Fraai boek - The Art of the Films Dawn of the Planet of the Apes and Rise of the Planet of the Apes

Prachtig artwork van de twee succesvolle films in de vernieuwde Planet of the Apes franchise.

[/url]

The Art of the Films Dawn of the Planet of the Apes and Rise of the Planet of the Apes

Auteurs:

Matt Hurwitz, Sharon Gosling & Adam NewellPagina's:

176

Release:

2014

Taal:

Engels

Uitgeverij:Titan BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-7832-9197-7

Met Rise of the Planet of the Apes bliezen regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=112935]Rupert Wyatt en hoofdrolspelers James Franco en Andy Serkis de Planet of the Apes franchise met succes nieuw leven in. Het vervolg op die film, Dawn of the Planet of the Apes draait nu in de bioscopen en om die reden heeft uitgeverij Titanbooks een boek met het artwork van de film vrijgegeven.

Het boek The Art of the Films Dawn of the Planet of the Apes and Rise of the Planet of the Apes heeft misschien niet de meest lekker bekkende titel, maar met de inhoud zit het meer dan snor in dit boek. Het eerste deel handelt over Rise of the Planet of the Apes en het tweede deel van het boek draait om het vervolg. Beide films komen ongeveer evenveel aan bod en dat is mooi.



Nog mooier is de bespreking van de films. Zoals we gewend zijn van Titan, is dit boek veel meer dan een gewoon artwork boek. Telkens weer wordt uitgebreid gesproken over bijvoorbeeld de praktische kant van het maken van een set en over de gedachten die de ontwerpers hadden met het maken van een bepaald ontwerp. Op die manier kom je veel meer te weten over de film.

Interessant is bijvoorbeeld het verhaal over het huis van Will (Franco). De buitenshuis opnames zijn gemaakt in Vancouver, Canada, omdat daarmee flink wat geld bespaard kon worden. Maar de film speelt zich af in San Francisco en daarom moest het uiterlijk van het huis aangepast worden. In Vancouver tref je veel groen aan, maar in San Francisco juist niet, vertellen de makers. Daarom moest het mos van de bomen voor het huis afgehaald worden, zodat die minder groen waren en het waarschijnlijker leek dat het huis in San Francisco stond. Dat soort kleine details zijn mooi, maar bijzonder is dat men besloten heeft buiten opnames te maken. Het hele huis is alsnog nagebouwd in een opnamestudio.

Aan het einde van het deel over Rise tref je verder een infographic aan over de Simian Flu, die grote delen van de mensheid uit heeft geroeid tegen de tijd dat Dawn begint. Je treft symptomen (zoals hoofdpijn, een zere keel, misselijkheid, maagpijn, etc.) aan en in welke volgorde ze zich openbaren. Verder staan er ook nog maatregelen die je kunt nemen om jezelf in bescherming te nemen. Geinig is ook de disclaimer die hierbij staat: "The above is a scientific projection and not actual events."



Daarna wordt Dawn besproken. Mooi is dat de makers hierbij meer vrijheid hadden, omdat er een nieuwe wereld geschapen moest worden. Er waren veel brainstorm sessies over bijvoorbeeld hoe de huizen van de apen eruit zouden moeten zien. Ook hiervan is een uitgebreide bespreking en mooi is bijvoorbeeld ook het deel van het boek dat gaat over de taal van de apen. Je ziet tekeningen van verschillende rassen apen en van toestanden waarin apen zich kunnen bevinden: bijvoorbeeld opgesloten, of dood.

Concluderend kan gezegd worden dat The Art of the Films Dawn of the Planet of the Apes and Rise of the Planet of the Apes ondanks de absurd lange titel een fantastisch boek is. Inhoudelijk is het sterk en voelt het niet alsof je wat marketingpraatjes leest. Verder is ook de artwork mooi en het hele boek van hoge kwaliteit. Kortom: een artwork-boek zoals we dat graag zien. Het bevat meer dan alleen artwork en toont ook de gedachten achter de films en de moeilijkheden die makers tegenkwamen. Het zijn prachtige toevoegingen en we hopen dat artwork-boeken er vaker zo uitzien.

The Art of the Films Dawn of the Planet of the Apes and Rise of the Planet of the Apes is te koop bij webwinkels als Bol.com en Libris. Uiteraard is het boek ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Met dank aan Titanbooks voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

NieuwsFilm

meest populair