Recensie

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Met meer diepgang en spektakel dan zijn voorganger slaagt dit achtste deel (of zevende als je Tim Burtons remake niet meetelt) uit de langlopende filmreeks als prequel en vervolg.

door Bart Snoek om 21:36 in RECENSIES
Dawn of the Planet of the Apes poster
Regie: Matt Reeves | Cast: Andy Serkis (Caesar), Jason Clarke (Malcolm), Gary Oldman (Dreyfuss), Keri Russell (Ellie), Roby Kebbell (Koba), Kodi Smit-McPhee (Alexander), Enrique Murciano (Kemp), Kirk Acevedo (Carver), Judy Greer (Cornelia), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

In 2011 verraste Rise of the Planet of the Apes menig bioscoopbezoeker. Want hoe kon deze prequel na de zouteloze remake van Tim Burton nog iets toevoegen aan de langlopende filmreeks? Het antwoord lag in een sterk verhaal met een focus op karakterontwikkeling. Niet alleen bij de mensen, die in het kader van een wetenschappelijk experiment een levensgevaarlijk virus op de mensheid loslieten, maar ook bij de apen. Andy Serkis, de man die baanbrekend motion-capturewerk verrichtte als Gollem in The Lord of the Rings-trilogie, zette een overtuigende rol neer als Caesar, de legendarische aap die een revolutie ontketende voor zijn soortgenoten. Voor dit vervolg, dat zich tien jaar na de verwoestende uitwerking van het virus afspeelt, trekt Serkis opnieuw het inmiddels vertrouwde strakke grijze pak vol stippen aan.

Openend met een extreme close-up op het gezicht van een geconcentreerde Caesar laat Dawn of the Planet of the Apes er geen twijfel over bestaan: niet de mensen, maar de primaten uit de titel zijn de echte hoofdrolspelers. Het feit dat zij wederom van de harde schijf komen hindert geen moment. De technieken die in het eerste deel werden ingezet zijn nog verder gevorderd, maar ook de acteurs leveren wederom geïnspireerd werk. Onder leiding van Serkis gaf een team van acteurs en atleten gestalte aan de duizenden apen die de film bevolken. Hierdoor is elk van hen een uniek personage, met een eigen uiterlijk en karakter. Het eindresultaat is zo overtuigend dat je er geen moment bij stilstaat naar digitale creaties te kijken.

Met al die aandacht voor de apen is er maar weinig tijd voor de menselijke personages. Zij zijn niet veel meer dan de gebruikelijke figuren die in de gemiddelde postapocalyptische film worden opgevoerd. Zo zijn er de militante leider, zijn volgzame massa, en de pacifistische weldoeners. Moeizaam proberen zij vrede met de apen te sluiten, om zo hun eigen samenleving weer op te bouwen. Maar ook al worden deze rollen ingevuld door jong en oud talent, hun acties maken het verhaal voorspelbaar. Dat is zonde, want het zijn juist de tegenstellingen tussen de mensen en de apen die het sterkste aspect van Dawn of the Planet of the Apes vormen.

De Planet of the Apes-reeks bediende zich altijd al van sociaal en politiek commentaar, en daar is dit deel geen uitzondering op. Zo doen gedragsregels als 'Aap is geen mens' en 'Aap doodt geen aap' onmiddellijk denken aan George Orwells Animal Farm. Net als onder de boerderijdieren uit Orwells boek broeit er een revolutie onder de apen, en ook hier wordt dit gevoerd door een honger naar macht. Het is geen subtiele analogie, maar wel een doeltreffende. De apen hebben meer met ons gemeen dan ze zouden willen en het is dan ook tragisch om te zien hoe zij zich steeds meer als mensen gaan gedragen in een poging zich tegen hen te beschermen. Het laatste shot, een duistere weerspiegeling van de openingsscène, is een wrange herinnering aan deze gelijkenis.

Dawn of the Planet of the Apes verschijnt midden in een zomer vol sciencefictiongeweld, maar weet zich moeiteloos van zijn genregenoten te onderscheiden. Ondanks de moderne effecten is het namelijk een bijna ouderwetse sciencefictionfilm, meer begaan met het bestuderen van thema’s dan spektakel. Desondanks wordt in de finale enorm uitgepakt als honderden apen de menselijke vesting bestormen. “De oorlog is begonnen”, merkt Caesar terecht op. Hoe die afloopt is natuurlijk geen verrassing, maar als het onvermijdelijke derde deel daar opnieuw zo’n goede invulling aan geeft, is dat geen enkel bezwaar.

40 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Apes on horses, apes on horses, apes on horses! Ik kan niet wachten om dit tweede deel te zien. De eerste wist me heel erg te verassen, en blies me totaal omver. Waarschijnlijk gaat dit tweede deel dat opnieuw doen.

Ik heb er zin in!

Olrik

Avatar

Had niet anders verwacht dat de film een goede recensie zal krijgen!
Heb verschrikkelijk veel zin in deze film en ga er zo snel mogelijk heen!

JamesBond

Avatar

Airbender "Ik ga hem niet zien want hij is in 3D. Heb besloten dat ik geen enkel film meer in 3D ga zien (behalve DC films)."


Je bent al de zoveelste die met die onzin begint... Ik heb ook een grote hekel aan 3D maar daar laat ik niet gelijk een film door verpesten... Doe normaal man...

JamesBond

Avatar

Airbender "afbeelding

Ik zie hem wel op dvd of zo."


Wat ik probeer te zeggen is dat je niet je filmervaring moet laten verpesten door het gebruik van 3D. Ja, ik erger met er zelf ook genoeg aan maar niet elke film heeft last van dit probleem... Misschien was mijn reactie wat overdreven en ik bedoel er ook niks lulligs mee, maar een film als deze in de bioscoop ervaren is toch wel een stuk toffer dan hem te kijken op DVD (ongeacht de 3D). Maar ja, je moet het zelf maar weten. Ik ben in elk geval wel van plan deze film zo snel mogelijk te zien! Smiley face

JamesBond

Avatar

Airbender "3D verpest de film voor mij, daarom kijk ik hem niet in de bios. End of discussion."


afbeelding

Cozymentim

Avatar

Wel jammer dat er andere spelers in zitten. :W

McGraig

Avatar

Airbender "Ik ga hem niet zien want hij is in 3D. Heb besloten dat ik geen enkel film meer in 3D ga zien (behalve DC films)."


In tegenstelling tot zo'n beetje alle marvel releases, maar ook Godzilla, Man of Steel, Star Trek, Pacific Rim, Noah..... eigenlijk de meeste blockbusters, is Dawn of the Planet of the Apes geen conversie maar daadwerkelijk opgenomen in stereoscopic 3D. Net als Avatar, Gravity, The Hobbit. Het voegt niet per definitie heel veel toe maar het oogt veel natuurlijker en zorgt voor minder duizelingwekkende hoofdpijn.
De hippe chaos cinema is echt een ramp in conversie 3D maar hier zou ik een bioscoopbezoek er niet voor laten.

kaedir

Avatar

Een 3D bril maakt de film ook donker dat is echt irritant.

ironboy

Avatar

Net terug van de marathon, phooe sterk verhaal hoor deel 2 beter dan deel 1 in mijn ogen, deze film zou transformers ver achter zich moeten laten qua bezoekersaantallen

jeroen92

Avatar

Heb alleen de originele 5 films nog maar gezien, maar moet je deze 2 nu zien als prequel of reboot ?

Darthmar

Avatar

jeroen92 "Heb alleen de originele 5 films nog maar gezien, maar moet je deze 2 nu zien als prequel of reboot ?"


Als een reimaging. Ze zeggen zelf dat deze films niks te doen hebben met de allereerste uit 1968.

Secret1994goesFilm

Avatar

Airbender "3D verpest de film voor mij, daarom kijk ik hem niet in de bios. End of discussion."

Sommigen zoals Airbender vinden het dan niet mooi...
Maar andere mensen worden er juist misselijk van :s
(ik nu niet, maar ken mennsen die er misselijk van worden :S )

Chris23

Avatar

kaedir "Een 3D bril maakt de film ook donker dat is echt irritant."


En kleiner.
Ben laatst voor het eerst sinds lang weer naar een IMAX-film zonder 3D(bril) geweest, echt heerlijk zo`n groot scherm.
Maar zodra dat brilletje op gaat word het een soort kijkdoos idee en maakt het voor mij niet meer uit of het IMAX of een "gewoon" scherm is.
En na een kwartier valt het 3d niet meer op vaak ook.

patrick_h

Avatar

Airbender "3D verpest de film voor mij, daarom kijk ik hem niet in de bios. End of discussion."
Ik vind het nog steeds nergens op slaan, als je de film niet in 3D wilt zien kun je toch gewoon naar een 2D vertoning gaan?

Angelater

Avatar

patrick_h "Ik vind het nog steeds nergens op slaan, als je de film niet in 3D wilt zien kun je toch gewoon naar een 2D vertoning gaan?"

Als die er zouden zijn, uiteraard Smiley face

Daarom vermeldt Airbender dat hij enkel in 3D draait. Keuzes worden ontnomen. Niks tegen 3D (al hoeft het van mij ook niet), maar dat blijft toch wel jammer.

patrick_h

Avatar

Angelater "Als die er zouden zijn, uiteraard Smiley face"
Die zijn er.

Evermind

Avatar

Kon dat maar! Ik vind de 3D ook erg vervelend en persoonlijk weinig toevoegen. Helaas draait er bij mij in de regio (oosten) geen 2D versie, als er ook een 3D versie te zien is.

SunChaser

Avatar

McGraig "In tegenstelling tot zo'n beetje alle marvel releases, maar ook Godzilla, Man of Steel, Star Trek, Pacific Rim, Noah..... eigenlijk de meeste blockbusters, is Dawn of the Planet of the Apes geen conversie maar daadwerkelijk opgenomen in stereoscopic 3D. Net als Avatar, Gravity, The Hobbit. Het voegt niet per definitie heel veel toe maar het oogt veel natuurlijker en zorgt voor minder duizelingwekkende hoofdpijn.
De hippe chaos cinema is echt een ramp in conversie 3D maar hier zou ik een bioscoopbezoek er niet voor laten."


Gravity is toch post 3D?

YOLO

Avatar

patrick_h "Ik vind het nog steeds nergens op slaan, als je de film niet in 3D wilt zien kun je toch gewoon naar een 2D vertoning gaan?"
Wel rekening met woonplaatsen. Niet iedereen heeft het voor over om een 2D filmpje te gaan kijken aan de andere kant van het land terwijl een bioscoop bij wijze van spreke om de hoek is.

Tot nu toe zie ik dat er 2D voorstellingen zijn in Amsterdam, Beverwijk, Den Haag, Rotterdam en Tilburg.

SunChaser "Gravity is toch post 3D?"

Jazeker!

pecanbroodje

Avatar

Maatschappijkritiek ging bij deze film wel wat dieper dan de Animal Farmvergelijking. Thema's als afhankelijkheid van grondstoffen en verleiding van wapens (en macht) speelde ook mee. Dat laatste was aanleiding voor het nodige kwaad - en zeker niet omdat er kwade en goede apen en mensen waren. Erg fijne opzet.

eerste kwartier is btw echt gedrufd.

patrick_h

Avatar

YOLO "Wel rekening met woonplaatsen. Niet iedereen heeft het voor over om een 2D filmpje te gaan kijken aan de andere kant van het land terwijl een bioscoop bij wijze van spreke om de hoek is.

Tot nu toe zie ik dat er 2D voorstellingen zijn in Amsterdam, Beverwijk, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. "
Ik reageerde dan ook op Airbender, waarbij ik in zijn profiel zag staan dat hij in Amsterdam woont.

Terminatrix

Avatar

Heb vannacht de premiere gezien. Super film! Egaal of je er van houd of niet, je kunt niet ontkennen dat deze films goed in elkaar zitten. Inhoud, verhaal en spanning, geweldige special effects, gewoon een super film. Dit noem ik nu echt een film! Haha.

(en het is trouwens "Gollum" en Andy's werk als Kong mag ook zeker genoemd worden, vooral omdat hij nu weer een ape speelt. Maar goede recensie! Kon ik maar zo schrijven haha.)

Terminatrix

Avatar

JamesBond "Je bent al de zoveelste die met die onzin begint... Ik heb ook een grote hekel aan 3D maar daar laat ik niet gelijk een film door verpesten... Doe normaal man..."


Ja beetje overdreven indd, heb ook niets met 3D, maar ga niet dramatisch doen en leuke avonden missen ervoor. En 3D boycotten zal toch niets veranderen, heb je alleen maar jezelf mee.

Roeltje

Avatar

Vreemd... ik zag de trailer van Dawn of the Apes voor 'Godzilla' en de 3D leek echt kots :r
Dus ik hoop dat de film niet zo is.
Ik heb toch geen keuze voor 2D, maar vind het prima om naar 3D te gaan. Nog maar 1 of 2 3D films hebben mij ooit teleurgesteld met hun diepte effect.

On-Topic: Deze film komt steeds dichter bij voor mij Smiley face
Moet hem zien Smiley face

Maar eerst nog geduld hebben en naar Transformers in IMAX.

thehungergames

Avatar

Net gezien. Afgezien van de clichématige menselijke karakters was het een geweldige film.

sonnycorleone

Avatar

Terminatrix "Heb vannacht de premiere gezien. Super film! Egaal of je er van houd of niet, je kunt niet ontkennen dat deze films goed in elkaar zitten. Inhoud, verhaal en spanning, geweldige special effects, gewoon een super film. Dit noem ik nu echt een film! Haha.

(en het is trouwens "Gollum" en Andy's werk als Kong mag ook zeker genoemd worden, vooral omdat hij nu weer een ape speelt. Maar goede recensie! Kon ik maar zo schrijven haha.)"
Zeker mee eens! Prima 3d overigens, ook al mag 't wat mijn betreft helemaal verdwijnen!

Remco

Avatar

Chris23 "En kleiner.
Ben laatst voor het eerst sinds lang weer naar een IMAX-film zonder 3D(bril) geweest, echt heerlijk zo`n groot scherm.
Maar zodra dat brilletje op gaat word het een soort kijkdoos idee en maakt het voor mij niet meer uit of het IMAX of een "gewoon" scherm is.
En na een kwartier valt het 3d niet meer op vaak ook."


Klopt ik ervaar precies hetzelfde. Na een tijdje vergeet je de 3D en zou je willen dat je gewoon je bril af zou kunnen zetten. Bij bijv Days of Future Past kan ik me geen moment herinneren dat de 3D echt wat toevoegde. Wissel ik dat geld liever in voor Imax

Dijkie

Avatar

Airbender "Je vindt mijn reactie dramatisch en de zijne niet? (Geef maar geen antwoord.)"


Misschien is je reactie dramatisch maar daarom niet minder waar. Ik vind 3d ook vaker wel dan niet bagger. En als het niet imax 3d is dan ga ik gewoon niet. Maar laatste tijd zie ik steeds meer beweging in de goede richting komen. Zoals hier in beverwijk bv draait de 2d versie van dawn in een grotere zaal dan de 3d versie 8-). Mensen gaan zich steeds meer afzetten tegen deze manier van geldkloperij.

Hoop dat deze trend doorzet in de rest van het land. Ik ga um komende weekend zowiezo zien in 2d. Apes on horses! Apes on horses! Apes on horses !:E

tk1989

Avatar

Zojuist naar een heerlijk 2D scherm naar deze film gekeken en ben stiekem toch een beetje teleur gesteld. Dit is het compleet tegenover gestelde van de eerste film. Waar daar karakterontwikkeling boven het spektakel stond, hebben we hier het tegenover gestelde. En helaas komen ook alle blockbuster-cliche's weer uit de hoge hoed. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat ik me verveeld heb of dat het een slechte film is, integendeel, maar na Rise of the Planet of the Apes had ik toch echt meer verwacht dan alleen een technisch hoogstandje, want dat was het voor mij. 6 uit 10

Dozer

Avatar

Okee, ik heb de film dus ook gezien tijdens de premiere. Ik ben gematigd enthousiast en geef hem een 6. De effecten, dus de apen en de omgeving e.a. waren zeer goed. De verhaallijn vond ik clichematig en eenvoudig en qua uitwerking is het een beetje een crouwdpleaser geworden. Er wordt helaas weer eens op save gespeeld door alle soorten bezoekers aan hun trekken te laten komen. Dus zodat iedereen, inclusief je buurmeisje met het syndroom van Down, het verhaal goed begrijpt. En dat je vriendin die eigenlijk een hekel heeft aan geweld maar wegkwijlt bij al die newborn baby programma’s het ook leuk vind. Maar goed, als je de scenes met de pasgeboren aapjes niet storend vind en al die kinderlijk eenvoudige aanzetten binnen het verhaal voor lief neemt is het best een aardige film. In ieder geval wel heeeell mooi gemaakt.

skullsplitter

Avatar

Gisteren geweest, totaal geen recensies gelezen en na de eerste teaser ook niets meer vooraf bekeken.

Niets dan lof, dikke 8 is welverdiend.

Dozer "Okee, ik heb de film dus ook gezien tijdens de premiere. Ik ben gematigd enthousiast en geef hem een 6. De effecten, dus de apen en de omgeving e.a. waren zeer goed. De verhaallijn vond ik clichematig en eenvoudig en qua uitwerking is het een beetje een crouwdpleaser geworden. Er wordt helaas weer eens op save gespeeld door alle soorten bezoekers aan hun trekken te laten komen. Dus zodat iedereen, inclusief je buurmeisje met het syndroom van Down, het verhaal goed begrijpt. En dat je vriendin die eigenlijk een hekel heeft aan geweld maar wegkwijlt bij al die newborn baby programma’s het ook leuk vind. Maar goed, als je de scenes met de pasgeboren aapjes niet storend vind en al die kinderlijk eenvoudige aanzetten binnen het verhaal voor lief neemt is het best een aardige film. In ieder geval wel heeeell mooi gemaakt."

Zeldzame hoeveelheid lullige taalfouten en nog doen alsof je briljant bent. Chapeau.

jussar

Avatar

Gisteravond geweest, wat een geweldige film! Karakter ontwikkeling, mooie special effects en een erg boeiende film! Duidelijker beter dan zijn voorganger uit 2011.

Kamehameha

Avatar

Enkel in 3D dan maar wachten op de download.

Terminatrix

Avatar

skullsplitter "

Zeldzame hoeveelheid lullige taalfouten en nog doen alsof je briljant bent. Chapeau."


Haha, wou al niets zeggen.

DrGrant

Avatar

Gister geweest, vond 'm erg indrukwekkend! Was vooral aangenaam verrast door het scenario (ondanks een aantal clichés, maar het zijn clichés omdat ze werken). Vond de karakterontwikkeling erg mooi en was, voornamelijk door de apen, enorm geboeid. Enkel minpuntje was het vrouwtje van Ceasar vond ik…

Wat ik ook erg sterk vond was dat er in een aantal scènes een soort grappige akeligheid zat, wil niet spoilen, maar bedoel vooral de scènes met Koba. Moest er soms een beetje om lachen, maar vond het tegelijk erg naar. Dat vind ik wel een aparte ervaring.

Al met al, geweldige film met meer diepgang en roering dan ik gedacht had! Kan niet wachten op het laatste deel!

YOLO

Avatar

DrGrant "Wat ik ook erg sterk vond was dat er in een aantal scènes een soort grappige akeligheid zat, wil niet spoilen, maar bedoel vooral de scènes met Koba. Moest er soms een beetje om lachen, maar vond het tegelijk erg naar. Dat vind ik wel een aparte ervaring. "
Dat komt omdat je weet wat voor hufter Koba is.

Dawn of the Planet of the Apes

acties