Poll

POLL: Indiana Jones-films

De Lost Ark, Temple of Doom, Last Crusade of dan toch Crystal Skull?

door Bram de Groot op 22.06.2014 om 20:26 in Poll
Harrison Ford was in 1981 voor het eerst te zien als het historische filmpersonage Indiana Jones. Binnen een aantal jaar volgden binnen nog twee delen en in 2008 verscheen een vierde en voorlopig laatste episode in de franchise. Nog steeds wordt er uitgekeken naar een vijfde deel, maar officieel is deze nog niet aangekondigd. In de POLL van deze week kijken we naar de vier bestaande films.

Het meesterbrein achter de filmreeks is George Lucas, uiteraard enkele jaren daarvoor verantwoordelijk voor de lancering van het Star Wars-imperium. Zijn filmvriend Steven Spielberg regisseerde het eerste deel Raiders of the Lost Ark, die gelijk een succes werd door wereldwijd zo'n $400 miljoen te noteren. Het budget bedroeg slechts $18 miljoen.

In 1984 verscheen Indiana Jones and the Temple of Doom, uiteraard weer met Ford en weer van de hand van Spielberg. Het ontvangst en de box office-opbrengst waren iets minder, maar dit werd in 1989 ruimschoots goed gemaakt met Indiana Jones and the Last Crusade. Met de avonturenfilm, ook met Sean Connery - als Jones Sr. - en een budget van $48 miljoen, werd bijna $475 miljoen opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa.

In 2008 verscheen er na jaren wachten een nieuw deel in de reeks. Ondanks de kritiek deed Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull $786,6 miljoen aan bioscoopkaartjes verkopen. Het budget lag overigens ruimschoots hoger: $185 miljoen.

Succes met stemmen!


49 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

a fan

Avatar

Nr 1 op 1 :E

Klapper

Avatar

The last crusade.

Banned

Avatar

Dan ga ik voor die eerste. Deel 2 heeft de leukste actiescène (die mijnkarretjes).

rainking

Avatar

Raiders Of The Lost Ark blijft toch m'n favoriet, kort daarop gevolgd door The Last Crusade en Temple Of Doom. Kingdom Of The Crystal vond ik zo enorm slecht dat ik 'm zelfs weiger te erkennen als legitieme Indy film en ik zal 'm dan ook nooit meer willen zien.

IvarW

Avatar

Ik vind alle 4 de films fantastisch, maar The Last Crusade pakt de troon.

Olrik

Avatar

Indiana Jones and The Raiders of the Lost Ark is een erg iconische film met geweldige scénes, maar ondanks dat dit een van mijn favoriete films is ga ik voor The Last Crusade.
Het verhaal heeft altijd veel indruk op me gemaakt en Sean Connery is gewoon geweldig als de vader van Indiana Jones.
The Last Crusade is een film die ik over en over kan kijken en ondanks dat ik ook heb genoten van The Temple of Doom ga ik voor deze film.

sonnycorleone

Avatar

Dit is echt 'n overbodige poll! Moet hard lachen om de tussen stand!

Secret1994goesFilm

Avatar

Vond The Last Crusade toch de beste Smiley face Vooral vanwege Sean Connery :P

benjamin

Avatar

rainking "Kingdom Of The Crystal vond ik zo enorm slecht dat ik 'm zelfs weiger te erkennen als legitieme Indy film en ik zal 'm dan ook nooit meer willen zien."


En toch mensen die daar dan op stemmen....

Angelater

Avatar

benjamin "En toch mensen die daar dan op stemmen...."

Misschien was het hun eerste Indy-ervaring Smiley face Zo'n eerste kijkbeurt steelt toch wel een plekje in je hart meestal.

Voor mij het eerste deel, in ieder geval.

Roeltje

Avatar

Temple of Doom!

Gweldige Indy film!

amboe

Avatar

The Temple of Doom heb ik helemaal grijs gedraaid. 'Kali Ma... Kali Ma... Kali Ma Shakti de!'

