Blu-Ray Review: The Art of the Steal

Kurt Russell, Jay Baruchel en Matt Dillon in een Ocean's Eleven-kloon.


Regie: Jonathan Sobol | Cast: Kurt Russell (Crunch Calhoun), Jay Baruchel (Francie Tobin), Matt Dillon (Nicky Calhoun), Kenneth Welsh ('Uncle' Paddy MacCarthy), Chris Diamantopoulos (Guy de Cornet), Katheryn Winnick (Lola) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Bioscooprelease: geen | Geen FilmTotaal recensie

Met namen als Kurt Russell, Jay Baruchel en Matt Dillon wist de Canadese regisseur Jonathan Sobol een aantal bekende namen aan te trekken voor een misdaadkomedie The Art of the Steal, een film die duidelijk tracht te profiteren van de insteek van Ocean's Eleven (2001) en uiteraard de films van Guy Ritchie, die het type film een duw wist te geven met de Britse misdaadklassieker Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998). De kunstroof-film weet er redelijk in te slagen elementen uit voorgaande films te kopiëren, maar het moge duidelijk zijn dat de film, die bijna direct naar het dvd-schap werd gestuurd, niet van een gelijkwaardig niveau is.

Waarschijnlijk door de redelijk bekende cast kreeg The Art of the Steal, ook bekend onder de titels The Black Marks en The Fix, een kans in de Noord-Amerikaanse en Britse bioscoopzalen. Daar verzamelde het slechts een kleine ton in dollars. Het ontvangst was wisselend en vooral het publiek kon de misdaadkomedie nog best waarderen. Onlangs bracht Sony Pictures een zeer nette Blu-Ray schijf op de markt.

Synopsis

Crunch Calhoun, een derderangs stuntrijder en voormalig kunstdief, besluit nog één keer het slechte pad op te gaan voor een lucratieve kunstroof met zijn onbetrouwbare broer Nicky. Met zijn oude team bedenkt Crunch een plan om een kostbaar historisch boek te stelen, maar de succesvolle diefstal leidt tot een andere, veel riskantere onderneming, bedacht door Nicky. Wat de broers niet beseffen is dat ze allebei een eigen agenda hebben en hun plan gaat hopeloos mis in deze film over broederschap, eer en wraak.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Art of the Steal "Rotten" met 44%. De IMDb noteert een betere 6,3 bij ruim elf duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de misdaadkomedie met een nog iets hogere 6,7 (Stem zelf). Aangezien de film niet in de Nederlandse bioscoop heeft gedraaid, is er ook geen FilmTotaal-recensie geschreven.

Box Office

Het productiebudget van The Art of the Steal is onbekend en nergens in de wereld lijkt de film een landelijke release te hebben gekregen. In de States en het Verenigd Koninkrijk heeft de film kortstondig in een aantal bioscopen gedraaid en haalde circa een ton in dollars op.


Blu-Ray: The Art of the Steal | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Extra's: Audiocommentaar | Doing the Crime: Making The Art of the Steal | Getting Away With It: Inside The Art of the Steal | The Making of The Theft of the Mona Lisa | EAN: 8712609651041 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

Deze single disc Blu-Ray uitgave van The Art of the Steal wordt aangeleverd in een standaard blauwe keepcase, met daarin de Blu-Ray schijf. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van de enige filmposter, waarop de voornaamste personages staan.

Beeld & geluid

Sony levert een nette schijf af en de HD transfer maakt duidelijk dat de low budget film met prima apparatuur is geschoten. Het beeld is goed scherp, al kunnen sommige scènes wat donker overkomen. Al met al en prima schijf, die bewijst dat ook films met een lager budget een prima High Definition-schijf kunnen afleveren.

Extra's

Naast een track met audiocommentaar van regisseur Jonathan Sobol en producent Nicholas Tabarrok staan er drie featurettes op de disc. De belangrijkste is 'Doing the Crime: Making The Art of the Steal', een half uur durende making of waarin de cast en crew uitgebreid aan het woord komt over het script en de verschillende productiefases. De featurettes 'Getting Away With It: Inside The Art of the Steal' en 'The Making of The Theft of the Mona Lisa' duren flink wat korter en alleen de laatste is de moeite meer dan waard. Het is namelijk een VFX breakdown van de netjes gemaakte flashback scène.

Conclusie: Aardige poging om de betere genrefilms te kopiëren; met een opvallend nette Blu-Ray uitgave.

Aan The Art of the Steal valt vooral op dat er heel wat bekende namen meedoen. Met een beetje filmverstand kan van te voren al bijna gezegd worden dat dit geen enorme hoogvlieger kan zijn. Desondanks is het een aardige poging om de vergelijkbare titels in het genre te kopiëren en de cast doet duidelijk zijn best om er het beste van te maken. Regisseur Jonathan Sobol werkt ondertussen aan de romkom Lucky 13.

Deze Blu-Ray uitgave van The Art of the Steal is opvallend netjes, met een redelijk beeld en geluid en een reeks extra's die je niet zou verwachten bij een dergelijke film. Er is een making of te bekijken van een half uur en een zeer aardige VFX breakdown van een creatieve scène in de misdaadkomedie. De laatste visual effect-featurette staat toevallig ook online:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair