Fraai boek - William Shakespeare's The Empire Striketh Back

Misschien wel beter dan zijn voorganger.

[/url]

William Shakespeare's The Empire Striketh Back

Auteur:Ian DoescherPagina's:176Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Quirk BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-59474-715-1

Eind vorig jaar werd het geweldige boek [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=33572]William Shakespeare's Star Wars uitgebracht en in maart van dit jaar verscheen het vervolg: William Shakespeare's The Empire Striketh Back. De grote vraag die wij ons bij het lezen van dit boekje stelden, is of het kan tippen aan zijn voorganger. Het antwoord op die vraag is gelukkig een volmondige ja.

Net als het vorige deel wordt het verhaal van de film nauwkeurig gevolgd. Het dialoog is echter vervangen door het type tekst dat we zo goed kennen van de beroemde Britse auteur William Shakespeare. Dat houdt in: klassiek en heel erg houterig taalgebruik. Niet dat de teksten van George Lucas niet houterig zijn, maar toch. Nu zijn ze nog een treetje erger.



In de dialoog vind je ook meteen het hoogtepunt van dit boek. Wat te denken bijvoorbeeld van dit stukje tekst:
Han

Then why dost thou yet follow me? Wert thou
Afraid I would depart without a kiss?
LeiaI would as eagerly kiss Wookiee lips.Han

[i]That can arranged be. By heaven's breath,
A kiss would suit thee well!

Dit soort prachtig taalgebruik tref je in het hele boek aan. Als je één ding zou moeten noemen, is het wel de manier waarop Doescher het verhaal weet te vertellen, gecombineerd met een serieuze en ook grappige ondertoon.

Bijzonder is ook de manier waarop het dialoog van Yoda eruit ziet in de film. Bekend is dat Yoda altijd verkeerd spreekt: hij verwisselt plaats en tijd met onderwerp en persoonsvorm. Zo krijg je grammaticaal incorrecte zinnen en de grote vraag voor Doescher bij het schrijven van dit boek was, hoe hij dat moest weergeven.

Daarbij had hij naar eigen zeggen vier verschillende plannen. Allereerst: Yoda compleet normaal laten spreken. Of Yoda in Oud-Engels laten praten. Het derde plan was Yoda gewoon net als de rest laten spreken, of nog een idee was om zijn zinnen letterlijk uit de films overnemen. Uiteindelijk liet Doescher zijn oog vallen op een vijfde oplossing. Yoda spreekt in dit boek namelijk in een moderne vorm van haiku, de Japanse dichtvorm.



Net als William Shakespeare's Star Wars is dit een prachtig boek geworden. Het staat boordevol prachtige vondsten en geeft het plot van de film mooi weer. Alles is doorspekt met humor en daardoor is het boek een genot om te lezen. Als je fan bent van de franchise, dan is dit boek uiteraard een aanrader.

William Shakespeare's The Empire Striketh Back is te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris. Uiteraard kun je het ook bij de betere boekhandel krijgen. Met dank aan Quirk Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair