Simon wint vier Gouden Kalveren

De tragikomedie Simon van regisseur Eddy Terstall heeft vrijdagavond op het Nederlands Film Festival de belangrijkste Gouden Kalveren gewonnen. Simon kreeg de prijzen voor beste film, beste regie en beste hoofdrol (Cees Geel). Ook werd Simon bekroond met de Tiscali Publieksprijs.

De film vertelt over de bijzondere vriendschap tussen een joviale Amsterdamse drugsdealer en een schuchtere homoseksuele tandarts. De jury stelde dat ,,in deze originele en hartverscheurende film alle elementen op hun plaats vallen''. Simon is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars in de Verenigde Staten begin volgend jaar.

Het beeld voor beste actrice ging naar Monic Hendrickx voor haar rol in de film Het Zuiden van regisseur Martin Koolhoven. Het Gouden Kalf voor beste scenario kreeg scenarist Mischa Alexander voor de romantische komedie Ellis in Glamourland. Het was voor hem de eerste keer dat hij de prijs mocht ontvangen, net als voor regisseur Terstall en zijn hoofdrolspeler Geel.

De multiculturele komedie Shouf shouf habibi! van regisseur Albert ter Heerdt kreeg zowel de speciale juryprijs als de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De enige andere productie naast Simon en Shouf shouf habibi! die meerdere prijzen won, was de documentaire The Last Victory van John Appel. De film won vrijdag de Kalveren voor beste montage en beste camerawerk.

De beste korte documentaire was Nijnok van regisseur Leo Wentink en met muziek van niemand minder dan Evelien van den Broek. Verder werden er beeldjes uitgereikt voor beste geluid (De Passievrucht), productiedesign (De Dominee), muziek (Kees de Jongen), beste korte film, beste tv-drama en beste lange documentaire.



NieuwsFilm

meest populair