Recensie

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Rupert Wyatt bewijst met zijn film dat er voor de primaten nog een (r)evolutie in zit.

door Frank Stol om 21:40 in RECENSIES
Rise of the Planet of the Apes poster
Regie: Rupert Wyatt | Cast: Andy Serkis (Caesar), James Franco (Will Rodman), Freida Pinto (Caroline Aranha), John Lithgow (Charles Rodman), Brian Cox (John Landon), Tom Felton (Dodge Landon), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2011

In 2001 deed regisseur Tim Burton een vergeefse poging om de ingeslapen Apes-franchise wakker te schudden. Zijn Planet of the Apes moest gelden als een reboot, maar pakte niet als zodanig uit: met een matig script, onbedoeld lachwekkende apenmaskers en een tenenkrommende variant op de twist uit de originele film, werd de franchise een doodsteek toebedeeld en leek het definitief afgelopen voor de opstandige apen. Nu, tien jaar later, hebben we gelukkig Rupert Wyatt die met zijn Rise of the Planet of the Apes bewijst dat er voor de primaten nog een (r)evolutie in zit.

Wyatt, die eerder de ontsnappingsfilm The Escapist regisseerde, begrijpt dat je aan een klassieker als Planet of the Apes niet moet gaan zitten rommelen. Hoewel de film uit 1968 op technisch vlak logischerwijs verouderd is geraakt, heeft het einde waarin Charlton Heston op het strand op zijn knieën valt en tot een onthutsende conclusie komt, geenszins aan zeggingskracht en impact verloren. Een één op één remake zal het om die reden altijd afleggen tegen het origineel. Voor een nieuwkomer als Wyatt is het daarom veel interessanter om het verhaal te verkennen dat achter die beroemde scène schuilt. Hoe hebben de apen de heerschappij op de mensen afgedwongen?

Rise of the Planet of the Apes poogt dat gapende gat in de Apes-mythologie op te vullen. We maken kennis met Will Rodman, een jonge wetenschapper die in zijn zoektocht naar een remedie tegen Alzheimer chimpansees injecteert met allerhande medicijnen. Zijn experimenten veroorzaken een ongewone bijwerking: de apen die het middel krijgen toegediend, vertonen een verhoging van de hersenactiviteit. De jonge primaat Caesar is de eerste bij wie Will een verhoogde intelligentie waarneemt. Wanneer Caesar door een klein vergrijp achter de tralies bij zijn soortgenoten belandt, voelt hij zich verraden en in de steek gelaten door zijn menselijke opvoeders; hij besluit een opstand tegen de mensheid te ontketenen.

Dat die opstand in San Francisco uitmondt in een ravage, mag geen verrassing heten. De strijd vindt een hoogtepunt op de Golden Gate Bridge, waar politieteams, -paarden en -helikopters de primaten bestoken. Opvallend is hoeveel aandacht de makers tijdens deze actiesequentie blijven schenken aan de personages, vooral omdat elk ander willekeurige regisseur de reboot zou gebruiken om er een genadeloos actiefestijn van te maken. In Rise of the Planet of the Apes mondt die grootschalige opzet gelukkig niet uit in een grootschalige chaos.

Toch is het niet de actie, maar de emotionele kern van de film die het meest imponeert. Andy Serkis, de ongekroonde koning van de performance capture, geeft op voortreffelijke (en soms aandoenlijke) wijze gestalte aan chimpansee Caesar. Het is een knappe acteerprestatie, die de matte vertolkingen van James Franco en Freida Pinto met het grootste gemak overschaduwt. Van zowel Andy Serkis als special-effectsstudio Weta moet gezegd worden dat zij hun technieken uitstekend hebben verfijnd. Zonder Serkis’ performance en Weta’s oog voor digitale details was een film als Rise of the Planet of the Apes namelijk niet van hetzelfde niveau geweest. Prachtig toch, als je een stel digitale apen aan het aanmoedigen bent bij hun ontsnapping. Dat is pure filmmagie.

50 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

secret1994

Avatar

Wil ik zien ;) mr heb ng geen slachtoffer gevonden om mee te vrage,
en kwil nu bij deze zeldzame zonige dage ier in Belgie nie nr de Bioscoop me schoon weer é

Frietgezicht

Avatar

Waarom eerst beginnen met allemaal gezeik op de film van Burton?
Maskers onbedoeld lachwekkend,zag net nog Tim Roth op tv,erg mooi en in de recensies werden toen ook alleen maar complimenten uitgedeeld,en alsof de apen uit origineel nu nog mee kunnen...

Maar gelukkig geen spoiler gelezen,gebeurd hier nog weleens.

Maar zin in deze film,4 sterren alweer(zag ze vandaag ook al in Veronica Magazine)

mhulsie

Avatar

Ik ga morgenavond naar deze film. Ik kan echt niet wachten! Na alle recensies gelezen te hebben, heb ik er alleen maar meer zin in! Ik heb al meerdere keren "4 sterren" recensies gezien. Belooft veel moois! Ik hoop nu al dat het een trilogie wordt! Smiley face

nietselam

Avatar

Ik snapte eigenlijk nooit wat er nou slecht moest zijn aan burtons versie, ik vond het een vermakelijke film en de apen waren prachtig gemaakt, ook de bewegingen die ze maakten, heel gaaf gedaan, tim roth(ceasar) was helemaal geweldig.

Deze nieuwe versie lijkt me dan ook wel weer leuk alleen hoop ik niet dat je in de gaten hebt dat je naar cgi apen zit te kijken.

KeesjeNL

Avatar

Zijn Planet of the Apes moest gelden als een reboot, maar pakte niet als zodanig uit: met een matig script, onbedoeld lachwekkende apenmaskers en een tenenkrommende variant op de twist uit de originele film, werd de franchise een doodsteek toebedeeld en leek het definitief afgelopen voor de opstandige apen.

Hadden die 'lachwekkende' apenmaskers geen oscar gewonnen?

Spider-fan

Avatar

Zelfs Burton zelf kraakt zijn eigen versie af, maar geen idee waarom... Die film is geweldig...

stussycrown

Avatar

Wat een geweldige film is dit.
Ik had vrijwel niets verwacht van deze film, ik ging dus ''open-minded'' naar deze film toe. Na een spannend intro word je voorgesteld aan wat apen waaronder Ceasar.
Je ziet overduidelijk dat het CGI is maar naarmate de aap ouder word het wat "echter". Ze hebben fantastisch werk afgeleverd met de geanimieerde apen. De band tussen de mens en aap is werkelijk fantastisch en ontroerend. Als kijker begin je op een gegeven moment gevoelens te ontwikkelen voor Ceasar. Iets wat voor het laatst is gelukt met King kong. Het is een geweldige film en een goede re-imagining van de serie. Dit is een film die Planet of the Apes doet vervagen!

coopreight

Avatar

stussycrown "Wat een geweldige film is dit.
Ik had vrijwel niets verwacht van deze film, ik ging dus ''open-minded'' naar deze film toe. Na een spannend intro word je voorgesteld aan wat apen waaronder Ceasar.
Je ziet overduidelijk dat het CGI is maar naarmate de aap ouder word het wat "echter". Ze hebben fantastisch werk afgeleverd met de geanimieerde apen. De band tussen de mens en aap is werkelijk fantastisch en ontroerend. Als kijker begin je op een gegeven moment gevoelens te ontwikkelen voor Ceasar. Iets wat voor het laatst is gelukt met King kong. Het is een geweldige film en een goede re-imagining van de serie. Dit is een film die Planet of the Apes doet vervagen!"


NICE!!!! Ik ga helaas zaterdag pas!

LMF

Avatar

Ik vond 'm ook een geweldige meevaller, eentje die zeker de moeite is om 'm in de bioscoop te gaan zien. Maar let wel: ik vond 'm zo goed omdat de nadruk meer op de personages ligt dan op de actie. De trailers doen je vermoeden dat het een ware mens-tegen-aap veldslag is, maar de strijd is veel subtieler en emotioneler. Klasse dus, van mij krijgt hij een solide 7/10.

Ereptile

Avatar

Ik wil m zoo graag zien, maar ik zie m vrijdag pas Smiley face Hij lijkt me echt tof! Volgens mij wel DE verrassing van 2011 of niet:? Vind het al super dat ze meer om de personages geven dan om een mega veldslag! Net de versie van Tim Burton weer op tv gezien :D

Acer

Avatar

06-08-2011 Rise of the Planet of the Apes is een leuke en vooral spannende film, zorgt ervoor dat je aandacht blijft kijken van begin tot eind. James Franco is een uitstekende acteur en het was leuk om te zien dat Freida Pinto hierin meespeelt. Om eerlijk te zijn had ik lage verwachtingen van deze film, hierdoor juist aangenaamd verrast. Caeser en z'n vriendjes nemen je mee in de (r)evolutie van de apen. Zal voor een groot pupliek een fijne film zijn en wat mij betreft ook een aanrader. Krijgt een 7/10 en ook even doorkijken bij de aftiteling omdat het nog een stukje laat zien van de buurman/piloot.

KeesjeNL

Avatar

Acer "06-08-2011 Rise of the Planet of the Apes is een leuke en vooral spannende film, zorgt ervoor dat je aandacht blijft kijken van begin tot eind. James Franco is een uitstekende acteur en het was leuk om te zien dat Freida Pinto hierin meespeelt. Om eerlijk te zijn had ik lage verwachtingen van deze film, hierdoor juist aangenaamd verrast. Caeser en z'n vriendjes nemen je mee in de (r)evolutie van de apen. Zal voor een groot pupliek een fijne film zijn en wat mij betreft ook een aanrader. Krijgt een 7/10 en ook even doorkijken bij de aftiteling omdat het nog een stukje laat zien van de buurman/piloot."


Geen verwijzing naar The Avengers in de aftiteling:E? Ceasar verovert toch wel ff moedertje aarde!

Spider-fan

Avatar

Lijkt me echt troep dit. Ik hoef het niet te zien.

Spider-fan

Avatar

Lijkt me echt troep dit. Ik hoef het niet te zien.

Frietgezicht

Avatar

KeesjeNL "Zijn Planet of the Apes moest gelden als een reboot, maar pakte niet als zodanig uit: met een matig script, onbedoeld lachwekkende apenmaskers en een tenenkrommende variant op de twist uit de originele film, werd de franchise een doodsteek toebedeeld en leek het definitief afgelopen voor de opstandige apen.

Hadden die 'lachwekkende' apenmaskers geen oscar gewonnen?"


:W Sloeg nergens op het commentaar,heeft die als enige gelachen haha.

Rooster

Avatar

KeesjeNL "Hadden die 'lachwekkende' apenmaskers geen oscar gewonnen?"

Nee

skullsplitter

Avatar

KeesjeNL "Zijn Planet of the Apes moest gelden als een reboot, maar pakte niet als zodanig uit: met een matig script, onbedoeld lachwekkende apenmaskers en een tenenkrommende variant op de twist uit de originele film, werd de franchise een doodsteek toebedeeld en leek het definitief afgelopen voor de opstandige apen.

Hadden die 'lachwekkende' apenmaskers geen oscar gewonnen?"

Ik denk dat het om slechts 1 masker gaat, en dat was die Michael Jackson-apin.

Remco

Avatar

Inderdaad de make up in de Tim Burton versie was geweldig. Maar goed het was Rick Baker dus dan is de make up altijd van het hoogste niveau.
Die man wint terecht oscar na oscar voor zijn werk.

esteban

Avatar

De bewuste zin in de openingsalinea is inderdaad wel erg ongelukkig geschreven. 't Komt vooral over als een blunder uit pure onwetendheid. Als er nu één element is waarom de versie van Tim Burton wél (zo goed als) overal geprezen werd, zijn het de fantastische "maskers".

Rick Baker werd voor zijn werk in 'Planet of the Apes' meerdere malen genomineerd (en won) bij verschillende grote awards. Meer nog, d"Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards" zijn de belangrijkste in de man z'n vak en nét die heeft hij in huis gehaald voor deze film.

Aston

Avatar

Toepasselijk die reclame voor Beekse Bergen.:P

Ik heb wel zin in deze film. Ik kijk even of ik er volgende week tijd voor kan maken.

MoviesKnower

Avatar

Ik heb hem al gezien en het is echt een steengoede film ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo'n goede film was. Ik heb genoten van het begin tot het einde en ik vond iedereen die in deze film speelde erg goed acteren vooral James Franco maar ik heb eigenlijk nooit echt een slechte acteer prestatie zien leveren zelfs niet in Spider-man.
Top film T+)

ExCaL^

Avatar

Leuke film om te zien! Ikzelf had ook meer een actie spektakel verwacht. Desalnietemin wordt de film heel mooi opgebouwd, waardoor je erg met de personages meeleeft. Het is knap hoe een aap zoveel emotie kan losmaken... Verder vond ik de CGI erg goed gelukt en niet storend. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Tobinater

Avatar

De film was erg goed, ik vond het vooral vet dat ze nog terugkwamen op de vorige planet of the apes met die raketvluht en het einde van de vorige Planet of the Apes nog verklaarde op het einde met die beelden van het virussverspreiding.

vash

Avatar

Goedkope recensie weer, zou het leuk vinden als iemand een keer echt zijn eigen mening gaf ipv meegaan met andere recensies. De sneer naar de 2001 versie was nergens voor nodig en de kostuum argument was lachwekkend te noemen.

PRIME

Avatar

Mocht je naar Rise of the Planet of the Apes gaan, bereid je dan voor dat je waarschijnlijk de beste film van 2011 gaat zien. I know I have. I kid you not.

En kap eens over Burton.

SJRSVLDT

Avatar

PRIME "Mocht je naar Rise of the Planet of the Apes gaan, bereid je dan voor dat je waarschijnlijk de beste film van 2011 gaat zien. I know I have. I kid you not.

En kap eens over Burton."

:Y ben het eens met elke letter die hier wordt geschreven. Zou er alleen aan willen toevoegen: 'beste film van 2011, tot nu toe!' ;)

JorisTheWise

Avatar

Ik ben het eens met het bovenstaande, wat een fantastische film is dit toch. Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik hoorde dat er weer een Apes film kwam dat ik sceptisch was maar wow, wat een heerlijk meeslepende film is dit toch en wat is Andy Serkis een fantastische Ceaser. Wanneer krijgt die man eens een Oscar (of in ieder geval een nominatie) voor zijn werk want als motion capture artiest wordt hij overduidelijk onderschat, tijd voor de Academy om eens een keer daar rekening mee te houden want dat soort acteer werk zal steeds meer plaats gaan vinden de komende paar jaar.

Zeker weten de beste film van dit jaar tot nu toe.

richard_oud

Avatar

JorisTheWise "Wanneer krijgt die man eens een Oscar (of in ieder geval een nominatie) voor zijn werk want als motion capture artiest wordt hij overduidelijk onderschat, tijd voor de Academy om eens een keer daar rekening mee te houden want dat soort acteer werk zal steeds meer plaats gaan vinden de komende paar jaar.
"


Grappig dat je daarover begint.. is sinds een paar dagen een flinke discussie over in het animatie wereldje naar aanleiding van een open brief aan Andy Serkis van een lead animator van 5th Cell:

http://altdevblogaday.com/2011/08/15/an-open-letter-to-andy-serkis/

major malfunction

Avatar

Voor het grootste deel een geweldige film, alleen jammer dat script en acteerwerk in sommige gedeelten, vooral de gedeelten waar geen apen in voorkomen, teveel doordrengt zijn met die eeuwige, naar goedkope mayonaise riekende Hollywoodsaus. Maar gelukkig is niet de hele film hierdoor verprutst, het verhaal is over het algemeen redelijk goed gebracht en ook de introductie van de karakters (apen) is prima gedaan. Daarbij komt ook dat de CGI op een paar matte renders en onnatuurlijke dynamics na, zeer overtuigend is. Geweldig werk van Weta! Er zaten een aantal scenes in waarbij het in de hele zaal WOWWWWW!!! klonk. En terecht. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel, including me... Een fan van het boek en de oude films had als kritiek dat hij de psychologische diepgang miste. Hier kan ik me iets bij voorstellen maar denk dat 110 minuten gewoonweg te kort is om ook nog eens de diepte in te duiken. Van mij had de film ook rustig 3 uur mogen duren Smiley face Ach, er zaten veel meer pluspunten in dan minpuntjes, wie zich niet aan het bovenstaande stoort kan idd een van de betere films van 2011 verwachten. Ik geef hem een welverdiende 8 en kijk nu al uit naar het volgende deel.

JorisTheWise

Avatar

richard_oud "Grappig dat je daarover begint.. is sinds een paar dagen een flinke discussie over in het animatie wereldje naar aanleiding van een open brief aan Andy Serkis van een lead animator van 5th Cell:

http://altdevblogaday.com/2011/08/15/an-open-letter-to-andy-serkis/"


Dat is trouwens een zeer interessante discussie en ze hebben ook een uitstekend punt daar in, sowieso mag er wel wat meer waardering worden getoond voor de animators, misschien dat zij bij de Technische Oscars zo een categorie kunnen krijgen want inderdaad, animators zijn ontzettend belangrijk. Je zou in eerste instantie denken dat de software dat voor zijn rekening neemt maar dat is natuurlijk niet het geval.

Vandaag heb ik trouwens de film weer zitten bekijken en blijft een uitstekende film, de tweede keer vielen mij zelfs kleine dingen op die mij eerst niet opvielen. Echter jammer dat Tuschinski zulk slecht geluid heeft.

Spider-fan

Avatar

Toch gegaaan. Stom, stom, stom. Het is echt HELEMAAL niks.

Wat een afgrijselijk misbaksel van een film.

Het meest stompzinnige is dat Hollywood dit soort reboots maakt, zonder enige garantie op een sequel. Dus je zit naar het begin te kijken van iets waar god mag weten een keer een vervolg op komt, als het ze uit komt. In deze film gebeurt helemaal niks, geen wending, geen verrassing, geen nieuw idee.

Een soort kruising tussen Monkey Shines, Project X en King Kong en die waren allemaal eindeloos beter.

Dit is werkelijk de grootste rommel die ik in een filmkijkend leven gezien heb. Belachelijk. Alsof het mensen werkelijk niet meer uitmaakt waar ze naar kijken als het maar beweegt.

PRIME

Avatar

Spider-fan "Toch gegaaan. Stom, stom, stom. Het is echt HELEMAAL niks.

Wat een afgrijselijk misbaksel van een film.

Het meest stompzinnige is dat Hollywood dit soort reboots maakt, zonder enige garantie op een sequel. Dus je zit naar het begin te kijken van iets waar god mag weten een keer een vervolg op komt, als het ze uit komt. In deze film gebeurt helemaal niks, geen wending, geen verrassing, geen nieuw idee.

Een soort kruising tussen Monkey Shines, Project X en King Kong en die waren allemaal eindeloos beter.