Gigan72

Avatar

Raiders Of The Lost Ark is gewoon de beste van de 4.

Infje

Avatar

Tegen de meerderheid in uiteraard maar The Temple of Doom blijft mijn favoriet. Veel jeugd sentiment ook.

Kayton

Avatar

The Temple of Doom voor mij.

batmaster

Avatar

Op dit moment zijn er maar 31 mensen die Raiders beter vinden dan Skull. WTF.

benjamin

Avatar

batmaster "Op dit moment zijn er maar 31 mensen die Raiders beter vinden dan Skull. WTF."


Ja, 87 stemmen nu al voor Crystal Skull. Really?

benjamin

Avatar

Wel nu al opvallend dat het niet Raiders is die op kop ligt...

SciFiFanaat

Avatar

Raiders of the lost ark. De eerste, de beste.

Deze film heb ik minimaal tien keer gezien een het blijft een fantastische achtbaanrit vol met onvergetelijke scenes, in tegenstelling tot the Crystal Skull die blijkbaar meer stemmen verdient dan The Temple of Doom. Ik vraag me af of de mensen die gestemd hebben op de vierde Indy film de eerste drie wel hebben gezien.

JamesBond

Avatar

De Indiana Jones-reeks heeft een zeer speciaal plekje in mijn hart. Ik denk dat ik tien was toen ik 'Raiders Of The Lost Ark' voor het eerst zag. Ik heb immers 'Kingdom Of The Crystal Skull' nog in de bioscoop gezien. De Indy-films hebben er voor gezorgd dat ik zelf ook iets met films wil doen. Ook heeft de reeks ervoor gezorgd dat Harrison Ford mijn favoriete acteur is.

'Raiders' vind ik absoluut de beste film uit de reeks, al vind ik ze allemaal geweldig. Maar de eerste is toch wel een hele speciale film voor mij en ik heb hem echt ontelbaar vaak gekeken. Naast de beste uit de reeks is het ook één van mijn favorieten aller tijden. De film had gewoon alles perfect. Eén van de beste filmhelden ooit, een geweldig verhaal, fantastische muziek en een geweldige sfeer. 'Temple Of Doom' kon zich niet meten met het eerste deel, maar was des ondanks toch een geweldige film. De sfeer was een stuk duisterder, maar het werkte wel perfect. 'The Last Crusade' vind ik zelf de leukste, maar niet de beste. Sean Connery is een geweldige toevoeging en de film heeft een aantal van de meest memorabele scènes uit de reeks. 'Kingdom Of The Crystal Skull' vind ik zelf gewoon een goede film. Fel bekritiseerd en dat snap ik volkomen, maar ik vind het (afgezien van de aliens) op en top Indy.

De Indiana Jones-reeks is zeer speciaal voor mij en 'Raiders Of The Lost Ark' is één van mijn favoriete films ooit en heeft voor mijn filmambitie gezorgd. Mijn stem gaat dus naar 'Raiders Of The Lost Ark' Smiley face

Ed Crane

Avatar

Raiders Of The Lost Ark wat mij betreft.

Al die Crystal Skull-haat vind ik persoonlijk overigens wat overdreven. De film is niet goed genoeg, maar doen alsof die film abominabel slecht is vind ik nogal overdreven. Ga dan eens een écht lachwekkend slechte vervolgfilm kijken die de voorgaande films in een reeks volledig ondermijnt, zoals bijvoorbeeld The Dark Knight Rises.

Bilbo

Avatar

Last Crusade voor mij!!

Toch de beste uit de trilogie naar mijn mening...

Ed Crane "

Al die Crystal Skull-haat vind ik persoonlijk overigens wat overdreven. De film is niet goed genoeg, maar doen alsof die film abominabel slecht is vind ik nogal overdreven."


Het probleem met de vierde film is dat het, hoewel een aardige avonturenfilm voor een vrijdagavond, niet als een Indy-film voelt. Dat gevoel dat de trilogie wel had gaf juist die extra belevenis aan de films.

Terminatrix

Avatar

Allemaal een hekel aan, haha

YOLO

Avatar

Indiana Jones and the Last Crusade, deze zag ik nog in de bios. Daarna komt Raiders of the Lost Ark & Temple of Doom. Kingdom of the Crystal Skull vind ik waardeloos, zelfs al was het geen Indiana Jones.

benjamin

Avatar

Ed Crane "Ga dan eens een écht lachwekkend slechte vervolgfilm kijken die de voorgaande films in een reeks volledig ondermijnt, zoals bijvoorbeeld The Dark Knight Rises."


Al gezien en nog steeds geen problemen mee. Wist je trouwens dat het mogelijk is om films niet goed te vinden die anderen wel goed vinden zonder dat je constant dat moet blijven herhalen?

Ed Crane

Avatar

benjamin "Al gezien en nog steeds geen problemen mee. Wist je trouwens dat het mogelijk is om films niet goed te vinden die anderen wel goed vinden zonder dat je constant dat moet blijven herhalen?"


Ja, ik vind het ook heel raar dat maar de hele tijd herhaald wordt hoe slecht Crystal Skull wel niet zou zijn :N

Shifty777

Avatar

Ed Crane "Ja, ik vind het ook heel raar dat maar de hele tijd herhaald wordt hoe slecht Crystal Skull wel niet zou zijn :N"


Ik vind het heel raar dat er echt mensen bestaan die daarop stemmen, vind ik hetzelfde als dat bij een poll over de beste Star Wars film mensen op The Phantom Menace zouden stemmen Smiley face

SciFiFanaat

Avatar

Ed Crane "Raiders Of The Lost Ark wat mij betreft.

Al die Crystal Skull-haat vind ik persoonlijk overigens wat overdreven. De film is niet goed genoeg, maar doen alsof die film abominabel slecht is vind ik nogal overdreven. Ga dan eens een écht lachwekkend slechte vervolgfilm kijken die de voorgaande films in een reeks volledig ondermijnt, zoals bijvoorbeeld The Dark Knight."


Ik haat die film niet. Ik vindt het alleen te bizar voor woorden dat die film zoveel stemmen krijgt, het is verreweg de minste van de vier Indy films.

Oh, en heb je quote aangepast. Ik kon het niet laten want dat totaal overrated, one trick pony van een vervolg deed alles wat Batman Begins zo goed maakte (focus op Wayne/Batman ipv schurk, geen lachwekkende stem en minder plotgaten dan beide vervolgen) te niet.

Djoker

Avatar

sonnycorleone "Dit is echt 'n overbodige poll! Moet hard lachen om de tussen stand!"


^ Dit...

Glennekeeeee

Avatar

Nuja op zich is de 4e misschien wel de minste al is dat nog altijd een subjectieve mening. het heeft inderdaad een andere sfeer dan de eerste trilogie wat ik ook maar logisch is aangezien we in de 21e eeuw leven en dan nog hetzelfde doen van 20 jaar geleden is ook maar goedkoop. maar daarbij kwam dus wel dat deze nergens vernieuwend was en dat had de trilogie wel. al bij al vind ik het nog steeds een van de betere blockbusters die we gekregen hebben de laatste jaren maar hij is gewoon minder dan de eerste 3. maar misschien hebben velen van de jonge generatie eerst crystal skull gezien en dan pas de rest en vinden ze net daarom die eerste beter.
ochja, een poll is subjectief en vind dan ook niet dat mensen moeten zagen omdat er wel voor crystal skull (en nog best veel) is gestemd.

Ik persoonlijk heb de eerste gekozen

johnwayne

Avatar

Waarom blijft men hier op FT volharden in de titel ' Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark'? De titel is echt: 'Raiders of the Lost Ark'. Raiders vind ik nog steeds een van de beste films ooit. Er waren destijds genoeg imitaties (de Quartermain-films met Richard Chamberlain, Romancing the Stone ect.) maar Raiders of the Lost Ark blijft onovertroffen en ondanks(of juist dankzij) het gebrek aan CGI blijft de film tijdloos.
De vervolgen zijn goed (yep zelfs Crystel Skull heeft z'n momenten) maar geen van deze films kan het niveau van het eerste deel halen.

