Bijna honderd jaar oude 'Sherlock Holmes'-film teruggevonden

Hoofdrolspeler William Gillette werd in het theater wereldberoemd vanwege zijn vertolking van het personage.

Een bijna honderd jaar oude filmversie van Sherlock Holmes, met in de titelrol William Gillette, is teruggevonden in het filmarchief van de Cinémathèque Française. Het is de enige speelfilm waar Gillette ooit in gespeeld heeft. De Amerikaanse acteur speelde het iconische personage vaak genoeg op het toneel, maar deze film uit 1916 is op dit moment nog de enige manier om hem in de rol te kunnen bewonderen.

In het theater was Gillette onlosmakelijk verbonden met de rol van Sherlock Holmes. Hij was de eerste die de bekende hoed droeg en de pijp rookte, iets dat we vandaag de dag terugzien in de populaire BBC-serie Sherlock en Guy Ritchie's speelfilms.

Een negatief van de film, geregisseerd door Arthur Berthelet, werd enkele weken geleden in de kluizen van het archief teruggevonden. Momenteel wordt de film gerestaureerd door zowel de Cinémathèque Française als de San Francisco Silent Film Festival. Sherlock Holmes zal vervolgens in januari 2015 in première gaan tijdens Toute la Mémoire du Monde, het filmrestauratiefestival van de Cinémathèque Française.



NieuwsFilm

meest populair