Dit scifi-vervolg is tegenwoordig geliefder dan de eerste film

Dit scifi-vervolg is tegenwoordig geliefder dan de eerste film

Kenners en fans weten het zeker; dit vervolg is nóg beter dan het origineel.

In 2011 kwam de film Rise of the Planet of the Apes uit die maar liefst 482 miljoen Amerikaanse dollar opbracht. Maar het vervolg hierop, bleek nóg succesvoller.

Dawn of the Planet of the Apes was nog beter en leverde namelijk een winst op van 711 miljoen Amerikaanse dollar. Dit is waarom.

Rise of the Planet of the Apes
In deel één van de trilogie worden in San Francisco genetische experimenten gedaan op apen en primaten door dr. Will Rodman (James Franco). Deze apen blijken superintelligent te zijn geworden en besluiten, onder leiding van chimpansee Caesar (Andy Serkis), de macht van de mensen op aarde over te nemen. Dit heeft uiteraard desastreuse gevolgen voor de mensen en de wereld.

Wat Rise of the Planet of the Apes zo succesvol maakte is dat zowel de actiescènes als de vertolking van de personages uiterst sterk naar voren komen. Zo weet regisseur Rupert Wyatt met digitaal geanimeerde apen en de juiste technieken de kijker omver te blazen met mooie shots en komen de emotionele kanten van aap Caesar tot zijn recht.

Dawn of the Planet of the Apes
Het was voor regisseur Matt Reeves dus best een uitdaging om een vervolg op Wyatts film te maken. Maar gelukkig is dat gelukt. Niet alleen het plot, waarin de macht van de geëvolueerde apen onder leiding van dezelfde Caesar nog groter wordt en er een oorlog uitbreekt tussen de mensen en de apen, maar ook de special effects zijn bewonderenswaardig.


Reeves heeft met veel precisie en toewijding Dawn of the Planet of the Apes vormgegeven, want de technieken uit deel een zijn nog verfijnder. Zo hebben alle apen die in beeld komen een eigen karakter, geluid en uiterlijk, waardoor je vergeet dat je naar digitale kunst zit te kijken.

Politiek
Naast het feit dat de film vol zit met geweld en mooie sciencefiction, bevat de film ook een meer filosofische laag. De apen gedragen zich steeds meer als mensen, waardoor het duidelijk wordt dat apen meer met ons gemeen hebben dan we zouden willen.

Ook Caesar is zich sterk bewust van de sociale en politieke aspecten van het leven, wat steeds sterker in de film naar voren komt.


Of je de film nu kijkt voor de diepere laag of niet, het blijft een sterke sciencefictionfilm met moderne special effects. Zeker wanneer je hebt gezien hoe de scènes gefilmd zijn en wat voor technieken er allemaal gebruikt zijn, kun je de film nóg meer waarderen en de conclusie trekken dat Dawn of the Planet of the Apes beter is dan de eerste film, overigens een prequelfilm op Planet of the Apes uit 1968.

Kijken
Dawn of the Planet of the Apes is te bekijken op Pathé Thuis, Netflix en Disney+.

NieuwsFilm

meest populair