Algemeen

Lawrence of Arabia beste Britse film

door FilmTotaal op 15.08.2004 om 12:22 in Algemeen
Lawrence of Arabia (1962) van regisseur David Lean is uitverkoren tot de beste Britse film aller tijden. Een andere productie van Lean, Brief Encounter (1945), is nummer twee op de lijst. Carol Reed's bewerking van The Third Man (1949) van Graham Greene staat op nummer drie.

De verkiezing was een initiatief van de krant The Sunday Telegraph, die 230 regisseurs, acteurs en andere betrokkenen uit de filmwereld had gevraagd lijstjes van onder meer hun favoriete films in te dienen.

The Sunday Telegraph concludeert uit de uitslag dat de hoogtijdagen van de Britse film voorbij zijn. In de toptwintig staan slechts twee min of meer recente films, Four Weddings and a Funeral (1994) en Trainspotting (1996).

Lean werd tevens tot beste regisseur gekozen. In de verkiezing van de invloedrijkste Brit in de wereldcinema komt hij echter niet verder dan een derde plaats achter winnaar Alfred Hitchcock en Charlie Chaplin.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

WizardOfOss

Avatar

Shaun of the Dead is misschien nog wat nieuw, maar Lock Stock...? Snatch? A Fish Called Wanda?

Vinnie

Avatar

WizardOfOss "Shaun of the Dead is misschien nog wat nieuw, maar Lock Stock...? Snatch? A Fish Called Wanda?"

Lawerence of Arabia is natuurlijk een veel grotere productie en (bijna) alles omvattend. Lock Stock en Snatch zijn afgestemd op een bepaald genre dat waarschijnlijk maar bij een bepaald publiek zal worden gewaardeerd. ( Net zoals Quentin Tarantino voor Pulp Fiction niet het aantal prijzen kreeg dat hij verdiende). Vandaar dat het niet zo moeilijk is om Lawrence of Arabia te kiezen als beste Britse film.

emperor

Avatar

Prachtige film..

WizardOfOss

Avatar

Het ging me er ook niet om dat een van de genoemde films op 1 zou moeten staan, maar het lijkt me dat de Britse film nog zeker niet dood en begraven is...

wasthatlatin

Avatar

Kent iemand CLOCKWORK ORANGE nog
ultra violence all tru your gutti ones

Ann McDunn

Avatar

WizardOfOss "Het ging me er ook niet om dat een van de genoemde films op 1 zou moeten staan, maar het lijkt me dat de Britse film nog zeker niet dood en begraven is..."


Gelukkig niet, want wat zou ik al die goede Britse films missen. Wie er op nummer 1 komt maakt me niet zoveel uit, het zal zeker wel wat te maken hebben met het spektakel, maar heeft iemand IN THE NAME OF THE FATHER gezien? En dan noem ik nog maar één van de Britse films die ik mooi vind.

Agent Smith

Avatar

Wasthatlatin schreef:kent iemand CLOCKWORK ORANGE nog
ultra violence all tru your gutti ones

Ik weet het mijn favo film was alleen verbode tot dat Stanley Kubrick dood ginbg dus veel mensen hebben hem neit gezien in engeland erg jammer het is mijn Favo film ooit gemaakt.
Lawrence vergeet i ksteeds te zien helaas ik zal hem snel zien.

Sundance Kid

Avatar

En terecht! Dit is gewoon de beste film aller tijden!
(voordat ik weer een lading over me heen krijg: Wat mij betreft, persoonlijke mening dus ennezo)

WizardOfOss

Avatar


12 Awards in totaal gewonnen, waarvan slechts 1 Oscar voor Screenplay? LotR FotR (wat de meesten volgens mij toch het minste deel van de reeks vinden) heeft er al 20 gewonnen. En dan vind ik PF toch absoluut de betere film...

Het viel me overigens wel op dat Travolta een nominatie voor beste acteur kreeg, en Sam L. Jackson slechts voor bijrol :?

nieuwslaatste nieuws

meest populair