'Planet of the Apes'-trilogie VFX animator vindt dat de films Oscars verdiende

De animator vindt dat de trilogie Oscars verdiende voor de visuele effecten.

Sebastiaan Khouw 2 mei 2022 14:35 in Algemeen
Een van de VFX animators die werkte aan de recente Planet of the Apes trilogie gelooft dat de films Oscars hadden moeten winnen voor zijn revolutionaire visuele effecten. De originele Planet of the Apes kwam uit in 1968 en wordt door veel filmliefhebbers beschouwd als een revolutionaire en iconische film.

De originele film kreeg meerdere vervolgen. Daarnaast regisseerde Tim Burton in 2001 ook een remake van de originele film, maar deze film werd een commerciële en kritische teleurstelling.

Rise of Apes
In 2011 kwam de franchise opnieuw tot leven met de film Rise of the Planet of the Apes. Deze film werkte als een reboot en een prequel op het verhaal uit de originele film, waarbij de focus van de film werd gelegd op aap Caesar.

Rise of the Planet of the Apes werd een kritisch en commercieel succes, wat voor veel filmliefhebbers en fans als een grote verrassing kwam. 20th Century Fox (nu 20th Century Studios) bracht twee vervolgen op Rise of the Planet of the Apes uit.

Dawn en War
Het eerste vervolg kwam uit in 2014 en kreeg de titel Dawn of the Planet of the Apes. Het tweede vervolg - en tevens de afsluitende film van de trilogie - kwam in 2017 uit onder de titel War for the Planet of the Apes.

Beide films werden geregisseerd door Matt Reeves. Daarnaast werden beide films opnieuw een commercieel en kritisch succes, waarbij de films zelfs zoveel positieve reacties ontvingen dat fans hoopten dat de films meerdere Oscarnominaties zouden krijgen.

Oscarnominaties
Zo hoopten deze fans en filmliefhebbers dat de films Oscarnominaties zouden krijgen voor het revolutionaire VFX werk, maar daarnaast werd er ook gesproken over mogelijke nominaties voor beste film en een beste acteur. Met de Oscarnominatie voor beste acteur hadden de fans en critici het specifiek over de rol van Andy Serkis, die de aap Caesar in de trilogie speelde.

Uiteindelijk werden alle drie films uit de recente Planet of the Apes-trilogie met Oscars genomineerd voor beste visuele effecten, maar geen een van deze films nam de prijs mee naar huis. Daarnaast kreeg Serkis ook geen nominatie voor zijn acteerwerk, wat voornamelijk te maken zal hebben gehad met de controversie en de discussie over of een motion-capture acteerprestatie wel echt acteerwerk genoemd kan worden.

Sean Walker
WetaFX animator Sean Walker maakte in een recent interview bekend dat hij verbaasd was dat geen een van de recente Planet of the Apes-films Oscars heeft gewonnen. Walker werkte als hoofd licht technisch directeur aan beide Rise of the Planet of the Apes en Dawn of the Planet of the Apes.

Walker sprak in het interview ook over hoe het geleverde werk van de visuele effecten hem nog steeds onder de indruk brengen. Dit is wat Walker precies zei: "Ik wist toen we er aan werkten, dat het iets speciaals was. Rise was een soort van opstapje, en toen we Dawn hadden, wist ik gewoon dat dit een soort van toppunt van effecten was. Ik bedoel, nu ik hieraan gewerkt heb, sta ik nog steeds versteld van deze shots. Ik denk dat de middelen ongelooflijk waren om mee te werken, het verhaal en de bliksem en het eindresultaat doet me nog steeds versteld staan, zelfs als ik er jaren later nog eens naar kijk. Ik was erg teleurgesteld dat het de Oscars niet gewonnen heeft. Ik denk dat ze alle drie beroofd zijn."

NieuwsFilm