Blu-Ray Review: The Railway Man

Colin Firth, Nicole Kidman en Jeremy Irvine in een redelijk biografisch drama over de aanleg Dodenspoorlijn.


Regie: Jonathan Teplitzky | Cast: Colin Firth (Eric Lomax), Nicole Kidman (Patti Lomax), Stellan Skarsgård (Finlay), Jeremy Irvine (jonge Eric) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 1 mei 2014 | FilmTotaal recensie: The Railway Man

Een film met Colin Firth (The King's Speech, 2010), Nicole Kidman (The Hours, 2002), Stellan Skarsgård (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011) en Jeremy Irvine (War Horse, 2011) zal bij menigeen de nieuwsgierigheid opwekken. De grote(re) namen werkten samen met de Australische regisseur Jonathan Teplitzky (Burning Man, 2011) aan het biografische drama The Railway over één van de vele drama's die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, in dit geval de aanleg van de beruchte Thaise Birma-spoorlijn in 1942 en 1943. De zogenaamde Dodenspoorlijn vroeg het leven van zo'n honderdduizend dwangarbeiders, waaronder circa 15.000 krijgsgevangenen.

Het redelijk ontvangen The Railway Man wist uiteindelijk niet uit te groeien tot een groot succes. Het drama met een budget van toch nog zo'n $20 miljoen werd matigjes ontvangen en het publiek kwam beperkt op de film af. Alleen in Groot Brittannië en Australië draaide The Railway Man nog redelijk. Onlangs bracht Entertainment One het drama uit op een basic Blu-Ray schijf.

Synopsis

Een Britse legerofficier wordt gevangen genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners. Als krijgsgevangene moet hij werken aan de beruchte Birma-spoorlijn en overleeft hij slechts ternauwernood de vreselijke ontberingen. Decennia later ontdekt Lomax, die inmiddels getrouwd is met Patti, dat de Japanse vertaler die verantwoordelijk was voor zijn vreselijke behandeling nog steeds in leven is. Hierop besluit hij op zoek te gaan naar de man die nog steeds in zijn nachtmerries voorkomt om hem te confronteren.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Railway Man redelijk "Fresh" met 66% (6,5). De IMDb noteert een iets hogere 7,1 bij ruim veertien duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een lagere 6,4 (Stem zelf). FT-recensent Michelle Iwema gaf 2,5 ster naar aanleiding van haar recensie.

Box Office

Het productiebudget van The Railway Man bedroeg zo'n $20 miljoen. Vooral in Groot Brittannië en Australië draaide de film goed. In die gebieden haalde het drama circa $14,7 miljoen op. In de States eindigde het op een zo'n $4,5 miljoen en in Nederland stopte de teller op circa $130 duizend. Het wereldwijde eindcijfer bedraagt een te matige $22,3 miljoen.


Blu-Ray: The Railway Man | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Engels | Extra's: Interviews | EAN: 8713045240769 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: eOne

De Blu-Ray uitgave van The Railway Man bestaat uit een standaard blauwe Blu-Ray keepcase en een enkele Blu-Ray disc. Voor de vormgeving van de cover is gebruik gemaakt van een van de filmposters, al is deze wel hier en daar in kleur aangepast.

Beeld & geluid

De beeldverhouding van The Railway Man is 2.35 : 1 en in High Definition pakt dat heel knap uit. Visueel is dit een prachtige film met niet alleen hele fraaie shots, maar het heeft ook verschillende mooie omgevingen, bijvoorbeeld de scènes tijdens de oorlog. Vooral de kleuren pakken mooi uit in HD en gelukkig is ook de scherpte ruimschoots voldoende. Iets minder - en dat zien we helaas vaker bij Entertainment One schijven - is het zwart-niveau, al valt het bij deze uitgave nog redelijk mee. De DTS-HD track biedt de nodige surround effecten, zoals omgevingsgeluiden, en deze stemt dan ook zeer tevreden.

Extra's

Entertainment One heeft slechts één extra toegevoegd aan de Blu-Ray schijf. Het betreft een reeks interviews met cast & crew. Met een speelduur van ruim een uur is dit echt een extra voor de fans. Producenten, acteurs en uiteraard de regisseur vertellen de nodige details over de totstandkoming van het drama. Heel vlot kan deze extra niet genoemd worden, het woord saai is beter op zijn plaats. En dan ontbreekt de ondertiteling ook nog...

Conclusie: Geen hoogvlieger, maar zeker de moeite waard; helaas biedt de Blu-Ray weinig boeiende extra's

Colin Firth, Nicole Kidman en Jeremy Irvine doen in The Railway Man hun uiterste best om goede prestaties te laten zien. Maar ondanks dat de film in zijn geheel redelijk kan vermaken en boeien, zijn de acteerprestaties helaas niet van het verwachte niveau. Zeker van Firth niet. Van regisseur Teplitzky, die in 2011 nog wist te overtuigen met Burning Man, is nog niet bekend welk project hij kan oppakken. De bekendste castleden hebben de nodige projecten in het vooruitzicht. Firth zien we binnenkort in een iets wat afwijkende rol in Matthew Vaughns Kingsman: The Secret Service.

Deze Blu-Ray uitgave van The Railway Man is redelijk basic. Beeld en vooral het geluid zijn naar wens. De extra's, een flinke reeks interviews, zijn niet wereldschokkend. Hieronder dan maar een korte maar informatieve featurette over de Birma-spoorweg, inclusief echte beelden en een interview met Firth.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair