Algemeen

'Expendables 3' producent wil elke downloader aanpakken

Millennium Films zou zo'n 250 miljoen dollar aan opbrengst misgelopen hebben door illegale downloads van de film.

door Jim Pedd op 19.09.2014 om 11:18 in Algemeen
Downloaders van de gelekte versie van The Expendables 3, zouden wel eens een brief kunnen krijgen van Millennium Films. Avi Lerner vertelde aan Variety dat zijn bedrijf achter de meer dan tien miljoen mensen die de film gedownload hebben aan zit. Naar schatting liep zijn productiebedrijf ongeveer 250 miljoen dollar mis aan potentiële opbrengst door het vroegtijdig lekken van de film.

Daarom is besloten individuele downloaders aan te pakken. Het bedrijf heeft een lijst met IP-adressen die de film allemaal gedownload hebben en stuurt daarnaar brieven om te vragen om een schikking en anders te dreigen met een rechtszaak. ”Dat zijn tien miljoen mensen die de film gestolen hebben,” vertelde Lerner. ”We willen achter die tien miljoen mensen aan gaan.”

De bedoeling is niet alleen om misgelopen opbrengst op te halen, maar ook om te tonen dat het ”niet goed is om te stelen. Ik wil ons eigendom beschermen en de duizenden mensen die onze film gemaakt hebben,” ging Lerner verder.

De grote filmstudio’s pakken enkel websites aan, maar zo nu en dan besluiten productiebedrijven om individuele downloaders aan te pakken. Volgens Lerner zijn het ”watjes” die te bang zijn voor imagoschade. Daarom wil hij mensen laten zien dat films downloaden niet goed is. ”We willen dit een halt toeroepen en de wereld laten zien dat er een straf staat op het downloaden van films.”

Er zijn al vijftigduizend brieven verstuurd en Lerner benadrukte dat de studio nog miljoenen andere IP-adressen in handen heeft. ”We zullen doorgaan tot we iedereen gehad hebben. Want het probleem is, dat als je een auto jat en gepakt wordt, je naar de gevangenis moet. Als je intellectueel eigendom jat, gebeurt er niets met je.”

Wat Lerner betreft gaat daar dus verandering in komen. Of Millennium Films ook brieven naar Nederland verstuurt is niet zeker, maar het zou zomaar eens kunnen. Ondertussen weten we in ieder geval van Stichting Brein, dat in Nederland de belangen van rechthebbenden vertegenwoordigt, dat zij geen individuele downloaders aan willen pakken. Tegelijk weten we dat de filmindustrie brieven wil gaan sturen naar individuele downloaders om hen te wijzen op legale alternatieven voor het verkrijgen van films.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

basdewit

Avatar

Want er kan hoe dan ook geen mogelijkheid bestaan dat de studio zelf een inschattingsfout gemaakt heeft en hun oorspronkelijke fanbasis weggejaagd heeft met hun PG-13 beslissing...

benjamin

Avatar

Dus samengevat: zij geloven dat ze door de downloads inkomsten hebben gemist en die mensen dus anders waren gekomen en dan gaan ze die mensen vervolgen in de hoop dat ze dan zeker naar een eventueel vierde deel gaan komen...

SunChaser

Avatar

Ja alsof die 10 miljoen mensen anders naar de bios waren gegaan

YOLO

Avatar

Ik blijf ook van mening dat de PG-13 rating de nek heeft omgedraaid. Daarnaast is het hun eigen schuld als je een DVDscreener laat liggen voor het oprapen. Nogal logisch dat het op het internet wordt gegooid. Neem je dan de downloaders kwalijk, dat ze die film gaan downloaden. Nee, natuurlijk niet.

Of Millennium Films ook brieven naar Nederland verstuurt is niet zeker, maar het zou zomaar eens kunnen.
Moet men wel rekening houden met de NL/EU privacy wetten. Alsof UPC/Ziggo/KPN e.d. hun klanten gegevens vrijgeven aan e.o.a. flutproducent die loopt te schreeuwen. Hij zal vast wel hulp krijgen van Tim Kuik ;)

Volgens Torrentfreak moeten de downloaders betalen.
Millennium Films is cashing in on the leak of The Expendables 3 by demanding cash settlements from alleged downloaders. Those receiving notices are only being given until October 5 to pay up - or else - but demands to users of VPNs are falling on deaf ears. Sadly, those using IP blocking software have had much less luck.


Zielige actie. O+

Pete_027

Avatar

Ik neem aan dat die 10 miljoen downloaders dan een schikking voorstel krijgen van 25 dollar(omgerekend in andere landen bijv. euro enz.) om die 250 miljoen misgelopen inkomsten terug te krijgen:?

Als producent zou ik als eerste graag willen weten hoe het mogelijk is dat film is gelekt.

FilmMaster

Avatar

De downloaders moet je niet aanpakken, maar degene die het uploaden.
Dat ie uitgelekt is, is een zakelijk risico tegenwoordig, misschien hebben hun eigen familie leden 'm ook gedownload, gaan ze die ook een rekening sturen? Nee dit is de verkeerde aanpak, zo schreef als een huis.

bigmichiel

Avatar

@Jivis: "I would, if I could"

Allemaal leuk en aardig, maar een IP adres is in NL niet voldoende om tot een persoon uit te komen. Consument IP adressen zijn in NL niet op adres geregistreerd, en de provider zal zonder rechtsbevel geen persoonsgegevens uitgeven. Daarnaast zijn er zat EU rechtszaken waarin de rechter heeft bepaald dat een IP adres niet gelijk staat aan een persoon. Vaak wordt een verbinding immers gedeeld met meerdere personen, of misschien heeft iemand wel je netwerk gekraakt en maakt misbruik van jou verbinding?

Kortom, allemaal indirect bewijs.

adofmirosch

Avatar

SunChaser "Ja alsof die 10 miljoen mensen anders naar de bios waren gegaan"


Denk je dat ze dit soort films maken voor goede recensies?

benjamin

Avatar

adofmirosch "Denk je dat ze dit soort films maken voor goede recensies?"


Als ze niet een film maken met de intentie dat mensen hem goed moeten vinden, scheelt er anders ook wel iets...

Roeltje

Avatar

SunChaser "Ja alsof die 10 miljoen mensen anders naar de bios waren gegaan"


Hij snapt het!

jaime91

Avatar

benjamin "Dus samengevat: zij geloven dat ze door de downloads inkomsten hebben gemist en die mensen dus anders waren gekomen en dan gaan ze die mensen vervolgen in de hoop dat ze dan zeker naar een eventueel vierde deel gaan komen..."

Yep, inderdaad wat een onzin. Ik denk dat een reden dat mensen die film links hebben laten liggen die PG-13 Rating is.

En hoewel deel 3 wel het beste verhaal heeft van de drie (wat niet zo gek is want deel 1 en 2 had geen verhaal) is het verhaal nog steeds matig.

De film is gewoon niet wat het zou moeten zijn, en ook de negatieve recensies hebben er denk ik aan bijgedragen dat de opbrengst tegen is gevallen.

Ik denk dat het voor deze franchise slim is als eens kijken naar de Fast & Furious films. Die franchise kabbelde uiteindelijk ook maar wat voort, totdat deel 5 verscheen en de film toch een iets andere richting in ging. Dat was heel verfrissend om te zien.

Als ze er nou voor zorgen met een eventueel volgend deel dat het script goed is, de humor op zijn plaats is maar niet meer de boventoon voert, en de film r-rated is zoals hij hoort te zijn dan denk ik dat deze franchise weer kan aanslaan. En misschien kunnen ze toch een verfrissende nieuwe weg inslaan, ik zou alleen bij deze franchise even niet weten hoe.

En laat die nieuwe Expendables achterwegen! Als ik naar The Expendables ga, ga ik daarna toe om die ouwe rotten ass te zien kicken niet om een stelletje nieuwelingen te zien waar ik nog nooit van gehoord heb. The Expendables zonder Expendables is geen slimme keus geweest.

EKA

Avatar

Goede aktie!
Mooi die reactie van een aantal mensen hier dat alleen de "uploaders" aangepakt moeten worden en niet de "downloaders"!
Dit, omdat deze "downloaders" er blijkbaar weinig aan kunnen doen dat ze de film "kunnen" downloaden! :( (ah...wat zielig!!!!!!)

Ook al is de 3e Expendables-film misschien niet zo goed als de voorgaande delen (is ook wel een beetje logisch vind ik) en is het nu PG-13 (ach ja, echt een legitieme reden om de film hierom maar te downloaden!), als je houdt van dit soort films, dan download je de film gewoon legitiem (huren of kopen) of je koopt hem op DvD / Bluray om de film fysiek in bezit te hebben.

BdeB

Avatar

Als er een dienst komt waar je "Alles" kan downloaden dan wordt ik daar graag lid van. Nu moet je voor de ene serie lid worden van netflix, voor de andere weer van HBO etc etc.. Zo wordt je aardig uitgemolken. Ik wil niet lid worden van een kanaal omdat daar 1 of 2 series voorbij komen die ik goed vind. Voor je het weet heb je minimaal 3 abonnementen. Oftewel, maak het makkelijker voor de consument en er wordt een stuk minder gedownload. In ieder geval door mij, zo lang het zo blijft.... tja.......

xarkov

Avatar

Er is zoveel mis met deze aanpak en laat zien dat Hollywood nog steeds niet snapt hoe ze met dit blijvende probleem om moeten gaan.

geertvdheide

Avatar

xarkov "Er is zoveel mis met deze aanpak en laat zien dat Hollywood nog steeds niet snapt hoe ze met dit blijvende probleem om moeten gaan."

Precies. Een misplaatste actie dit. Zoals vaker besproken zou de filmindustrie de piraterij niet zozeer moeten bestrijden, maar het moeten overtreffen met legale alternatieven. Die compleet, actueel, betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Netflix op een grotere schaal min of meer.

Maar wat betreft dit specifieke geval:

Allereerst is het gebrek aan succes van de film te wijten aan meerdere factoren. De downloads spelen daar iets in mee, maar de PG13-rating, de matige kwaliteit van de film zelf (qua actie, humor, dialogen, enz) en het feit dat lang niet iedereen een derde Expendables nodig had (het is meer van hetzelfde) spelen volgens mij een grotere rol. De franchise was al over z'n piek heen, en de doelgroep voor "lompe jaren 80 actie" is sowieso beperkt.

Daarnaast: Ze rekenen nog altijd met de al lang weerlegde theorie dat elke download gelijk staat aan een gemiste verkoop. Ze rekenen $25 per download! Dit zit niet eens in de buurt van de waarheid. Het gros van de downloaders had de film sowieso nooit gekocht, en wie 'm wel legaal zou willen zien zou dat ook in de bios kunnen doen (voor €10 en dus geen 25). En daar komt nog eens overheen dat mensen de film alsnog zouden kunnen kopen, nadat ze 'm gedownload hebben. Al met al zijn ze eerder $25 miljoen misgelopen dan $250 miljoen.

Ik verwacht trouwens dat er in Nederland niet veel terecht komt van deze dreigementen. Al met al laat dit alleen maar zien hoe achterlijk de aanpak van de filmstudio's is in dit decennia oude probleem.

Pete_027

Avatar

Misschien verdienen ze het straks wel terug met de dvd/blu-ray verkoop. Ik bedoel wie laat deze blu-ray nu straks liggen als die te koop is voor rond de 20/30 euro:P

Daanminator

Avatar

Misschien moeten die 10.000.000 mensen ook een brief terug sturen en vragen of ze de volgende keer aub geen pg-13 film willen maken terwijl het gewoon een r-rated moet zijn.

berepoot123

Avatar

Oké, ik zal op deze brief wachten. Ik ben deze film in de bios gaan zien en daarna heb ik hem gedownload. Dat geef ik eerlijk toe (ik koop bijna al mijn films wel) maar mijn pa wou hem nog eens met me zien.

MonkeyBoy

Avatar

De film is ten eerste veelste slecht om al een totaal omzet van 250mil te halen, dus kunnen ze beter blij zijn et wat ze hebben.

en hoe wil je een rechtzaak beginnen tegen iemand via alleen een ip adres
(weet niet of het in amerika gaat lukken, maar in nl)

reden 1, ik kan via elk willekeurig ip adres downloaden (als ik dat wil en moeite voor doe)(dus krijgt iemand anders de brief ipv ik) hierdoor dus geen bewijs of ik de film ook daadwerkelijk heb gedownload

reden 2, bij diefstal behoor ik het gestolen item in mijn bezit te hebben, zullen ze eerst iedere pc moeten nazoeken etc etc.

en zo nog wel meer te vinden hoe het ze met een rechtzaak meer gaat kosten als opleveren.

I wish i downloaded it and they came after me, too bad i watched this 'crap' they dare call a movie in the cinema.

FilmMaster

Avatar

Ja je kan ook via een wifihotspot zo'n film downloaden in een stad.

Kamehameha

Avatar

Had hem bij het lekken gelijk gedownload, ondertussen al weer verwijderd aangezien ik alle films weer verwijder die ik gezien heb. Maar voor zo'n bericht download ik hem graag nog een keer.

benjamin

Avatar

geertvdheide "Allereerst is het gebrek aan succes van de film te wijten aan meerdere factoren. De downloads spelen daar iets in mee, maar de PG13-rating, de matige kwaliteit van de film zelf (qua actie, humor, dialogen, enz) en het feit dat lang niet iedereen een derde Expendables nodig had (het is meer van hetzelfde) spelen volgens mij een grotere rol. De franchise was al over z'n piek heen, en de doelgroep voor "lompe jaren 80 actie" is sowieso beperkt."


Maar ja, dan moet je je eigen gebreken kunnen inzien en dat is moeilijker dan doen alsof het enkel aan de grote boze internetpiraten ligt.

Sherlock

Avatar

Ik heb hem getorrent omdat ik de eerste 2 minuten had gemist in de bios. Zou ik nu ook een brief krijgen? :P

NieuwsFilm

meest populair