Dawn of the Planet of the Apes (2014)

One last chance for peace.

Met meer diepgang en spektakel dan zijn voorganger slaagt dit achtste deel (of zevende als je Tim Burtons remake niet meetelt) uit de langlopende filmreeks als prequel en vervolg.
play

7,7 details

  • 130 Min
  • Actie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigde Staten

Dawn volgt de steeds groter wordende groep van genetisch geëvolueerde apen die allemaal onder leiding staan van Caesar. Ze voelen zich bedreigd bij het aantreffen van een groep mensen die het verwoestende virus van tien jaar eerder schijnen te hebben overleefd. In eerste instantie benaderen ze elkaar vredig, maar het duurt niet lang voordat er een oorlog losbarst waarbij duidelijk moet worden welke van de twee soorten de baas is.

Regie
Matt Reeves
Cast
Andy Serkis, Gary Oldman, Jason Clarke, Judy Greer, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Keri Russell, Terry Notary, Karin Konoval, Enrique Murciano, Kirk Acevedo, Lee Ross, Jon Eyez, Larramie Doc Shaw, Nick Thurston.
Budget
$ 170.000.000
Opbrengst
$ 708.200.000
Release
11.07.2014
Release NL
17.07.2014
Release DVD
09.12.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Matt Reeves | Cast: Andy Serkis (Caesar), Jason Clarke (Malcolm), Gary Oldman (Dreyfuss), Keri Russell (Ellie), Roby Kebbell (Koba), Kodi Smit-McPhee (Alexander), Enrique Murciano (Kemp), Kirk Acevedo (Carver), Judy Greer (Cornelia), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

In 2011 verraste Rise of the Planet of the Apes menig bioscoopbezoeker. Want hoe kon deze prequel na de zouteloze remake van Tim Burton nog iets toevoegen aan de langlopende filmreeks? Het antwoord lag in een sterk verhaal met een focus op karakterontwikkeling. Niet alleen bij de mensen, die in het kader van een wetenschappelijk experiment een levensgevaarlijk virus op de mensheid loslieten, maar ook bij de apen. Andy Serkis, de man die baanbrekend motion-capturewerk verrichtte als Gollem in The Lord of the Rings-trilogie, zette een overtuigende rol neer als Caesar, de legendarische aap die een revolutie ontketende voor zijn soortgenoten. Voor dit vervolg, dat zich tien jaar na de verwoestende uitwerking van het virus afspeelt, trekt Serkis opnieuw het inmiddels vertrouwde strakke grijze pak vol stippen aan.

Openend met een extreme close-up op het gezicht van een geconcentreerde Caesar laat Dawn of the Planet of the Apes er geen twijfel over bestaan: niet de mensen, maar de primaten uit de titel zijn de echte hoofdrolspelers. Het feit dat zij wederom van de harde schijf komen hindert geen moment. De technieken die in het eerste deel werden ingezet zijn nog verder gevorderd, maar ook de acteurs leveren wederom geïnspireerd werk. Onder leiding van Serkis gaf een team van acteurs en atleten gestalte aan de duizenden apen die de film bevolken. Hierdoor is elk van hen een uniek personage, met een eigen uiterlijk en karakter. Het eindresultaat is zo overtuigend dat je er geen moment bij stilstaat naar digitale creaties te kijken.

videotrailers & clips

alle artikelen (48)

Dawn of the Planet of the Apes Nieuwsberichten

Laatste reacties

rebel1984

"...Dit 2e deel deed echt helemaal niets onder van deel 1. Echt heerlijke film! goede sfx de apen zien......"

Glennekeeeee

"...[quote=Tarkus]Ben het met vele anderen eens, deze tweede film is een pak minder dan het eerste deel......."

JamesBond

"...[quote=Tarkus]Ben het met vele anderen eens, deze tweede film is een pak minder dan het eerste deel......."

Dawn of the Planet of the Apes

acties