branagh (Viktor Cherevin), Kevin Costner (William Harper), Keira Knightley (Cathy Ryan), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Bioscooprelease: 16 januari 2014 | FilmTotaal recensie: Jack Ryan: Shadow Recruit

In 2002 verscheen er met The Sum of All Fears voor het laatst een film met Jack Ryan, een bekend personage uit de thrillers van de verleden jaar overleden auteur Tom Clancy. Na jaren waagde Thor-regisseur Kenneth Branagh zich verleden jaar aan een nieuwe episode. De film werd echter niet gebaseerd op één van Clancy's bestsellers. Alleen de titelheld, gespeeld door Chris Pine, was het enige dat werd overgenomen. Regisseur Branagh speelde zelf de rol van de schurk en trok voor Jack Ryan: Shadow Recruit ook namen aan als Kevin Costner en Keira Knightley.

Een enorm succes werd Shadow Recruit niet. Na een matig ontvangst en een redelijke opening aan de Noord-Amerikaanse box office, wist het financieel gezien nog redelijk te presteren. De actiethriller had ook last van The Wolf of Wall Street. Oorspronkelijk stond Shadow Recruit gepland voor een kerstrelease, maar Paramount Pictures besloot de misdaadkomedie van Martin Scorsese voorrang te verlenen en Shadow Recruit een januari-release te geven. Onlangs verscheen de vijfde Jack Ryan-film op Blu-Ray.

Synopsis

Ex-marinier Jack Ryan werkt als een financieel analist in Moskou. Hij raakt betrokken bij een terroristisch complot om de economie van de Verenigde Staten te doen kelderen en zal er alles aan doen om deze misdaad te verijdelen.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Jack Ryan: Shadow Recruit net aan "Rotten" met 56%. De IMDb noteert een redelijke 6,5 bij ruim 17 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiethriller met een lagere 5,8 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Het enige wat meevalt is het redelijke acteerwerk van met name Pine, Costner en Brannagh. Indien hier een vervolg op komt (wat ik ten zeerste betwijfel) mag dat wel voor wat meer verrassing zorgen.... - Johnwayne

Box Office

Het productiebudget van Jack Ryan: Shadow Recruit bedroeg zo'n $60 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $15,5 miljoen en eindigde op een toch wat magere $50,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $134,3 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op zo'n $1,4 miljoen.


Blu-Ray: Jack Ryan: Shadow Recruit | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: mei 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2:40 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans, Spaans | Extra's: Audiocommentaar | Deleted & Extended Scenes | Jack Ryan: The Smartest Guy in the Room | Sir Kenneth Branagh: The Tsar of Shadow Recruit | Jack Ryan: A Thinking Man of Action | Old Enemies Return | EAN: 5050582968149 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Universal Pictures, Paramount Pictures

De Blu-Ray van Jack Ryan: Shadow Recruit wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin uiteraard de Blu-Ray schijf. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van een originele uiting, die slechts beperkt iets wegheeft van één van de posters.

Beeld & geluid

Het HD-beeld ziet er keurig uit. Met mooie kleuren en een haarscherp beeld kan op dit punt de Blu-Ray uitgave zeker worden aangeraden. Ondanks dat de film geen aaneenschakeling is van vliegensvlugge actiescènes, is het op de hoogtepunten genieten met de DTS-HD track. Deze wordt zelfs in een 7.1-versie aangeleverd.

Extra's

Naast het audiocommentaar van regisseur Kenneth Branagh en producent Lorenzo di Bonaventura bevat de Blu-Ray schijf voldoende extra's. Naast een mooie reeks verwijderde en verlengde scènes (eventueel met commentaar van de regisseur) zijn er vier featurettes aan te zetten. Deze zoemen uiteraard in op het hoofdpersonage Jack Ryan, maar ook op de slechterik, gespeeld door regisseur Branagh zelf. Het zijn misschien net iets te standaard extra's, maar beter iets dan niets.

Conclusie: Niet de sterkste Jack Ryan-film, al stelt deze Blu-Ray zeker niet teleur

Acteurs Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck gingen Chris Pine voor als Jack Ryan. Na het zien van Shadow Recruit is duidelijk dat Pine de rol zeker niet verkeerd invult, maar blijkt ook dat het de film zelf is die ervoor zorgt dat het niet de beste film uit de reeks is. De kans lijkt ook groter dat we over een aantal jaar eerder een nieuwe Jack Ryan-reboot tegemoet mogen zien, dan dat er een sequel komt op deze poging. Regisseur Kenneth Branagh heeft zich ondertussen met Disney gestort op de sprookjesfilm Cinderella (2015).

De Blu-Ray uitgave van deze Jack Ryan-film is zeker niet onaardig. Met een prima beeld en geluid en de nodige extra's zal deze schijf de liefhebber waarschijnlijk wel kunnen bekoren. Hieronder een vrij forse clip uit Shadow Recruit:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair