[Special] Overleden acteurs, actrices en regisseurs in 2014

FilmTotaal blikt terug op de tragische kant van filmjaar 2014.

Elk jaar komen er weer een hoop getalenteerde nieuwe gezichten bij in Hollywood. Helaas is de keerzijde dat we ook elk jaar weer afscheid moeten nemen van acteurs, actrices en regisseurs. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de talenten die we dit jaar zijn verloren; sommigen door ouderdom, anderen onder tragische omstandigheden. Gelukkig kunnen we door de films en tv-series waarin ze hebben meegespeeld en die ze hebben gemaakt, blijven genieten van hun respectievelijke oeuvres.

Robin Williams (21 juli 1951 – 11 augustus 2014)

De dood van geliefd acteur en komiek Robin Williams kwam voor de meesten van ons als een enorme schok. De man die jarenlang een lach op onze gezichten toverde, besloot afgelopen augustus op 63-jarige leeftijd zelf een einde aan zijn leven te maken.

Williams werd eind jaren ’70 wereldberoemd als alien Mork in de populaire comedy-serie Mork & Mindy, maar maakte al snel de overstap naar Hollywood-films. Zijn eerste film, The World According to Garp (1982), was meteen een zowel kritisch als financieel succes, maar werd niet direct gevolgd door andere blockbusters. In 1987 veranderde dat met de release van Good Morning Vietnam, waarmee Williams zijn eerste Oscar-nominatie ontving. Latere nominaties waren er voor topfilms zoals Dead Poets Society en The Fisher King, maar de overwinning kwam pas in 1998 met een dramatische bijrol in Gus Van Sants Good Will Hunting.

In de tussentijd bleek Williams een van de meest financieel succesvolle en geliefde acteurs ter wereld. Rollen zoals die in Hook, Aladdin, Mrs. Doubtfire, Awakenings, Jumanji en The Birdcage staan in ons collectieve filmgeheugen gegrift. Het was echter niet allemaal rozengeur en manenschijn: na een reeks dure flops zoals Bicentennial Man, What Dreams May Come en Patch Adams besloot de acteur zich te richten op donkere rollen zoals die in One Hour Photo, Death to Smoochy en Christopher Nolans Insomnia. Indertijd werd er nog ietwat vreemd tegen deze wisseling in rollen gekeken, maar nu worden deze films veelal genoemd als Williams’ misschien wel beste werk.

De laatste tien jaar van zijn acteercarrière bestond voornamelijk uit komische bijrollen en andere niemendalletjes (een uitschieter zoals World’s Greatest Dad daargelaten), maar Williams’ voorgaande oeuvre was al meer dan genoeg bewijs dat zijn legendarische status dubbel en dwars is verdiend.

Philip Seymour Hoffman (23 juli 1967 – 2 februari 2014)


Niet minder schokkend dan de dood van Robin Williams was die van Philip Seymour Hoffman, een acteur die zowel door het publiek als mede-acteurs als een van de beste van zijn generatie werd beschouwd. Net als Williams leed ook Hoffman aan zware depressies, die uiteindelijk afgelopen februari tot een overdosis drugs leidden.

Hoffman maakte eind jaren ’90/begin ‘00 furore in een ongekende reeks topfilm zoals Twister, Boogie Nights, The Talented Mr. Ripley. Happiness, Magnolia, Almost Famous, Punch-Drunk Love en 25th Hour, waarin hij bewees een van Hollywoods meest betrouwbare karakteracteurs te zijn. Met zijn Oscar-winnende rol in Capote maakte hij in 2005 de succesvolle overstap naar ‘leading man’. De films die volgden kunnen zich met gemak meten met de voorgenoemde reeks. Denk alleen al aan Before the Devil Knows You’re Dead, Doubt, Synecdoche, New York, The Master en onlangs nog in Anton Corbijns A Most Wanted Man.

Acteurs zoals Hoffman, alom geliefd bij critici en publiek, alom geroemd door mede-acteurs en de crème de la crème van regisserend Hollywood, zijn er maar weinig. Zijn verlies zal dan ook de komende jaren behoorlijk voelbaar blijven bij ons filmliefhebbers.

