Arthouse

Cult tv tip van het weekend: The Big Lebowski

Lach mee met de Dude, morgen om 23:40 te zien op FOX.

door Michelle Iwema op 14.11.2014 om 16:40 in Arthouse
Jeff Lebowski krijgt twee gangsters op bezoek, die zeggen dat zijn vriendin geld schuldig is aan hun baas. Zij denken dat Lebowski, die als bijnaam The Dude heeft, miljonair is. Er is echter iemand anders met dezelfde naam met wie ze hem verwarren. Dus gaat The Dude naar de andere Lebowski, alleen raakt hij hierdoor ook weer verstrikt in een van zijn plannetjes.

The Big Lebowski kreeg na zijn release wisselende recensies en deed het ook niet zo goed aan de box office. Maar sindsdien is het uitgegroeid tot een favoriete cultfilm, met name dankzij de aparte personages, de soundtrack en ongewone dialogen. De film werd zo populair in de jaren na de release dat er zelfs een heel festival eraan wordt gewijd, genaamd Lebowski Fest, dat jaarlijks in meerdere Amerikaanse steden plaats vindt. Hierbij hoort een bowling avond, vertoning van de film en een tuinfeest.

De Coen Brothers baseerden alle personages op echte personen. The Dude, gespeeld door Jeff Bridges, is zonder meer het favoriete figuur van velen uit deze film. Hij werd gebaseerd op film producent Jeff Dowd, een man die de broers ontmoeten toen ze probeerden distributie te krijgen voor hun eerste film. Bridges was trouwens niet meteen enthousiast om The Dude te gaan vertolken. Maar zoals hij bij een reünie van de film vertelden in 2011: “They had to drag me to the party. Boy, I'm glad I went to that party, man.” Het plot en de manier van vertellen, werd geïnspireerd door detective schrijver Raymond Chandler (die ook meeschreef aan het scenario van Double Indemnity, deze week het onderwerp van Flashback Friday).


Voor de liefhebbers een paar quotes:

“That rug really tied the room together.”

“I do mind, the Dude minds. This will not stand, ya know, this aggression will not stand, man.”

“Hey, careful, man, there’s a beverage here!”

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.”


The Big Lebowski is zaterdag 15 november om 23:40 te zien op FOX.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

1 van de beste Coen Brothers film. T+)

Ed Crane

Avatar

En sowieso één van de beste komedie's ooit :+

Timme

Avatar

Legendarische film!

Djoker

Avatar

Ik sluit mij aan bij alle drie voorgaande opmerkingen!

Ed Crane

Avatar

Shomer Shabbos!

NWRfan

Avatar

The Dude abides :W

NieuwsFilm

meest populair