JamesBond

Avatar

johnwayne "Waarom blijft men hier op FT volharden in de titel ' Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark'? De titel is echt: 'Raiders of the Lost Ark'."


Valt mij ook telkens op ja...

Raiders Of The Lost Ark

YOLO

Avatar

benjamin "Wist je trouwens dat het mogelijk is om films niet goed te vinden die anderen wel goed vinden zonder dat je constant dat moet blijven herhalen?"

Wist je dat je de boodschap "ieder zijn/haar eigen mening/smaak" ook niet constant hoef te gaan herhalen.

johnwayne "Waarom blijft men hier op FT volharden in de titel ' Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark'?"
Omdat FT gewoon zich aan de IMDb benaming houdt. Sinds de VHS THX release heet Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. George Lucas houdt het niet alleen op veranderingen in het Star Wars universum ;)

spooklift

Avatar

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

sonnycorleone

Avatar

Djoker "^ Dit..."
Deze poll is overbodig! Zo goed jankerd?

sonnycorleone

Avatar

JamesBond "De Indiana Jones-reeks heeft een zeer speciaal plekje in mijn hart. Ik denk dat ik tien was toen ik 'Raiders Of The Lost Ark' voor het eerst zag. Ik heb immers 'Kingdom Of The Crystal Skull' nog in de bioscoop gezien. De Indy-films hebben er voor gezorgd dat ik zelf ook iets met films wil doen. Ook heeft de reeks ervoor gezorgd dat Harrison Ford mijn favoriete acteur is.

'Raiders' vind ik absoluut de beste film uit de reeks, al vind ik ze allemaal geweldig. Maar de eerste is toch wel een hele speciale film voor mij en ik heb hem echt ontelbaar vaak gekeken. Naast de beste uit de reeks is het ook één van mijn favorieten aller tijden. De film had gewoon alles perfect. Eén van de beste filmhelden ooit, een geweldig verhaal, fantastische muziek en een geweldige sfeer. 'Temple Of Doom' kon zich niet meten met het eerste deel, maar was des ondanks toch een geweldige film. De sfeer was een stuk duisterder, maar het werkte wel perfect. 'The Last Crusade' vind ik zelf de leukste, maar niet de beste. Sean Connery is een geweldige toevoeging en de film heeft een aantal van de meest memorabele scènes uit de reeks. 'Kingdom Of The Crystal Skull' vind ik zelf gewoon een goede film. Fel bekritiseerd en dat snap ik volkomen, maar ik vind het (afgezien van de aliens) op en top Indy.

De Indiana Jones-reeks is zeer speciaal voor mij en 'Raiders Of The Lost Ark' is één van mijn favoriete films ooit en heeft voor mijn filmambitie gezorgd. Mijn stem gaat dus naar 'Raiders Of The Lost Ark' Smiley face"
Netjes verwoord! Raiders of the lost ark: Spielberg op z'n best! Avontuur, details, subtiele humor, timing, spanning, cast en muziek!

Vleeshaak

Avatar

1. Raiders of the Last Ark
2. ...and the Last Crusade
3. Temple of Doom
4. Is nooit gemaakt.

MRDammann

Avatar

De Indiana Jones-films zijn altijd een favoriete franchise van mij geweest. Geweldige films, maar the Last Crusade springt er wel bovenuit. Veel humor, veel spanning en een leuk verhaal. Geweldige film!

YOLO

Avatar

Vleeshaak "4. Is nooit gemaakt."

:E T+)
Denial, maar het werkt. T+)

KeesjeNL

Avatar

Angelater "Misschien was het hun eerste Indy-ervaring Smiley face Zo'n eerste kijkbeurt steelt toch wel een plekje in je hart meestal.

Voor mij het eerste deel, in ieder geval."
Als je maar één van de 4 films hebt gezien, moet je niet stemmen.