Dit is werkelijk de grootste rommel die ik in een filmkijkend leven gezien heb. Belachelijk. Alsof het mensen werkelijk niet meer uitmaakt waar ze naar kijken als het maar beweegt."Ik snap dit niet. Naar mijn weten is deze hele film een nieuw idee? Voor mij, misschien omdat ik nog nooit een apesfilm gezien had, zaten er zeker wel verrassingen in. Verder snap ik niet wat je met wending bedoelt want het is nou eenmaal geen detectivefilm of iets dergelijk. Los van dit kraam je maar wat onbeargumenteerde onzin uit.

ScreamingLife1

Avatar

Spider-fan "Toch gegaaan. Stom, stom, stom. Het is echt HELEMAAL niks.

Wat een afgrijselijk misbaksel van een film.

Het meest stompzinnige is dat Hollywood dit soort reboots maakt, zonder enige garantie op een sequel. Dus je zit naar het begin te kijken van iets waar god mag weten een keer een vervolg op komt, als het ze uit komt. In deze film gebeurt helemaal niks, geen wending, geen verrassing, geen nieuw idee.

Een soort kruising tussen Monkey Shines, Project X en King Kong en die waren allemaal eindeloos beter.

Dit is werkelijk de grootste rommel die ik in een filmkijkend leven gezien heb. Belachelijk. Alsof het mensen werkelijk niet meer uitmaakt waar ze naar kijken als het maar beweegt."


Man, heb je je pillen niet geslikt stress kerel . Therapie voor jou. Ik denk ook dat je alleen naar de bioscoop bent gegaan

PRIME

Avatar

Trouwens, voor de geinterresseerde, ik schrijf ook wel eens een review'tje, met als insteek dat het niet zo serieus/elitair/wannabee/professioneel/partijdig moet zijn. Gewoon de mening van een filmliefhebber. Je kan het lezen op www.filmdingen.tumblr.com Smiley face

Spider-fan

Avatar

Trekt Filmtotaal echt het domste percentage van Internetbezoekers?

Dit is rotzooi, zelfs bij Hollywood standaard.

Spider-fan

Avatar

PRIME "Ik snap dit niet. Naar mijn weten is deze hele film een nieuw idee? Voor mij, misschien omdat ik nog nooit een apesfilm gezien had, zaten er zeker wel verrassingen in. Verder snap ik niet wat je met wending bedoelt want het is nou eenmaal geen detectivefilm of iets dergelijk. Los van dit kraam je maar wat onbeargumenteerde onzin uit."


Dit alleen al. De eerste film én de film van Burton in mindere mate DRAAIT om die wending.

Het rare van Filmtotaal is dat je je gewoon niet kunt uitschrijven waardoor je steeds die reacties moet lezen.

"deze hele film een nieuw idee?"

Het is een reboot, dat is GEEN nieuw idee.

Spider-fan

Avatar

ScreamingLife1 "Man, heb je je pillen niet geslikt stress kerel . Therapie voor jou. Ik denk ook dat je alleen naar de bioscoop bent gegaan"


Wat heeft dat met stress of pillen te maken? Ik houd niet van die bullshit, ik zeg het eerlijk zoals het is.

En ik werd getrakteerd, en dan is het onbeleefd om weg te lopen hoe afgrijselijk je de film ook vindt. Weinig dingen zijn zo erg als je iets uit moet kijken wat je verschrikkelijk vindt.

PRIME

Avatar

Spider-fan "Dit alleen al. De eerste film én de film van Burton in mindere mate DRAAIT om die wending.

Het rare van Filmtotaal is dat je je gewoon niet kunt uitschrijven waardoor je steeds die reacties moet lezen.

"deze hele film een nieuw idee?"

Het is een reboot, dat is GEEN nieuw idee."
Het is een reboot van de franchise, maar volgens mij is er nog geen Apes film geweest die over dit specifieke verhaal gaat. Was dat niet de hele insteek van deze film? Om een tijdsbestek te overlappen wat nog nooit verteld is? Volgens mij gaat elke Apes film over andere planeten of iets dergelijks..

Rooster

Avatar

Spider-fan "...ik werd getrakteerd, en dan is het onbeleefd om weg te lopen hoe afgrijselijk je de film ook vindt."

Hahaha wat een onzin. Je had gewoon kunnen bedanken voor het aanbod. Voor iemand die hier roept, "Ik houd niet van die bullshit, ik zeg het eerlijk zoals het is", moet dat toch geen probleem zijn?

Geeft nou maar toe dat je het heerlijk vindt om de film, tegen de algemene opinie in, af te kraken. Is ook niks mis mee maar kom dan niet met van die slappe excuses.

mhulsie

Avatar

Ben afgelopen donderdag avond geweest. Ik heb genoten!! Ik vond het een super film! ik ben het eens met recensie dat het qua opbouw erg slim aangepakt is, eerst emotie en drama met een vleugje humor, en daarna een epische climax met emotie! Dat zie je ook niet elke dag. kortom: naar mijn mening een AANRADER!!

skullsplitter

Avatar

Chronologisch is dit toch ook tegelijk begonnen met de eerste film? Althans, halverwege zijn ze hun astronaut kwijt...

Ereptile

Avatar

Epische film Smiley face Geniaal gespeeld door Serkis! Goed verhaal, en ook toffe actie en inderdaad wat emotie die het zo mooi maakte Smiley face Aanrader! :D

En ik vond de naam eerst absoluut waardeloos maar nu valt dat best wel mee Smiley face

Icedoesnotburn

Avatar

1. Goede recensie
2. Filmtitel veel te lang (Ik noem het maar gewoon: 'aapjes'
3. Toch blij dat de emotie wat meer naar buiten kwam dan pats boem actie. Dit is namelijk wel een prequel (reboot) dus dat moet veel info bevatten.
4. Zeker een aanrader
5. 8/10

SunChaser

Avatar

PRIME " ? Volgens mij gaat elke Apes film over andere planeten of iets dergelijks.."


Behalve het origineel dan.

PKP

Avatar

PRIME "Ik snap dit niet. Naar mijn weten is deze hele film een nieuw idee? Voor mij, misschien omdat ik nog nooit een apesfilm gezien had, zaten er zeker wel verrassingen in. Verder snap ik niet wat je met wending bedoelt want het is nou eenmaal geen detectivefilm of iets dergelijk. Los van dit kraam je maar wat onbeargumenteerde onzin uit."

Het terug gaan naar hoe het allemaal is begonnen is inderdaad nieuw. Het eerste 'originele' deel uit de jaren 60 is het gevolg als het waren hier van. Er hoeft inderdaad geen wending in te zitten, want de meeste weten al wat er gaat gebeuren. De f'ing titel zegt het immers al!

Er wordt wel her en der gehint naar de oudere varianten en er wordt zelfs een spaceshuttle gelanceerd, genaamd Icarus, meen ik waarbij diens crew mysterieus verdwenen schijnt te zijn. Een beetje een hint naar het feit dat ze terecht zijn gekomen in de toekomst, waar dus de planeet geregeerd wordt door apen, wat uiteindelijk de Aarde blijkt te zijn, ook al kom je daar pas bij het epische eind (het Vrijheidsbeeld op het strand) achter.

Ik was met twee vrienden geweest en die hadden er meer van verwacht. Ik zelf ben meer dan tevreden en liep dan ook vrij voldaan de zaal uit. Voor mij werden de vragen die ik had bij alle voorgaande delen wel een beetje beantwoord (ook al mag je die niet als vervolgen of delen van deze (komende) reeks zien).

Dingen als hoe de apen aan de macht kunnen komen e.d. werden nu wel voor mij duidelijk. Kan niet wachten op een vervolg met daarin die gehavende aap die het verbeterde virus kreeg toegediend, die als concurrent kan gaan werken tegenover Ceasar?

8/10

alpacino

Avatar

Vond het een zeer goede film, een van de betere die ik gezien heb deze zomer. In ieder geval veel beter dan bv.: Green Lantern of Transformers 3. Een interessant verhaal, goede acteerprestaties en leuke finale: wat moet je meer hebben?

