Fraai boek - Smaug: Unleashing the Dragon

Wederom een Hobbit-boek. Voelt het als uitmelken of niet?

[/url]

Smaug: Unleashing the Dragon

Auteur:Daniel FalconerPagina's:104Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Harper CollinsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-752578-2

Enkele weken geleden recenseerden we drie boeken van uitgeverij Harper Collins over [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=26955]Peter Jacksons Hobbit-trilogie. Twee daarvan handelden over An Unexpected Journey en één over The Desolation of Smaug. Dat boek draaide om de personages en wezens in de film, maar een grote afwezige was de draak Smaug. Hij ontbrak omdat Harper Collins een afzonderlijk boek over hem uitgaf. Daarin wordt uitgebreid ingegaan op het ontwerpen en maken van het personage. Melkt de uitgeverij de franchise daarmee uit, of valt dat heel erg mee?

Op die vraag kunnen we een kort antwoord geven. Nee, komt het niet over. Smaug: Unleashing the Dragon bevat zoveel zinvolle informatie, dat het maken van een boek alleen over deze draak te rechtvaardigen valt. Er wordt op zo ongeveer elk aspect dat je maar kunt bedenken ingegaan en daardoor is het een zeer compleet boek.



Begonnen wordt uiteraard met het ontwerpen van de draak. Daarbij zijn tientallen verschillende schetsen gemaakt. Sommigen daarvan zijn totaal verschillend dan anderen, maar je merkt als je de ontwerpen bekijkt, dat er een lijn in zit. Volgens auteur Daniel Falconer komt dat omdat men probeerde de oorspronkelijke schetsen van J.R.R. Tolkien enigszins te volgen.

Geinig is dat tegen de tijd dat An Unexpected Journey af was, de draak nog steeds niet compleet af was. Op dat moment had de draak vier poten, maar tijdens het maken van Desolation of Smaug, bedacht regisseur Peter Jackson dat Smaug beter af was met maar twee poten. En dat terwijl alle ontwerpen klaar waren.

Dat soort stukken zijn erg interessant om te lezen. Andere delen voelen iets plichtmatiger, zoals wanneer uitgelegd wordt dat elke schub op de huid van Smaug met de hand ontworpen is, om zo een gevoel van uniciteit te geven. Ook wordt nog gesproken over de stem van Smaug, waarvoor Benedict Cumberbatch perfect gecast werd.



Al met al kan gesteld worden dat Smaug: Unleashing the Dragon geen slecht boek is. De informatie die gepresenteerd wordt voelt slechts bij vlagen plichtsmatig, maar is voornamelijk interessant om te lezen. Dat komt omdat auteur Falconer, die al drie andere Hobbit: Chronicles-boeken afleverde, dezelfde opzet hanteert als in die andere werken. Hij laat de mensen die aan de draak hebben gewerkt uitgebreid aan het woord en dat maakt dat er ook enthousiasme doorkomt. Vaak als je alleen maar leest wat regisseurs of producenten te vertellen hebben, komt dat als een plichtsmatig marketingpraatje over. Dat is nu dus een stuk minder.

Om die reden vinden we het boek een mooie toevoeging aan de reeks die Harper Collins over Peter Jackson The Hobbit-trilogie uitgeeft. Het eerst volgende boek is The Hobbit: The Desolation of Smaug Chronicles: Cloaks & Daggers. Smaug: Unleashing the Dragon is te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris en uiteraard ook bij d ebetere boekhandel. Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair