'Expendables 3' producent wil elke downloader aanpakken

Millennium Films zou zo'n 250 miljoen dollar aan opbrengst misgelopen hebben door illegale downloads van de film.

Downloaders van de gelekte versie van The Expendables 3, zouden wel eens een brief kunnen krijgen van Millennium Films. Avi Lerner vertelde aan Variety dat zijn bedrijf achter de meer dan tien miljoen mensen die de film gedownload hebben aan zit. Naar schatting liep zijn productiebedrijf ongeveer 250 miljoen dollar mis aan potentiële opbrengst door het vroegtijdig lekken van de film.

Daarom is besloten individuele downloaders aan te pakken. Het bedrijf heeft een lijst met IP-adressen die de film allemaal gedownload hebben en stuurt daarnaar brieven om te vragen om een schikking en anders te dreigen met een rechtszaak. ”Dat zijn tien miljoen mensen die de film gestolen hebben,” vertelde Lerner. ”We willen achter die tien miljoen mensen aan gaan.”

De bedoeling is niet alleen om misgelopen opbrengst op te halen, maar ook om te tonen dat het ”niet goed is om te stelen. Ik wil ons eigendom beschermen en de duizenden mensen die onze film gemaakt hebben,” ging Lerner verder.

De grote filmstudio’s pakken enkel websites aan, maar zo nu en dan besluiten productiebedrijven om individuele downloaders aan te pakken. Volgens Lerner zijn het ”watjes” die te bang zijn voor imagoschade. Daarom wil hij mensen laten zien dat films downloaden niet goed is. ”We willen dit een halt toeroepen en de wereld laten zien dat er een straf staat op het downloaden van films.”

Er zijn al vijftigduizend brieven verstuurd en Lerner benadrukte dat de studio nog miljoenen andere IP-adressen in handen heeft. ”We zullen doorgaan tot we iedereen gehad hebben. Want het probleem is, dat als je een auto jat en gepakt wordt, je naar de gevangenis moet. Als je intellectueel eigendom jat, gebeurt er niets met je.”

Wat Lerner betreft gaat daar dus verandering in komen. Of Millennium Films ook brieven naar Nederland verstuurt is niet zeker, maar het zou zomaar eens kunnen. Ondertussen weten we in ieder geval van Stichting Brein, dat in Nederland de belangen van rechthebbenden vertegenwoordigt, dat zij geen individuele downloaders aan willen pakken. Tegelijk weten we dat de filmindustrie brieven wil gaan sturen naar individuele downloaders om hen te wijzen op legale alternatieven voor het verkrijgen van films.



NieuwsFilm

meest populair