Thiver

Avatar

Angelater "Misschien was het hun eerste Indy-ervaring Smiley face Zo'n eerste kijkbeurt steelt toch wel een plekje in je hart meestal."

Yep, voor mij dan ook The Last Crusade/. Smiley face

Gigan72

Avatar

Shifty777 "Ik vind het heel raar dat er echt mensen bestaan die daarop stemmen, vind ik hetzelfde als dat bij een poll over de beste Star Wars film mensen op The Phantom Menace zouden stemmen Smiley face"


Als ik het met vrouwen over star wars heb hoor ik vaak dat ze juist episode 1 heel leuk vinden en de rest juist wat minder ...ja ik weet het het is triest.

DanielC

Avatar

Moeilijk moeilijk. Twijfel tussen Raiders en Crusade,.maar ga toch voor Crusade. De toevoeging van Connery was echt brilliant en de opening vind ik erg leuk ... niet zo iconisch als de opening van Raiders, maar wel leuker.

Angelater

Avatar

KeesjeNL "Als je maar één van de 4 films hebt gezien, moet je niet stemmen."

Zoiets vermeld ik toch ook niet? Ik zei enkel dat het de 1e film is die ze dan van de serie hebben gezien. Dat ze die leuk vonden en daarom de voorrang geven, omdat het hun eerste Indy-ervaring was.

Chris23

Avatar

Ik vond eigenlijk alleen Raiders echt goed. (Ben ook erg verbaast dat Crusade meer stemmen heeft ; zal idd wel te maken hebben met dat een hoop mensen die als eerste eerst gezien hebben.(ik vind Moonraker (die iedereen haat) de leukste JB om de zelfde reden))
Snap ook niet wat men zo leuk aan Sean Connery vind.
Ik vond juist dat hij, maar ook die andere "maatjes" (die vrouwen en dat kind), de Indyfims minder leuk maakte (dan Raiders). (Alleen in Raiders vond ik Marion Ravenwood en Sallah ok.)

Gigan72

Avatar

Chris23 "Ik vond eigenlijk alleen Raiders echt goed. (Ben ook erg verbaast dat Crusade meer stemmen heeft
Snap ook niet wat men zo leuk aan Sean Connery vind.
Ik vond juist dat hij, maar ook die andere "maatjes" (die vrouwen en dat kind), de Indyfims minder leuk maakte (dan Raiders). (Alleen in Raiders vond ik Marion Ravenwood en Sallah ok.)"


Mee eens dat heb ik dus ook ook vindt ik dat er net iets te veel humor in deel 2 en 3 zit
Ze zijn niet slecht maar zo goed als Raiders nee datzijn ze zeker niet.
En over deel 4 laat maar daar heb ik het niets eens over.

Blockbuster

Avatar

De eerste de beste! Waarom iedereen toch altijd zegt: Indiana Jones And The Raiders Of The Lost Ark. Dat hebben ze er zeker later van gemaakt, o.a. toen de dvd-box uitkwam. O+ Deel 4 is onderschat en onterecht afgekraakt. Gewoon leuke actie-scènes en FX.

Pete_027

Avatar

sonnycorleone "Dit is echt 'n overbodige poll! Moet hard lachen om de tussen stand!"


Mee eens. Had dan een poll over Harrison Ford gedaan.

Desalniettemin gekozen voor het geweldige eerste deel:W:W

Helaas alleen deel 4 in de bioscoop mogen en kunnen aanschouwen. Iedereen mag vinden wat hij of zij vind van dit deel, maar vergeleken de eerste 3 is het een hele slechte. Ik vind het daarom ook vreemd dat hij zoveel stemmen krijgt.

KeesjeNL

Avatar

Angelater "Zoiets vermeld ik toch ook niet? Ik zei enkel dat het de 1e film is die ze dan van de serie hebben gezien. Dat ze die leuk vonden en daarom de voorrang geven, omdat het hun eerste Indy-ervaring was."
Klopt. Dat suggereer ik ook niet, het was meer een opmerking in het algemeen.

NieuwsFilm

meest populair