Poll

Uitslag POLL: "3D weg ermee"

Bijna 80 procent vindt het niet erg als films niet meer in 3D verschijnen.

door Bram de Groot op 09.12.2014 om 15:20 in Poll
In de POLL Wel of geen 3D legden we de FilmTotaal-bezoekers een drietal vragen voor met betrekking tot de 3D-voorstellingen die alweer ruim vijf jaar onderdeel uitmaken van de bioscoopzaal. Na bijna 1.700 stemmen per deelvraag kunnen de uitkomsten uiteengezet worden.

Bijna tweederde vindt 3D geen goede toevoeging
De eerste vraag 'Vind jij 3D een goede toevoeging aan bioscoopfilms?' beantwoordde maar liefst 61 procent met een 'NEE'. Van de overige stemmen ging 31 procent naar de optie 'JA'. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het merendeel van het publiek weinig enthousiast wordt van 3D-films in de bioscoop. Uit de reacties blijkt dat bioscoopbezoekers films die (grotendeels) zijn opgenomen met 3D-camera's - zoals Avatar (2009) Gravity (2013) - en animatiefilms in 3D wel kunnen waarderen.
Ruim de helft van de bioscoopbezoekers ontloopt 3D-voorstellingen
De tweede vraag 'Ontloop jij films omdat ze alleen in 3D te zien zijn?' toont aan dat bijna de helft (46 procent) films niet ontloopt als deze alleen in 3D te zien zijn. Dit lijkt een flink percentage, maar dit betekent wel dat maar liefst 54 procent wél filmvertoningen in 3D mijdt. Een flink aantal FilmTotaal-bezoekers (27 procent) laat zelfs blijken dat ze 3D-voorstellingen meestal of altijd ontlopen.
Vier op de vijf vindt het niet erg als 3D verdwijnt
De derde en laatste vraag 'Zou je het erg vinden als films niet meer in 3D in de bioscoop verschijnen?' wordt met maar liefst 79% beantwoord met 'NEE'. Slechts een vijfde van de deelnemers zegt dat ze het wel erg zouden vinden.
Conclusie
Als bovenstaande uitkomsten bij elkaar worden opgeteld, dan kan geconcludeerd worden dat het fenomeen 3D geen warm hart wordt toegedragen. Uit de reacties blijkt dat er slechts een handjevol films wordt gewaardeerd om de 3D-toevoeging. De rest van de 3D-uitvoeringen wordt als "onnodig" beoordeeld. Dat er een hogere toegangsprijs wordt berekend voor iets dat geen toegevoegde waarde heeft, wordt zwaar bekritiseerd. Ook het dragen van de 3D-bril en het krijgen van hoofdpijn zijn zaken die terugkeren in de reacties. Een van de deelnemers lijkt de uitkomst kort maar krachtig samen te vatten: "3D weg ermee".

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Inartie

Avatar

Ik hoop dat de bioscopen hier wat mee gaan doen. Laten ze op zijn minst de klant een keus geven in 2D of 3D.

Decepticon

Avatar

Ja ik ook, ik zou graag reacties van bioscopen willen horen.

benjamin

Avatar

Inartie "Ik hoop dat de bioscopen hier wat mee gaan doen."
Volgens mij draaien bioscopen gewoon wat ze mogen draaien van distributeurs, dus hebben ze niet zo gek veel te zeggen over de keuze 2D en 3D. En daarnaast zie ik niet in waarom ze per se moeten reageren: nog geen 2000 antwoorden (en dat wetende dat er ook op FT een aantal Belgische gebruikers is) en geen representatieve steekproef van de bezoekers.

Maxxie03

Avatar

Het zou fijn zijn als er wat meer keus kwam tussen 2D en 3D. Soms vind ik 3D wel van toegevoegde waarde (bij sommige animatiefilms bijvoorbeeld) maar bij veel films is het ook gewoon nutteloos. Het zou fijn zijn als bioscopen vooral in de eerste weken dat een film draait (Wanneer een film meestal rond de 3 tot 5 keer per dag draait) wat meer keuzes zou hebben. Dit is iets wat ik zag bij de Hobbit op de site van pathe, ze hebben een aantal 3D voorstellingen een aantal 2D een aantal HFR voorstellingen maar helaas is dit alleen op de dag dat de film uitkomt.

tk1989

Avatar

Laat de bioscopen hier nu eens wat over zeggen, net als bij de Poll over de pauze tijdens de films. De uitkomsten spreken voor zich.

Overigens denk ik wel dat de kanttekening moet worden gemaakt dat bezoekers en stemmers van deze Poll's misschien grotere filmliefhebbers zijn dan de "gemiddelde" bioscoopganger. Als je systematisch Filmtotaal bezoekt om up-to-date te blijven over het laatste filmnieuws ben je meer geïnteresseerd in film dan wanneer je simpelweg op een donderdag voor het stappen naar G.I. Joe gaat o.i.d.

Decepticon

Avatar

tk1989 "Laat de bioscopen hier nu eens wat over zeggen, net als bij de Poll over de pauze tijdens de films. De uitkomsten spreken voor zich.

Overigens denk ik wel dat de kanttekening moet worden gemaakt dat bezoekers en stemmers van deze Poll's misschien grotere filmliefhebbers zijn dan de "gemiddelde" bioscoopganger. Als je systematisch Filmtotaal bezoekt om up-to-date te blijven over het laatste filmnieuws ben je meer geïnteresseerd in film dan wanneer je simpelweg op een donderdag voor het stappen naar G.I. Joe gaat o.i.d."
Vind ik ook en laat ze de distributeurs er ook bij betrekken.

Angelater

Avatar

Daarnaast weten ze dat je gewoon naar je bioscoop gaat, al is het in 3D. Als er geen keuze bestaat moet je, je er wel bij neerleggen, helaas.

benjamin

Avatar

Decepticon "Vind ik ook en laat ze de distributeurs er ook bij betrekken."
Sorry, maar zoals hierboven al gezegd: als je iets als basis van overleg wil nemen, moet dat statisch relevant genoeg zijn en helaas is deze poll dat niet echt volgens mij.

Decepticon

Avatar

benjamin "Sorry, maar zoals hierboven al gezegd: als je iets als basis van overleg wil nemen, moet dat statisch relevant genoeg zijn en helaas is deze poll dat niet echt volgens mij."
Ja klopt, maar een Poll als dit op Filmtotaal is toch wel weer iets wat de media haalt/kan halen, als ze het distribeurs en bioscopen voorleggen.
Dat is toch iets, er moet imo toch wat tegengas gegeven worden met de verzoeken van bioscoopgangers, ook al is het iets kleins als dit.

Ze moeten niet vergeten dat wij hun rekeningen betalen, dus ze zullen toch eens gehoor moeten geven aan wensen van hun bezoekers.
Laat de distributeurs dan enquetes bij bioscopen afgeven en zo echte cijfers binnen halen, van wat bioscoopbezoekers willen.
Of laat bioscopen dat doen en daan voorleggen aan de distributeurs.

KasperWessing

Avatar

Zou het zonden vinden als er geen 3D films meer vertoont zouden worden (het is een soort tik van mij als since mijn jeugd als er weer eens een 3D strip in de Eppo verscheen), maar van mij hoeven niet alle films in 3D te zijn en zeker niet als ze in post productie omgezet worden.

Heb zelf een kleine 30 3D films het meeste is actie / sf, maar b.v. ook Pina, Caves of Forgotten Dreams, een aantal is goed en of leuk een aantal niet maar dat heb ik ook met films in 2D.

Masterbrain

Avatar

Zolang er 3d waardige films worden gemaakt van het niveau van AVATAR mag het best een toegevoegde waarde genoemd worden ,maar tegenwoordig is het echt shit en gaat het alleen maar om geld geld en nog eens extra geld.

mijn ervaringen na AVATAR waten hoofdpijn als een hamer op de kop met name de laatste film die ik ooit heb bekeken in 3D IMAX is Guardians of the galaxy en nu nooit meer enkel voor AVATAR vervolgen een uitzondering.

KasperWessing

Avatar

Hier een lijst van 3D films die ik thuis heb en wat ik er van vind

- Piranha 3D (erg slecht maar was de eerst film die ik kocht omdat hij zo goedkoop was had ook niet anders verwacht)
- Resident Evil Afterlife (slecht)
- Wrath of the Titans (slecht)
- Immortals (slecht)
- Avatar (leuk / mooi)
- Alice in wonderlad (leuk / mooi)
- Spiderman 3D I en II (gaat wel)
- Nova Zembla (gaat wel, omdat het een nederlandse film is)
- Polar Bears 3D (nog niet gezien)
- The Secret Life (nog niet gezien)
- Cave of Forgotten Dreams (had net zo goed in 2D kunnen zijn en is saai)
- Pina (niet mijn film maar er zaten mooie belden in)
- Maleficent (leuk)
- The Hobbit I en II (rommelig / druk, maar toch leuk)
- Man of Steel (was een bijkoop, en heb niet zoveel met Superman)
- Conan (leuk / goed)
- John Carter (leuk / goed)
- Hugo (aardig)
- Wolverine (saai)
- World War Z (wel grappig)
- Life of Pi (mooi, maar hou niet zo van films die eindigen met dat het niet gebeurt is)
- Edge of Tomorrow (leuk / goed)
- X Man Days of Future Past (nog niet gezien
- Tron (leuk / goed al ben ik geloof ik de enige)
- Prometheus (op de drempel, maar het gehoopt op iets beters)

YOLO

Avatar

benjamin "En daarnaast zie ik niet in waarom ze per se moeten reageren: nog geen 2000 antwoorden (en dat wetende dat er ook op FT een aantal Belgische gebruikers is) en geen representatieve steekproef van de bezoekers."
Mag ik je er op wijzen dat wel is gereageerd op de pauze poll. Deze had slechts 1355 stemmen tov bijna 1.700 stemmen per deelvraag van deze poll. Tuurlijk weten we allemaal wel dat sommige bioscopen hun pauzes blijven behouden en andere niet. Dat laatste heeft vooral met het commerciële gedachte te maken.

Ik weet zeker dat zowel de bioscoop en/of distributeurs niet afwijken om minder 3D en meer 2D (laat staan de keuze) te laten zien aan de bioscoopganger. Simpel weg omdat het ook geld oplevert.
De grap is dat juist de grote blockbusters (Transformers 4, Ninja Turtles, The Hobbit, Godzilla e.d.) in 3D te zien zijn.
Met weinig tot geen keuze in 2D. Tenzij je Christopher Nolan heet. Gevolg. Men klaagt steen en been over 3D en gaat men naar een 3D film. De bioscoop en/of distributeurs wrijven in hun handen, want er is toch vraag naar 3D.

Maxxie03 "Dit is iets wat ik zag bij de Hobbit op de site van pathe, ze hebben een aantal 3D voorstellingen een aantal 2D een aantal HFR voorstellingen maar helaas is dit alleen op de dag dat de film uitkomt."
Vanaf morgen weten we meer of Pathé verder doorgaat met meer 2D voorstellingen van The Hobbit.

benjamin

Avatar

YOLO "Mag ik je er op wijzen dat wel is gereageerd op de pauze poll. "
Dat was ik vergeten, heb je gelijk in, maar eigenlijk heb ik wel de indruk dat 'reageren' daar vooral was dat wie pauze had even het resultaat gebruikte om voor zichzelf reclame te maken. Denk niet echt dat het voorkomen van pauzes daardoor gewijzigd is net zoals hier niet snel er minder 3D zal zijn door deze ene poll, daarvoor is een iets relevantere bevraging nodig.

KasperWessing "hier een lijst van 3D films die ik thuis heb en wat ik er van vind
(...)
- Life of Pi (mooi, maar hou niet zo van films die eindigen met dat het niet gebeurt is)
(...)"
Maar wat beoordeel je nu precies - oké, dat je het einde van Life Of Pi niet goed vond is jammer, maar dat heeft toch weinig te maken met het 3D-aspect?

YOLO

Avatar

benjamin "Dat was ik vergeten, heb je gelijk in, maar eigenlijk heb ik wel de indruk dat 'reageren' daar vooral was dat wie pauze had even het resultaat gebruikte om voor zichzelf reclame te maken. Denk niet echt dat het voorkomen van pauzes daardoor gewijzigd is net zoals hier niet snel er minder 3D zal zijn door deze ene poll, daarvoor is een iets relevantere bevraging nodig."
Ik deel ook die indruk. Pathé (de bioscoopketen waar ik kom) zal zijn pauze beleid absoluut niet wijzigen. De reden heb ik (al te) vaak hier geschreven. Net zo min dat de 3D beleid gaat veranderen.

BTW: ik heb het idee dat 3D juist minder is in de USA. [url=http://collider.com/noah-3d-post-conversion-international-release/]Zo was de internationale versie van Noah in 3D. Ja, we waren met de 3D versie opgescheept, terwijl de Amerikanen, de Britten, Aussies en Fransen het moesten doen met alleen een 2D versie. Kleine aanvulling. Het bleek dat Noah wel in 2D te zien was bij Wolff bioscopen.

h0bb1t

Avatar

Ik vind 3D OP ZICH niet zo erg.

Ik denk dat er nog wel potentie is om hier verder mee te experimenteren, maar als de bioscopen de kaartjes eens niet 3 tot zelfs 5 euro duurder zouden maken, dan zou ik het een stuk minder erg vinden. Vooral als je daarnaast ook nog eens zelf een brilletje moet kopen.

Geen enkel excuus rechtvaardigt voor mij een duurdere prijs voor 3D, en dit komt vooral omdat veel nieuwe films gewoonweg 2 á 3 weken lang alleen maar in 3D draaien waar je dan weer 4 euro extra voor betaald. Laat me als consument dan een keuze hebben, en forceer me niet extra te betalen voor een half-werkende feature die nog niet geperfectioneerd is voor optimaal gebruik. En het maakt niet uit hoe erg jullie het willen, maar 3D is niet "the next big thing". En al helemaal als de film in post-process naar 3D is geconvert. Het is echt een toppunt van kapitalisme, en ik snap niet dat er niet meer mensen naar kraaien.

Wellicht is voor diegenen die een Pathé in de buurt hebben makkelijker, het 3D op die schermen is naar mijn gevoel veel scherper dan in welke lokale bioscoop dan ook, al hangt dit ook sterk af van de soort 3D.

skullsplitter

Avatar

Inartie "Ik hoop dat de bioscopen hier wat mee gaan doen. Laten ze op zijn minst de klant een keus geven in 2D of 3D."

Dit vooral, maar net als bij animatiefilms (OV/NL) wordt die keus je meestal ontnomen.

Aston

Avatar

Het zou al een goed begin zijn als bioscopen geen extra geld vragen voor 3D maar alleen voor een eventuele 3D-bril.

Merlin

Avatar

Gezien het soort films dat doorgaans in 3D wordt uitgebracht (met 3D als belangrijkste verkoopargument, bijv. Pompei) geen vreemde uitslag.

Voor het pauze-probleem de volgende creatieve oplossing; laat een film op tijd beginnen en verplaats de "verplichte" filmtrailers etc. naar de plaspauze, zodat de doorlooptijd hetzelfde blijft. Dit voor films die langer dan 2 uur duren, pauze middenin de film (wel op een goed moment uiteraard).

jochemb

Avatar

Als de 3d slecht is irriteert mij dat verschrikkelijk, wanneer de 3d goed is vergeet ik na een tijdje dat de film in 3d is. Alleen wanneer de 3d echt spectaculair is dan bied het voor mij echt iets extra's.

Darthmar

Avatar

benjamin "Volgens mij draaien bioscopen gewoon wat ze mogen draaien van distributeurs, dus hebben ze niet zo gek veel te zeggen over de keuze 2D en 3D. En daarnaast zie ik niet in waarom ze per se moeten reageren: nog geen 2000 antwoorden (en dat wetende dat er ook op FT een aantal Belgische gebruikers is) en geen representatieve steekproef van de bezoekers."


Politieke polls van de Hond of 2 Vandaag worden onder minder mensen gehouden dan op deze poll hebben gereageerd.

Frietgezicht

Avatar

benjamin "Volgens mij draaien bioscopen gewoon wat ze mogen draaien van distributeurs, dus hebben ze niet zo gek veel te zeggen over de keuze 2D en 3D. En daarnaast zie ik niet in waarom ze per se moeten reageren: nog geen 2000 antwoorden (en dat wetende dat er ook op FT een aantal Belgische gebruikers is) en geen representatieve steekproef van de bezoekers."


Plus dat de polls van FT uberhaubt niet serieus te nemen zijn.
Dat is vaker besproken bij een uitslag nadat weer de meeste recente films de meeste stemmen krijgen.

Zo'n poll is leuk en geeft de mening van de bezoekers hier aan maar meer ook niet.

Merlin

Avatar

Als de uitslag niet bevalt is het natuurlijk omdat de poll "niet representabel" is.

benjamin

Avatar

Merlin "Als de uitslag niet bevalt is het natuurlijk omdat de poll "niet representabel" is."
Ja, dat zal het zijn, dat de poll bijvoorbeeld enkel 'mensen die filmsites bezoeken' bevraagt en dat er ook andere groepen bioscoopbezoekers zijn is bijvoorbeeld slechts een klein detail.

NieuwsFilm

meest populair