Harold Ramis (21 november 1944 – 24 februari 2014)


Harold Ramis stond bij het grote publiek weliswaar vooral bekend om zijn (geniale) rol als Egon Spengler in de Ghostbusters-films, maar hij was voornamelijk actief achter de schermen. Ramis werd als regisseur beroemd door comedy-klassiekers zoals Stripes, Animal House, National Lampoon’s Vacation, Caddyshack, Analyze This en natuurlijk Groundhog Day. Op latere leeftijd regisseerde hij o.a. afleveringen van NBC’s The Office, maar was Ramis ook te zien in bijrollen in Judd Apatow-films zoals Knocked Up en The 40 Year Old Virgin.

Ramis overleed op 69-jarige leeftijd in zijn thuisplaats Chicago aan de gevolgen van een ontsteking aan de bloedvaten.

Bob Hoskins (26 oktober 1942 – 29 april 2014)


De Britse acteur Bob Hoskins stond in het begin van zijn carrière voornamelijk bekend om zijn rollen als keiharde gangsters, maar toonde in zijn rollen ook vaak genoeg een empatische en komische kant. Zijn bekendste hoofdrollen zijn die in films zoals The Long Good Friday, Who Framed Roger Rabbit, Mermaids, Super Mario Bros., maar hij was ook een geliefde bijrolspelers in producties die uiteenliepen van Terry Gilliams Brazil en Oliver Stone’s Nixon tot Smee in Steven Spielbergs Hook.

Voor zijn geroemde rol in dramafilm Mona Lisa ontving hij de prestigieuze Prix d’interprétation masculine, de BAFTA en Golden Globe voor Beste Acteur en een Oscar-nominatie. In 2009 won Hoskins nog een Emmy voor zijn rol in het BBC One-drama The Street. Bob Hoskins was 71 jaar oud toen hij overleed.

Ruby Dee (27 oktober 1922 – 11 juni 2014)


Actrice Ruby Dee, bekend uit films zoals A Raisin in the Sun, Do the Right Thing en American Gangster overleed afgelopen voorjaar op 91-jarige leeftijd. Dee, die op het witte doek vaak het scherm deelde met haar echtgenoot Ossie Davis, waarmee ze 56 jaar getrouwd was, werd op het moment van overlijden omringd door familie en vrienden. Davis overleed eerder in 2005.

Ruby Ann Wallace (haar echte naam) werd geboren in Cleveland, Ohio in 1922. Tijdens haar lange carrière speelde ze in wel 111 films en tv-series, en werd ze op 83-jarige leeftijd beloond met een Oscar-nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol voor American Gangster (2007), waarin ze op indrukwekkende wijze de moeder van Denzel Washingtons personage Frank Lucas speelde. Naast deze Oscar-nominatie werd ze ook zes keer genomineerd voor een Emmy Award (waarvan ze er een won).

Net als haar man, was Dee ook zeer actief in de mensenrechtenbeweging die werd aangevoerd door Martin Luther King. Dee en Davis wilden het voor elkaar krijgen dat zwarte acteurs dezelfde mogelijkheden hadden als hun blanke collega's. In 1999 werd het koppel nog gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de dood van Amadou Diallo, een ongewapende Afrikaanse immigrant, die werd neergeschoten door de politie van New York.

James Garner (7 april 1928 – 19 juli 2014)


Acteur James Garner overleed afgelopen april op 86-jarige leeftijd. Het betrof een natuurlijke doodsoorzaak. Garner werd in 1957 beroemd als hoofdrolspeler in de ABC western-serie Maverick, die liep tot 1962. Twaalf jaar later speelde Garner opnieuw de hoofdrol in een populaire tv-serie, namelijk de NBC detective-serie The Rockford Files. Deze serie bleef op de buis tot 1980. Garner probeerde het later opnieuw als Bret Maverick in de gelijknamige serie, maar die liep niet lang. Ook was hij naast Mel Gibson te zien in de filmversie van Maverick, die stamt uit 1994. Garner werd voor deze drie tv-series zeven keer genomineerd voor een Emmy, maar won slechts een keer (in 1977). Daarna volgden nog eens zeven nominaties, maar ook daarvan won hij er maar een (voor zijn werk als producent van de serie Promises.

De acteur werd voor zijn rol als Jim Rockford vier keer genomineerd voor een Golden Globe en daarnaast nog eens zes keer voor ander acteerwerk. Hij won twee keer: voor tv-films Decoration Day en Barbarians at the Gate.

Hoewel Garner vooral bekend werd door zijn tv-werk, was hij ook in meer dan 50 films te bewonderen. Zo was hij te zien in Murphy's Romance (1986), waarvoor hij een Oscar-nominatie ontving, maar ook naast Steve McQueen in The Great Escape (1963), naast Julie Andrews in The Americanization of Emily (1964) en als Wyatt Earp in Hour of the Gun. Later in zijn carrière speelde hij rollen in films zoals The Notebook uit 2004 en was hij te zien naast die andere grote western-held, Clint Eastwood, in Space Cowboys (2000).

Mickey Rooney (23 september 1920 – 6 april 2014)


Mickey Rooney, de kleine grote acteur die zowat zijn hele leven in Hollywood werkte, overleed afgelopen september aan natuurlijke oorzaken. Rooney werd 93 jaar oud.

De rol van Andy Hardy, die hij in meer dan een dozijn klassieke MGM-films speelde, maakte Rooney een van de beroemdste kindacteurs uit de filmgeschiedenis. Grote films van vroeger waarin hij een rol vertolkte waren Babes in Arms (1939) naast Judy Garland en National Velvet, naast een toen nog piepjonge Elizabeth Taylor. Ook was hij te zien naast Audrey Hepburn in de filmklassieker Breakfast at Tiffany’s. In de jaren daarna speelde de acteurs in een enorm aantal films. Zijn meest recente bekende rollen waren naast Amy Adams en Jason Segel in The Muppets (2011) en naast Ben Stiller in Night at the Museum.

Rooney trouwde acht keer. Een van deze huwelijken was met de beroemde actrice Ava Gardner.

Sir Richard Attenborough (29 augustus 1923 – 24 augustus 2014)


De Oscar-winnende Britse regisseur/acteur Richard Attenborough overleed in augustus op 90-jarige leeftijd. De uitermate getalenteerde Attenborough was vroeger als jonge acteur te zien in films zoals Brighton Rock en The Great Escape en op latere leeftijd in onder andere kerstfilm Miracle on 34th Street. Daarbij speelde hij ook de iconische rol van John Hammond, de eigenaar van Jurassic Park in de gelijknamige avonturenfilm van Steven Spielberg. Attenborough won in 1982 een Oscar voor de regie van de historische film Gandhi, een biopic over de gelijknamige Indiase revolutionair.

Een andere beroemde film die werd geregisseerd door Attenborough was A Bridge Too Far, een grootse reconstructie van Operation Market Garden, de geallieerde poging om de bruggen bij Arnhem, Eindhoven en Nijmegen op de Duitsers te heroveren. In deze film waren onder anderen de acteurs Sean Connery, Gene Hackman, Michael Caine, James Caan en Anthony Hopkins en James Caan in te bewonderen.

Lauren Bacall (16 september1924 – 12 augustus 2014)


Hollywood-legende Lauren Bacall overleed afgelopen zomer op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. De ster maakte in de jaren ’40 en ’50 vooral naam met films waarin ze het witte doek deelde met acteur Humphrey Bogart. Bacall en Bogart waren in het echt getrouwd tot Bogarts dood in 1957. Het koppel, dat ook wel door het leven ging als Bogie & Bacall, speelden onder andere samen in films zoals Key Largo, Dark Passage, The Big Sleep en To Have And Have Not, Bacalls filmdebuut.

In de laatste jaren was de actrice nog steeds actief als actrice. Zo maakte ze onder meer haar opwachting in de Lars von Trier-films Dogville en Manderlay en sprak ze zelfs een stem in voor animatieserie Family Guy. Bacall ontving een enkele Oscar-nominatie voor haar rol in The Mirror Has Two Faces en werd in 2010 bekroond met een Academy Award voor haar gehele oeuvre.

Eli Wallach (7 december 1915 – 24 juni 2014)


Acteur Eli Wallach overleed alweer zes maanden geleden in New York op de zeer respectabele leeftijd van 98 jaar. De geroemde acteur was meer dan 60 jaar in de bioscoop en het theater te bewonderen. Wallach werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn schurkenrollen. Zo speelde hij in The Good the Bad and the Ugly bijvoorbeeld de rol van Tuco (The Ugly) tegenover Clint Eastwood en Lee van Cleef.

In de jaren ’60 maakte Wallach ook deel uit van de legendarische ensemble-cast van The Magnificent Seven. Hij speelde de rol van Mexicaanse schurk Calvera naast acteurs zoals Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn en Yul Brynner. In latere jaren speelde de acteur rollen in films zoals The Godfather part 3, The Misfits, Mystic River en The Holiday. Naast dele filmrollen maakte hij ook furore op het toneel, wat zijn grootste passie was.

In 2010 werd de nooit voor een Oscar genomineerde Wallach onderscheiden met een ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre.

Verder overleden in 2014:

Elizabeth Peña; actrice, Modern Family (23 september 1959 – 14 oktober 2014)
Shirley Temple; actrice, The Little Princess (23 april 1928 – 10 februari 2014)
Maximillian Schell; acteur, Deep Impact (8 december 1930 – 1 februari 2014)
Carol Ann Susi; actrice, The Big Bang Theory (2 februari 1952 – 11 november 2014)
Keiko Awaji; actrice, Stray Dog (17 juli 1933 – 11 januari 2014)
Saul Zaentz; producent, The English Patient (28 februari 1921 – 3 januari 2014)
Alicia Rhett; actrice, Gone with the Wind (1 februari – 3 januari 2014)
Juanita Moore; actrice, Imitation of Life (19 oktober 1914 – 1 februari 2014)
Warren Clarke; acteur, Dalziel & Pascoe (26 april 1947 – 12 november 2014)
Marcia Strassman; actrice, Honey I Shrunk the Kids (28 april 1948 – 24 oktober 2014)
Gerard Parkes; acteur, The Boondock Saints (16 oktober 1924 – 19 oktober 2014)
Molly Glynn; actrice, Chicago Fire (14 juni 1968 – 6 september 2014)
Kate O’Mara; actrice, Doctor Who (10 augustus 1939 – 30 maart 2014)
Joan Rivers; comedienne (8 juni 1933 – 4 september 2014)
Christopher Malcolm; acteur, The Empire Strikes Back (19 augustus 1946 – 15 februari 2014)
Ronnie Masterson; actrice, Angela’s Ashes (4 april 1926 – 10 februari 2014)
Sid Caesar; actrice, Grease (8 september 1922 – 12 februari 2014)
Danny Murphy; acteur, There’s Something About Mary (augustus 1955 – 8 augustus 2014)
Marilyn Burns; actrice, The Texas Chainsaw Massacre (7 mei 1949 – 5 augustus 2014)
James Shigeta; acteur, Die Hard (17 juni 1929 – 28 juli 2014)
Skye McCole Bartusiak; acteur, The Patriot (28 september 1992 – 19 juli 2014)
Paul Mazursky; schrijver/regisseur/acteur, Two Days in the Valley (25 april 1930 – 30 juni 2014)
Casey Kasem; acteur, Scooby-Doo (27 april 1932 – 15 juni 2014)
Rik Mayall; acteur, Drop Dead Fred (7 maart 1958 – 9 juni 2014)
Malik Bendjelloul; regisseur, Searching for Sugar Man (14 september 1977 – 13 mei 2014)

NieuwsFilm

meest populair