POLL: Indiana Jones-films

De Lost Ark, Temple of Doom, Last Crusade of dan toch Crystal Skull?

Harrison Ford was in 1981 voor het eerst te zien als het historische filmpersonage Indiana Jones. Binnen een aantal jaar volgden binnen nog twee delen en in 2008 verscheen een vierde en voorlopig laatste episode in de franchise. Nog steeds wordt er uitgekeken naar een vijfde deel, maar officieel is deze nog niet aangekondigd. In de POLL van deze week kijken we naar de vier bestaande films.

Het meesterbrein achter de filmreeks is George Lucas, uiteraard enkele jaren daarvoor verantwoordelijk voor de lancering van het Star Wars-imperium. Zijn filmvriend Steven Spielberg regisseerde het eerste deel Raiders of the Lost Ark, die gelijk een succes werd door wereldwijd zo'n $400 miljoen te noteren. Het budget bedroeg slechts $18 miljoen.

In 1984 verscheen Indiana Jones and the Temple of Doom, uiteraard weer met Ford en weer van de hand van Spielberg. Het ontvangst en de box office-opbrengst waren iets minder, maar dit werd in 1989 ruimschoots goed gemaakt met Indiana Jones and the Last Crusade. Met de avonturenfilm, ook met Sean Connery - als Jones Sr. - en een budget van $48 miljoen, werd bijna $475 miljoen opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa.

In 2008 verscheen er na jaren wachten een nieuw deel in de reeks. Ondanks de kritiek deed Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull $786,6 miljoen aan bioscoopkaartjes verkopen. Het budget lag overigens ruimschoots hoger: $185 miljoen.

Succes met stemmen!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair