Dodelijke borsten tijdens Nacht van de Wansmaak

FilmTotaal 28 januari 2003 14:31 in Algemeen
Borsten als dodelijke wapens, Kungfu gorilla fighters, Excessen in de folterkelders. Zomaar een paar filmtitels die tijdens de vierde Nacht van de Wansmaak in Rotterdam de revue passeren.

De compilatie van bizarre en smakeloze filmfragmenten gaat vrijdag op het Filmfestival Rotterdam in première. Daarna maakt de Nacht een drie maanden durende tournee door Nederland en België. Wat twaalf jaar geleden begon als een uit de hand gelopen grap, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen met vele duizenden trouwe volgelingen.

Samensteller en presentator Jan Doense grasduinde samen met zijn Belgische collega-cinefiel Jan Verheyen maanden in allerlei obscure archieven van privé-verzamelaars en filmmusea over de gehele wereld om de onwaarschijnlijkste scènes en voorfilmpjes te selecteren.

,,Onder wansmaak valt alles dat de juiste combinatie biedt van onbedoelde slechtheid en hoge amusementswaarde. We draaien ook heel bewust alleen maar fragmenten en trailers: als we hele films zouden vertonen, zouden we al na een half uur tegen een lege zaal staan te praten.''

Het onwaarschijnlijkste aan de wansmakelijke verzameling films is dat ze in de jaren zestig en zeventig allemaal met flink wat succes in de Nederlandse theaters hebben gedraaid. ,,In de tijd voorafgaand aan de video kende elke stad van Nederland buurtbioscopen,'' vertelt Doense. ,,Daar draaide de grootste mogelijke pulp, maar omdat dat de enige manier was om films überhaupt te zien, kwamen mensen er toch in grote getale op af.''

De vierde Nacht van de Wansmaak doet na het Filmfestival Rotterdam onder meer bioscopen in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Enschede, Nijmegen, Antwerpen en Brussel aan.

NieuwsFilm