3D versie van Hindiwestern Sholay in EYE

Spectaculaire 3D- versie van Bollywood-blockbuster is deze week te zien in Amsterdam.

De Bollywood- blockbuster Sholay was na release in 1974 zo populair, dat de film twee jaar lang onafgebroken in de Indiase theaters te zien was. Deze vroege masalafilm had superster Amitabh Bachchan in de hoofdrol, Ramesh Sippy in de regiestoel en filmmuziek van R. D. Burman en bevatte allemaal kleurrijke scènes rond het Holifeest. Bijna veertig jaar na dato krijgt de film een hernieuwde uitbreng in een 3D-versie van het 70mm-origineel, die 16 november te zien is in het Amsterdamse EYE.

In Sholay nemen avonturier (Amitabh Bachchan) en de brute bandiet Gabbar Singh ( Amjad Khan) het tegen elkaar op. Behalve de gedenkwaardige confrontatie tussen de ‘Goede’ en de ‘Slechte’ bevat de film tal van zang- en dansscènes en prachtig gefilmde panorama's van het landschap. Voor Bachchan en Khan betekende de film hun grote doorbraak als Bollywood supersterren en zelfs vandaag de dag wordt de film nog altijd genoemd als de beste Indiase film aller tijden.

Dus wat voegt deze 3D-versie dan toe? Uiteraard werd Sholay niet gemaakt met 3D in gedachten, maar toch zou deze vorm bepaalde momenten goed kunnen versterken (met name de actiescènes waarbij de kogels iedereen om de oren vliegen). Maar bovenal vormt het voor de liefhebbers een kans om deze in een nieuw jasje te kijken en vormt het een gelegenheid voor een jonger publiek, dat de originele film nooit heeft gezien, om kennis te maken met een van de grondleggers van de masala film.



NieuwsFilm

meest populair