Bioscoopbezoek gedaald in eerste helft 2004

Het bioscoopbezoek is in het eerste halfjaar van 2004 gedaald met ruim 1,2 miljoen bezoekers in vergelijking met dezelfde periode in 2003 (van 12,5 miljoen naar 11,3 miljoen mensen). Dat meldde de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) dinsdag.

De recette daalde hierdoor met 4,31 procent (van 81,8 naar 78,3 miljoen euro).

Volgens NFC-voorzitter W. Wolfers zorgde de James Bond-film Die Another Day in 2003 voor een grote opleving in het bioscoopbezoek. Het gebrek aan zo'n blockbuster in 2004 zou de daling kunnen verklaren.

De NFC verwacht voor het tweede halfjaar een opleving van het bezoek.


Bioscoopzalen ondervonden ook veel concurrentie van het EK voetbal in Portugal. ,,Traditioneel hebben wij daar last van, maar dit keer hield het sportevenement ook vrouwen thuis. De hype was zo groot, ook vanwege de ophef over Dick Advocaat, dat zij minder geïnteresseerd waren in filmbezoek'', analyseert Wolfers.

De opkomst van de dvd is nog niet zozeer te merken in het bioscoopbezoek. ,,Mensen associëren een filmpje pakken toch nog vaak met een avondje uit. Vooral jongeren gaan graag naar de bioscoop. Bij 30-plussers wordt de dvd steeds populairder, dus op termijn zal er sprake zijn van een 'dvd-effect', verwachten wij.''



NieuwsFilm

meest populair