Nederlander koopt meer films op dvd

Nederlanders kopen steeds vaker films op een dvd-schijfje. In de eerste helft van dit jaar gingen 9,5 miljoen film-dvd's over de toonbank. Dat is 60 procent meer dan in dezelfde periode van 2003. In de videofilmmarkt heeft de dvd nu een omzetaandeel van 93 procent.

Dat bleek donderdag uit cijfers van de NVPI, de branchevereniging voor de entertainmentindustrie. De omzet in film-dvd's steeg met 15 procent naar 135,6 miljoen euro in het eerste halfjaar. De opbrengsten bleven wat achter bij de groei in stuks door de daling van de gemiddelde verkoopprijs. Die zakte in de winkel van 19,90 naar 14,26 euro.

De NVPI verwacht dat de dvd-markt voor films de komende maanden verder toeneemt. Volgens de organisatie spelen filmtitels als Shrek 2, Van Helsing, The day after tomorrow, Troy, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, Spider-man 2 en Brother Bear daarbij een belangrijke rol.

In de filmmarkt is de vhs-band al enige tijd op zijn retour, maar deze drager kreeg opnieuw een opdoffer in de eerste zes maanden. Het aantal verkochte filmvideobanden daalde met bijna 60 procent tot 1,3 miljoen. De omzet halveerde ruimschoots naar circa 9,9 miljoen euro.

Hoewel de dvd een grotere aanhang heeft, bleken sommige filmtitels ook populair op video. Zo werden Finding Nemo en Lord of the Rings 3 ook op vhs-band goed verkocht. Deze titels lagen voor een relatief hoge prijs in het schap. Dat verklaart de stijging van de gemiddelde prijs van een videoband van 6,59 naar 7,49 euro.



NieuwsFilm

meest populair