Mostar krijgt standbeeld Bruce Lee

De Herzegovijnse stad Mostar krijgt in november een standbeeld van de Chinees-Amerikaanse acteur Bruce Lee. De Bosnisch-Kroatische schrijver Veselin Gatalo heeft volgens de BBC hiertoe het initiatief genomen.

Lee werd geboren als Lee Hsiao Lung in het Amerikaanse San Francisco en groeide op in Hongkong. Hij werd wereldberoemd door zijn beoefening van de vechtsport kungfu in talrijke films. Hij overleed op 32-jarige leeftijd in 1973.

Lee heeft voor zover bekend nooit iets met Bosnië-Herzegovina te maken gehad, maar dat is volgens de initiatiefnemer geen beletsel. ,,Lee is een echte internationale held en ook een held voor alle etnische groepen in Bosnië. Dat is waarom we hem hebben uitgekozen'', aldus Gatalo.

Mostar is sinds de afscheidingsoorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-95) verdeeld in etnische wijken die nog steeds vijandig tegenover elkaar staan. Gatalo wil het standbeeld op het centrale stadsplein plaatsen en in november laten onthullen door Lee's weduwe Linda Lee. Het moet volgens Gataro Mostar helpen van het imago af te komen dat het een verdeelde stad is.

De stad is vooral bekend door een brug uit de 16e eeuw die in de laatste oorlog werd verwoest. De brug is dankzij internationale hulp herbouwd en deze zomer heropend.



NieuwsFilm

meest populair