Alles over 'Dawn of the Planet of the Apes'

Caesars apenleger neemt het op tegen de mensen: welk ras wordt dominant?

Komende donderdag komt de film Dawn of the Planet of the Apes uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 17 juli in première.

Dawn of the Planet of the Apes


Duur: 130 minutenGenres Actie, Drama, Sci-FiBudget: 120 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieMatt ReevesScenario Mark Bomback, Rick Jaffa & Amanda SilverAndy Serkis CaesarJason Clarke MalcolmGary Oldman DreyfusKeri Russell EllieToby Kebbell Koba
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Tien jaar na het begin van een epidemie die bijna alle mensen uitroeide, komen Caesar en de andere geëvolueerde apen die hem volgen in contact met een groep menselijke overlevenden. De fragiele vrede die zij opbouwen, wordt al snel bedreigd door het vooruitzicht op een oorlog om de dominantie van de planeet.

Achtergrond

In 1968 bracht Franklin J. Schaffner de film Planet of the Apes uit. Hij baseerde zich op het Franse boek La Planète des singes van Pierre Boulle en de hoofdrol in zijn film werd gespeeld door Charlton Heston. Daarin landt een groep astronauten in de nabije toekomst op een vreemde planeet. Die lijkt onbewoond, maar al snel blijkt dat ze op de Aarde zijn en zijn de apen het nieuwe dominante ras op de planeet. Mensen leiden op de planeet van de apen een minderwaardig leven.

Het was de eerste van vijf films in de oorspronkelijke reeks, die in 1973 eindigde met Battle for the Planet of the Apes. Vervolgens werd in 2001 door Tim Burton gepoogd de franchise nieuw leven in te blazen, maar zijn film werd fel bekritiseerd. Pas tien jaar later durfde studio Chernin Entertainment het opnieuw aan, met het door Rupert Wyatt geregisseerde Rise of the Planet of the Apes.

Die film was zowel bij critici een succes als bij het grote publiek. Wereldwijd leverde de film tegen een budget van 93 miljoen dollar, 481 miljoen dollar op. Niet gek dus dat er flink geïnvesteerd werd in deze eerste vervolgfilm, die geregisseerd wordt door Matt Reeves. Er zal overigens in 2016 nóg een vervolg komen, wederom onder leiding van Reeves. Hij werkt samen met Mark Bomback aan het scenario.

Box office prestaties

Het openingsweekend van Dawn of the Planet of the Apes was geweldig. 73 miljoen dollar werd er in het openingsweekend in de Verenigde Staten verzameld. Verder staat de teller in het buitenland al op 30,4 miljoen dollar, waarmee de totale opbrengst na nog geen week in de bioscopen al de honderd miljoen dollar overschreden heeft. Daarmee is het openingsweekend in elk geval al een stuk sterker dan dat van Rise. Die film verdiende in zijn openingsweekend in de Verenigde Staten zo'n 54,8 miljoen dollar.

Mocht de film het in Nederland ook beter doen dan voorganger Rise, dan kunnen we veel verwachten van Dawn. De film ging in Nederland met een openingsweek van 574.330 euro in première en verdiende in zeven weken tijd een totale opbrengst van 2.224.588 euro.

De totale opbrengst van de film zou in de Verenigde Staten neerkomen op zo'n 200 miljoen dollar. Meer dan de vorige film dus, die in totaal 174 miljoen dollar verdiende in de Verenigde Staten. De wereldwijde opbrengst zou volgens de schattingen neerkomen op ongeveer 550 miljoen dollar, een kleine 70 miljoen dollar meer dan Rise uiteindelijk verdiende.

Eerste reacties

De eerste reacties op de film zijn positief. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van maar liefst 91 procent, op basis van 178 recensies. De film zou beter zijn dan zijn voorganger en is volgens vele critici een intelligente film met emotionele lading en prachtige visuele effecten.

Trivia

Bijna had Gary Oldman een rol gespeeld in Tim Burtons reboot van de franchise. Hij speelde bijna General Thade, een rol die uiteindelijk naar Tim Roth ging.Judy Greer speelt de rol van Cornelia in deze film. Haar echtgenoot is enorme fan van de franchise. Toen ze trouwden stond bovenop de huwelijkstaart niet een menselijk koppel, maar een apenechtpaar. Verder speelden zowel de oorspronkelijke film als Rise op de televisies bij de receptie.

•


•







NieuwsFilm

meest populair