Blu-Ray Review: Dawn of the Planet of the Apes (3D)

De prachtige opvolger in de succes-reboot.


Regie: Matt Reeves | Cast: Andy Serkis (Caesar), Jason Clarke (Malcolm), Gary Oldman (Dreyfus), Keri Russell (Ellie), Toby Kebbell (Koba) | Speelduur: 131 minuten | Bioscooprelease: 17 juli 2014 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

In 2011 werd de Planet of the Apes-franchise (op)nieuw leven in geblazen met prequel Rise of the Planet of the Apes. De 'reboot' werd een succes, aangezien de ontvangst erg goed was en ook financieel scoorde het fors beter dan de 'remake' van Tim Burton uit 2001. Na Rise werd er snel ingezet op het vervolg, dat afgelopen juli in première ging. Dawn of the Planet of the Apes - alweer het achtste deel in de franchise - laat zien hoe het de mensheid vergaat in de strijd tegen de intelligente apen die onder leiding staan van de wijze leider Ceasar.

Opvallend is dat de menselijke personages uit Rise werden ingeruild voor nieuwe gezichten zoals Jason Clarke, Gary Oldman en Keri Russell. Het publiek en de critici konden het weinig schelen en Dawn werd een doorslaand succes. Het onthaal was namelijk uiterst sterk (RT = 91%) en het vervolg scoorde financieel ruimschoots beter dan de voorganger. Onlangs verscheen de film van regisseur Matt Reeves op (3D) Blu-Ray en Dvd uitgaven.

Synopsis

Het is 2026 en tien jaar nadat er een virus is uitgebroken, dat de mensheid grotendeels heeft uitgeroeid. De natie van genetisch gemanipuleerde apen onder leiding van Caesar (Serkis) blijft groeien en wordt bedreigd door de groep mensen die het dodelijke virus hebben overleefd. Ze lijken in vrede met elkaar te leven, maar dit blijkt van korte duur wanneer er een oorlog ontstaat die zal bepalen wie de heersende macht op de aarde zal zijn.


Waardering

De critici zijn erg te spreken over de film van Matt Reeves. Kijk je op RottenTomatoes, dan zie je dat de film daar een percentage van 91 procent krijgt toebedeeld, op basis van 243 recensies. Over het algemeen lijken recensenten te vinden dat de film naast prachtige visuele effecten ook een emotioneel en intelligent verhaal te vertellen heeft. Onze eigen recensent Bart Snoek gaf de film vier sterren en schreef: "Ondanks de moderne effecten is het namelijk een bijna ouderwetse sciencefictionfilm, meer begaan met het bestuderen van thema's dan spektakel."

Ook de 'gewone' filmkijker is enthousiast over de film. Op onze eigen filmpagina scoort de film een 8,1, op basis 67 stemmen. Op de IMDb krijgt Dawn een 7.8, op basis van 197.072 stemmen.

Box Office

Wat betreft de box office-prestaties van de 170,0 miljoen dollar kostende film zal studio Fox ook tevreden zijn. In de Verenigde Staten werd 208,0 miljoen dollar opgehaald en in de rest van de wereld nog zo'n 500 miljoen dollar. Daarmee komt de productie uit op een totaal van 708,0 miljoen dollar, ruim 200 miljoen dollar méér dan Rise.

In Nederland haalde Dawn bijna het dubbele op van Rise. Laatstgenoemde haalde 2,2 miljoen euro op in 7 weken tijd en Dawn of the Planet of the Apes bleek na 9 weken in Nederland goed voor 4,0 miljoen euro. Daarmee staat de film voorlopig op de negende plaats in de Nederlandse box office top 10 over 2014.


Blu-Ray: Dawn of the Planet of the Apes | Discs 1 x 3D Blu-Ray | 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Journey to Dawn | Het herontdekken van Caesar | Humans and Apes: de cast van Dawn | Move like an ape: het expressiemiddel van een kunstenaar | Verwijderde scenes | Weta en Dawn | EAN: 8712626047131 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | 1 disc Blu-Ray | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De dubbel disc 3D Blu-Ray uitgave van Dawn of the Planet of the Apes bestaat uit een iets dikkere Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een gewone Blu-Ray-schijf en een 3D Blu-Ray schijf. Om de hoes zit een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover komt overeen met de teaserposter van de aap Ceasar.

Beeld & geluid

Het beeld is zoals verwacht haarscherp en het is bijna angstaanjagend echt om te kijken naar Caesar in de openingsscène. Zeker in de thuisomgeving (het bos) van de apen zijn de apen onmogelijk aan te stippen als CGI. Het haarscherpe beeld weet hierin geen verandering aan te brengen. Komen de apen meer in aanraking met een menselijke omgeving dan is e.e.a. wel wat makkelijker te onderscheiden. Dit neemt niet weg dat Dawn misschien wel de beste CGI ooit aflevert. Het beeld is verder nagenoeg vrij van grain en de kleuren ogen mooi natuurlijk en passend bij de overwegend grauwe sfeer.

Regisseur Reeves en cameraman Michael Seresin namen Dawn of the Planet of the Apes op met 3D-camera's. Ondanks dat het 3D-effect in de bioscoop niet enorm aanwezig leek te zijn, pakt deze 3D-thuisuitgave een stuk beter uit. Zeker bij de scènes met de apen en vooral tijdens de met CGI-overladen eindscène is er sterke diepte zichtbaar. Ook blijven de kleuren en scherpte overeind, ondanks het dragen van de bril. Al met al blijkt het een zeer redelijk 3D-versie.

Extra's

Mooi is vooral de mini-documentaire Journey to Dawn, waarin wordt gekeken naar het opbouwen van de franchise. De interviews met castleden zijn erg interessant, met als hoofdpersoon uiteraard Andy Serkis. Om hem draait ook de complete featurette Rediscovering Caesar, waarin Serkis vertelt over de apenleider en de motion capture-technologie die bij het maken van de film gebruikt is.

Humans and Apes: The Cast of Dawn draait om het verhaal van de film en de rol van personages daarin. Mooi is ook Move Like an Ape: An Artist's Medium. Deze laat zien hoe de acteurs zich inleven in hun apen-personages en zo overtuigend mogelijk proberen te acteren. Ook VFX-studio Weta komt hierin uitgebreid aan bod. Deze studio heeft ook een eigen extra van maar liefst twintig minuten, namelijk Weta and Dawn. Ook leuk om te kijken zijn de verder weinig toevoegende (afgeronde) verwijderde scènes en een galerij met foto's over verschillende onderwerpen.

Conclusie: Prima uitgave van een waardig vervolg in de nieuwe Planet of the Apes-reeks

Zoals gezegd werd ook Dawn een doorslaand succes. Na het herkomst-verhaal in Rise krijgen we in Dawn te zien hoe de apen en mensen omgaan met de eerste confrontatie. Vooral de thuisomgeving van Ceasar en zijn mede-apen en uiteraard de visual effects tekenen dit deel. Ondanks dat het verdere verhaal voor velen bekend is, zal er waarschijnlijk volop worden uitgekeken naar het vervolg. Deze staat gepland voor 28 juli 2016.

De (3D) Blu-Ray uitgave van Dawn of the Planet of the Apes stelt zeker niet teleur. Beeld en geluid zijn van de bovenste plank en er zijn zeer aardige extra's te bekijken. Op naar deel drie! Hieronder een uitgebreide online featurette over de motion capture en VFX:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair