Tienjarig jubileum voor Napoleon Dynamite

Cast en regisseur van Napoleon Dynamite blikken terug.

De indie komedie over een loser, die alles uit de kast haalt (inclusief originele dans moves) om zijn maatje verkozen te krijgen tot hoofd van de leerlingenraad ging in 2004 op Sundance in première en was onverwacht een succes. Het is alweer tien jaar geleden dat Napoleon Dynamite werd uitgebracht en een instant cult classic werd. Een goede reden voor de cast en crew om terug te blikken in een interview met Entertainment Weekly.

“Ik weet nog dat ik [bij een vroege screening] besefte dat deze film een snaar raakte bij het publiek,” vertelt regisseur Jared Hess. “Dat moment vormde de slow-motion shot van Napoleon, nadat hij zijn kringloopwinkel pak heeft gekocht en bij het feest naar binnen loopt met een corsage in zijn hand. Iedereen begon te juichen en te klappen.” Acteur Jon Heder raakte op Brigham Young University bevriend met Hess en speelde eerder dezelfde rol in zijn korte film Peluca. Deze werd later uitgebreid tot Napoleon Dynamite. “Jared zei tegen me [bij de screening], “Dude, ik hoop dat je er klaar voor bent, want je gaat allemaal aanbiedingen krijgen voor films.” Ik wist gewoonweg niet wat ik moest.”

Tien jaar na dato is de film uitgegroeid tot een echte cult klassieker. “Ik kan mijn enthousiasme niet in woorden uitdrukken, dat ik een cult personage mag zijn,” zegt Heder. “Ik groeide op met een voorliefde voor Coen Brothers films en Pee-wee Herman, allemaal films die vaak worden gequote.” Tina Marjorino, die de rol van Deb speelde, vindt de reactie van mensen op de film ook nog steeds mooi. “Het is ongelofelijk. We zijn alweer tien jaar verder en het is voor mensen nog steeds relevant.”

Voor de liefhebbers nog een paar van de beste quotes:

“It’s pretty much my favorite animal. It’s like a lion and a tiger mixed..bred for its skills in magic.”

“Sure the world wide web is great, but you, you make me ‘salvivate.’”

"I don't even have any good skills. You know like nunchuck skills, bow hunting skills, computer hacking skills. Girls only want boyfriends who have great skills!"



NieuwsFilm

meest populair