Arnon Grunberg kiest voor Woody Allens Zelig

Arnon Grunberg kiest voor Woody Allen tijdens een speciale filmavond.

Arnon Grunberg kiest voor Woody Allen tijdens een speciale filmavond. De schrijver komt naar Filmhuis Den Haag voor een reeks filmavonden onder de noemer 'Grunberg kiest...'. Voor de eerste filmavond op maandag 10 november heeft hij gekozen voor Woody Allen's 'mockumentary' Zelig.

Deze gaat over Leonard Zelig, die door iedereen aardig gevonden wil worden en zich daarom als een kameleon aanpast aan zijn omgeving. Zelig wisselt zo vaak van personage dat hij instort. Uit die mentale crisis wordt hij gered door dr. Eudora Fletcher, maar zijn echte persoonlijkheid blijkt nog onhanteerbaarder te zijn dan al zijn fictieve schijngestalten. Allen wilde zijn 'mockumentary' het uiterlijk geven van een echte documentaire door zelfs camera’s en lenzen uit de jaren '20 en '30 te gebruiken om een authentiek beeld te creëren. Op de negatieven werden krassen en kringen gemaakt om het effect te versterken en Allen wist oude beelden (zoals van F. Scott Fitzgerald) te integreren in de film. Nu is dat iets, dat makkelijk kan worden gedaan met CGI, maar in 1983 was het iets unieks.

Allen nam voor Zelig niet alleen de regie voor zijn rekening, maar speelde ook de titelrol. Dr. Eudora Fletcher werd vertolkt door Mia Farrow, zijn toenmalige levenspartner.

Na afloop van de filmvertoning in Filmhuis Den Haag gaat Grunberg het gesprek aan met het publiek over de film en het bijpassende thema assimilatie. Kaarten voor deze filmavond zijn online verkrijgbaar.



NieuwsFilm

meest populair