Fay Wray overleden

Fay Wray, de blonde actrice die de longen uit haar lijf gilde in de klassieker King Kong, is zondag op 96-jarige leeftijd in New York overleden. Dat berichtte de New York Times maandag.

Wray, geboren in Canada in 1907, speelde in ongeveer honderd films, maar bleef haar hele leven bekend als het liefje van King Kong. De reusachtige aap droeg haar in de originele versie uit 1933 in zijn grote hand mee naar de top van het Empire State Building, legde haar liefdevol op een rand en stortte toen naar beneden terwijl hij de vliegtuigjes van zich afsloeg.

De actrice begon haar carrière in 1928 in de stomme film The Wedding March van Erich von Stroheim. Na King Kong speelde de blondine in films zoals The Vampire Bat en Dr. X, waarin zij andermaal een hulpeloze en in gevaar verkerende heldin neerzette. Ook had zij rollen in films met Gary Cooper en Ronald Colman.

In 1993 zei Wray in een interview dat zij zich nooit heeft kunnen ontworstelen aan het imago van schreeuwend King Kong-meisje. ,,Onlangs zei een zesjarig jongetje nog tegen mij dat hij mij al zijn halve leven wilde ontmoeten.''



NieuwsFilm

meest populair