Rise of the Planet of the Apes (2011)

Evolution Becomes Revolution

Rupert Wyatt bewijst met zijn film dat er voor de primaten nog een (r)evolutie in zit.
play

7,3 details

  • 105 Min
  • Actie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Canada
105 Min Verenigde Staten

Rise of the Planet of the Apes laat zien hoe genetische experimenten op primaten in San Francisco mislopen. Het gevolg van de experimenten is een hyperintelligente aap genaamd Caesar, die besluit het op te nemen tegen zijn menselijke overheersers. Ondanks dat de film gezien kan worden als een prequel op de Planet of the Apes film van Tim Burton en de oorspronkelijke film uit 1968 met Charlton Heston in de hoofdrol, zouden we de film volgens de producers niet helemaal zo moeten zien. De film omvat namelijk een eigen mythologie, die schijnbaar toch verschilt van die van eerdere films. Zo moet ook meteen de basis gelegd zijn voor een (aantal) vervolgfilm(s). De film onderging overigens maar liefst vier naamsveranderingen. In eerste instantie zou de film Caesar heten, vervolgens werd het Caesar: Rise of the Apes, daarna Rise of the Apes en nu logischerwijs is het Rise of the Planet of the Apes.

Regie
Rupert Wyatt
Cast
James Franco, Andy Serkis, Brian Cox, Tom Felton, John Lithgow, Freida Pinto, David Oyelowo, Terry Notary, Karin Konoval, Tyler Labine, Jamie Harris, Richard Ridings, Devyn Dalton, Jay Caputo, Christopher Gordon.
Budget
$ 93.000.000
Opbrengst
$ 482.860.185
Release
04.08.2011
Release NL
18.08.2011
Release DVD
13.12.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Rupert Wyatt | Cast: Andy Serkis (Caesar), James Franco (Will Rodman), Freida Pinto (Caroline Aranha), John Lithgow (Charles Rodman), Brian Cox (John Landon), Tom Felton (Dodge Landon), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2011

In 2001 deed regisseur Tim Burton een vergeefse poging om de ingeslapen Apes-franchise wakker te schudden. Zijn Planet of the Apes moest gelden als een reboot, maar pakte niet als zodanig uit: met een matig script, onbedoeld lachwekkende apenmaskers en een tenenkrommende variant op de twist uit de originele film, werd de franchise een doodsteek toebedeeld en leek het definitief afgelopen voor de opstandige apen. Nu, tien jaar later, hebben we gelukkig Rupert Wyatt die met zijn Rise of the Planet of the Apes bewijst dat er voor de primaten nog een (r)evolutie in zit.

Wyatt, die eerder de ontsnappingsfilm The Escapist regisseerde, begrijpt dat je aan een klassieker als Planet of the Apes niet moet gaan zitten rommelen. Hoewel de film uit 1968 op technisch vlak logischerwijs verouderd is geraakt, heeft het einde waarin Charlton Heston op het strand op zijn knieën valt en tot een onthutsende conclusie komt, geenszins aan zeggingskracht en impact verloren. Een één op één remake zal het om die reden altijd afleggen tegen het origineel. Voor een nieuwkomer als Wyatt is het daarom veel interessanter om het verhaal te verkennen dat achter die beroemde scène schuilt. Hoe hebben de apen de heerschappij op de mensen afgedwongen?

videotrailers & clips

alle artikelen (38)

Rise of the Planet of the Apes Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Goeie film inderdaad, maar minder als die uit 2001 wat mij betreft, die was wat grauwer en meer diep......"

Cozymentim

"...Goede film, Morgen de nieuwe! :B..."

Terminatrix

"...Super film, heeft ook echt een verhaal en drama en op het einde heb je pas actie, maar dan ook echt......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Rise of the Planet of the Apes

acties