Filmboek

Fraai boek - The Art of Marvel's Captain America: The Winter Soldier

Een mooi vormgegeven en inhoudelijk sterk boek.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd op 09.06.2014 om 10:21 in Filmboek


The Art of Marvel's Captain America: The Winter Soldier

Auteur:Marie JavinsPagina's:240Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:MarvelDruk:1Uitvoering:Slipcase
ISBN:978-0-785184-44-7

Marvel's Captain America: The Winter Soldier kwam begin april uit in de bioscopen. Gepaard met de release van die film was er, zoals tegenwoordig de standaard is bij dit soort releases, een The Art of... boek. Daarin worden concept art, storyboards, personages en belangrijke delen van de film uitgelicht.

Het boek is geschreven door Marvels vaste kracht Mary Javins. Zij schreef al eerder een soortgelijk boek over Thor: The Dark World en brengt er over een maand eentje uit over Guardians of the Galaxy. Ze weet dus wel hoe ze dit soort boeken moet schrijven. Het resultaat mag er ook wel zijn.
Enigszins uitzonderlijk is bijvoorbeeld de verpakking van het boek. Normaliter tref je dit soort artwork boeken aan als reguliere hardcover, maar voor deze uitgave pakt Marvel uit met een prachtige en kwalitatief hoogwaardige slipcase. Daarin tref je vervolgens het 240-pagina's tellende boek aan. Dat is in zeven hoofdstukken onderverdeeld.

De eerste zes hoofdstukken handelen inhoudelijk over de film en het laatste hoofdstuk gaat nogal kort in op de marketing. Elk van de eerste zes hoofdstukken behandelt een belangrijk deel van de film. Als voorbeeld nemen we het eerste hoofdstuk. Dit draagt de titel Troubles Waters, wat verwijst naar de openingsscène van de film.
Het hoofdstuk volgt een opbouw die elk ander hoofdstuk ook volgt. Allereerst wordt er wat verteld over de scènes en wat de achterliggende gedachte daarvan was. Mooi is ook de praktische kant van het verhaal. De film opent met een actiescène op het schip de Lemurian Star en het blijkt dat de set een echt schip is. Dat heet de Sea Launch Commander en ligt in de haven van Long Beach, waar het vier of vijf keer per jaar uit vertrekt om vanaf de evenaar satellieten te lanceren. Daarom konden ze het handig gebruiken hiervoor.

Met die praktische kant uit de weg, kan er gekeken worden naar de hoofdpersonen van de scènes. De grote hoofdpersoon is natuurlijk Steve Rogers, a.k.a. Captain America (Chris Evans). Daarnaast wordt ook Black Widow (Scarlett Johansson) besproken en is er kort aandacht voor Brock Rumlow (Frank Grillo).

Vervolgens zien we wat storyboards. Mooi is om te lezen dat de storyboards lang niet meer gewone tekeningen zijn in kleine vakjes. In plaats daarvan moest Animatics Editor Coral D'Alessandro de storyboards met muziek en geluidseffecten mixen, om een beter idee te geven van hoe het eindresultaat eruit zou kunnen komen zien. Vervolgens zie je vier pagina's aan storyboards, die de belangrijkste actiescènes nog eens uitlichten.
De eerste zes hoofdstukken volgen allemaal dit stramien en dat is fijn. Zo komen naarmate het boek vordert alle belangrijke personages aan bod en krijgt alles uitgebreid de aandacht. Soms hadden er uitgebreidere teksten bij mogen staan, maar al met al is het niet alleen uiterlijk, maar ook inhoudelijk een goed boek. Ook de ontwerpen zelf zijn mooi om te bekijken. Vaak wordt de concept art afgewisseld met foto's uit de film, zodat de ontwikkeling van storyboard naar eindproduct nog duidelijker wordt.

Al met al is The Art of Marvel's Captain America: The Winter Soldier een mooi boek. Het bevat niet alleen artwork, maar inhoudelijk heeft auteur Marie Javins ook daadwerkelijk iets te melden. Ondanks de herhaling van opzet in elk hoofdstuk, komt er door de afwisseling van inhoud toch genoeg nieuws aan bod. Mocht je fan zijn van Marvel-films en houden van dit soort boeken, dan is dit een aanrader.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dawgrule

Avatar

UnknowB "Ziet er nog mooi boek uit :)"


Mooie zin T+)

nieuwslaatste nieuws

meest populair