CasT

Avatar

Zéér goeie film, de emoties van Caesar komen heel goed op je over, je voelt echt met h'm mee.

Kijk ook uit naar het vervolg met terugkerende astronauten. Er werd al een klein tipje van de sluier opgelicht met het TV-nieuwsbericht dat de eerste bemande missie naar Mars werd gelanceerd (voor de oplettende bioscoopganger Smiley face

Thiver

Avatar

Frank Stol "Rise of the Planet of the Apes poogt dat gapende gat in de Apes-mythologie op te vullen."

PRIME "Volgens mij gaat elke Apes film over andere planeten of iets dergelijks."

PKP "Het terug gaan naar hoe het allemaal is begonnen is inderdaad nieuw."

Allemaal fout. Het verhaal over hoe de aarde de apenplaneet werd is al lang verteld, zij het voorheen op een iets andere wijze. Hiervoor moet ik ver terug in de tijd en de hele Planet of the Apes-reeks spoilen, dus niet verder lezen als je dit niet wilt lezen. Zoals we (bijna) allemaal weten eindigt het originele Planet of the Apes (uit 1968) met de ontdekking dat de apenplaneet simpelweg de aarde is, zij het honderden jaren in de toekomst. Het vervolg Beneath the Planet of the Apes eindigt ermee dat de planeet met een enorme bom wordt opgeblazen, wat het einde van de aarde markeert. In de volgende film, Escape from the Planet of the Apes, belanden twee intelligente apen op in de jaren '70 van de twintigste eeuw Zij zijn met het ruimteschip van Charlton Hestons personage (uit de eerste film) vanuit de (apent)oekomst door een tijdpoort naar het (mensen)verleden gereisd. Al snel wordt door wetenschappers ontdekt dat hun komst de opmars van de apen (en daarmee de neergang van de mens) in gang zal zetten. Zodoende worden ze opgejaagd en uiteindelijk gedood. De mensheid is zich er echter niet van bewust dat ze kort daarvoor een zoon ter aarde hebben gebracht, genaamd Caesar. Ten tijde van de vierde film, Conquest of the Planet of the Apes, is Caesar volwassen en worden apen door mensen gebruikt als de nieuwe slaven (ik meen dat hiervoor kunstmatig hun intelligentie verhoogd is, maar dat weet ik niet zeker). Caesar start uiteindelijk de opstand die van apen uiteindelijk de nieuwe dominante soort maakt, al werkt hij uiteindelijk wel samen met sommige mensen, wat vooral in de vijfde film, Battle for the Planet of the Apes, te zien is. Rise of the Planet of the Apes vertelt dus simpelweg een alternatieve onstaansgeschiedenis.

movieplanet124

Avatar

Ik vondt planet of the Apes geweldig geweldig geweldig geweldig gewoon die apen zijn zo mooi gemaakt en het was gewoon goed geachteerd en wie wil nou niet dat DRACO van Harry potter flint gepakt wordt in deze film gewoon koel ik ga hem zeker kopen als die uit komt op dvd blu-ray ik vindt het een dikke 9+ waard hoop snel op een vervolg movie hier van vettttttttttttttttttt monkey time

Spijker2

Avatar

Spider-fan "Trekt Filmtotaal echt het domste percentage van Internetbezoekers?

Dit is rotzooi, zelfs bij Hollywood standaard."

Spider-fan "Zelfs Burton zelf kraakt zijn eigen versie af, maar geen idee waarom... Die film is geweldig..."


Begrijp jij jezelf eigenlijk nog wel? Oke, ik vond vond Burtons versie ook zeker niet slecht, maar om die film nou geweldig te noemen en deze film als rotzooi en dergelijke te bestempelen is zelfs voor een empatisch ingesteld persoon zoals ik echt onbegrijpelijkSmiley face

Rise of the Planet of the Apes

acties