Featured

Alles over 'The Imitation Game'

Een van de belangrijke kandidaten voor de Oscars.

door Jim Pedd op 06.01.2015 om 19:05 in Featured
Komende donderdag komt de film The Imitation Game uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 8 januari in première.

The Imitation Game


Duur: 114 minutenGenre Biografie, Drama, ThrillerBudget: 15 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieMorten TyldumScenario Graham MooreBenedict Cumberbatch Alan TuringKeira Knightley Joan ClarkeAllen Leech John CairncrossMatthew Goode Hugh AlexanderRory Kinnear Detective Robert Nock
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Drama over het leven en werk van Alan Turing (Cumberbatch). Deze briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper hielp met zijn werk de Tweede Wereldoorlog te verkorten en redde daarmee de levens van tienduizenden mensen. Toch was de dankbaarheid van de Britse regering niet eindeloos: Hij werd in 1952 opgepakt wegens homoseksualiteit en daarvoor ook veroordeeld.

Wie was Alan Turing?

Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Londen. Hij wordt door velen gezien als de grondlegger van computerwetenschap en kunstmatige intelligentie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Turing cruciaal in zijn werkzaamheden voor de Britse regering. Hij was een tijdlang leidinggevende van Hut 8, de sectie die Duitse geheime codes moest breken en dat lukte hem. Met behulp van de door hem ontwikkelde technologie, konden codes van de Nazi's worden gekraakt en met behulp van de verkregen geheime informatie, wisten de Geallieerden hen in belangrijke veldslagen te verslaan. Volgens sommige historici zorgden Turing en zijn team met hun werk ervoor dat de oorlog twee tot vier jaar korter duurde.

Toch werd Turing in 1952 door de Britse regering vervolgd voor homoseksuele handelingen. Hij werd veroordeeld en koos in plaats van voor een gevangenisstraf voor chemische castratie. Enkele dagen voor zijn 42ste verjaardag, werd Turing dood gevonden, als gevolg van cyanidevergiftiging. In 2009 maakte de Britse premier Gordon Brown officiële excuses voor de manier waarop hij behandeld was. En in 2013 gaf Queen Elizabeth II Turing een postuum pardon.

Eerste reacties

De reacties van critici op deze kanshebber voor de Oscars zijn positief. Op RottenTomatoes staat de film op een score van 89 procent, op basis van 171 recensies. "Met goed acteerwerk van Benedict Cumberbatch, als verlichtende factor in dit op feiten gebaseerde verhaal, is The Imitation Game een goed gemaakte toevoeging aan het 'prestige biopic' genre."

Box office prestaties

Voor een arthousefilm zijn de verdiensten van The Imitation Game niet mis. De film werd gemaakt voor zo'n vijftien miljoen dollar en staat wereldwijd op moment van schrijven op een totale verdienste van 52,7 miljoen dollar. Dat de film een van de kandidaten lijkt te zijn voor de Academy Awards, draagt alleen maar bij aan de vermoedens dat de box office prestaties nog hoger zullen eindigen.

Wat de Nederlandse prestaties van de film is het nog lastig. Waarschijnlijk zal de film geen gigantisch kassucces worden, maar ook geen teleurstelling. Mogelijk komt de verdienste ergens tussen de half miljoen en anderhalf miljoen euro uit.

Trivia

Volgens Winston Churchill was Alan Turing de belangrijkste man in het winnen van de oorlog. Het scenario van de film stond op de Hollywood Black List van 2011, en was daarmee een van de meest gewilde, niet verkochte scenario's van het jaar. Benedict Cumberbatch en Alan Turing zijn heel erg verre familieleden van elkaar. In de veertiende eeuw leefde John Beaufort, een gemeenschappelijke voorouder van de twee.

•

•


•
22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

Uistekende film. Het enige minpunt vond ik de editing (montage) van enkele flash forwards. Het was imho toch beter om deze 'traditioneel' aan het begin en aan het einde te plakken. Doordat ze verweven zijn in de tijd van de Enigma halen ze net de spanning eruit. De flashbacks zijn wel op het juiste moment gekozen en verklaren een hoop wie Alan Turing is en wat hem drijft om toch te doorgaan om Enigma te kraken.

Op Wikipediapagina van The Imitation Game blijkt dat de makers een aantal artistieke vrijheden heeft genomen waardoor sommige delen van de film niet geheel historisch accuraat is geworden. Is dat erg? Ik vind van niet. Het is geen documantaire.

DeMuizenkoning

Avatar

Ben hier erg benieuwd naar, alleen moet ik helaas nog wat langer wachten aangezien hij hier pas 28 januari uitkomt. Vanavond wel naar 'Whiplash' en binnenkort 'Birdman' en 'The Imitation Game', word een mooie film maand! Smiley face

Evermind

Avatar

Lijkt mij wel een bijzondere film. Leuk ook dat Downton Abbey goed vertegenwoordigd is, al ken ik Matthew Goode eerder van The Good Wife ;)

rainking

Avatar

Ben er gister naartoe geweest. Ik vond 'm errug goed.

JamesBond

Avatar

Ga hier over twee weken heen met mijn vriendin. Ben erg benieuwd! Smiley face

benjamin

Avatar

JamesBond "Ga hier over twee weken heen met mijn vriendin. Ben erg benieuwd! Smiley face"
Sinds wanneer heb jij een vriendin? Proficiat.

JamesBond

Avatar

benjamin "Sinds wanneer heb jij een vriendin? Proficiat."


Had niet verwacht dat je het op zou merken Smiley face Bedankt maat! :+ Ik heb nu iets langer dan een maand een vriendin Smiley face

Frietgezicht

Avatar

JamesBond "Had niet verwacht dat je het op zou merken Smiley face Bedankt maat! :+ Ik heb nu iets langer dan een maand een vriendin Smiley face"


Leuk voor je man! Vlak voor kerst ook,heb je dr verwend met cadeau's gelijk? En All You Need is Love gekeken kerstavond? :+

Frietgezicht

Avatar

Ik ga deze film ook snel in de bios checken(zonder de vriendin van James). Ben benieuwd.

JamesBond

Avatar

Frietgezicht "Leuk voor je man! Vlak voor kerst ook,heb je dr verwend met cadeau's gelijk? En All You Need is Love gekeken kerstavond? :+"


Bedankt man! :+ Ze was jarig op de 28ste, dus toen heeft ze cadeautjes gekregen ;) 'All You Need Is Love' hebben we dan weer niet gekeken, maar misschien een idee voor komend jaar :D

Frietgezicht

Avatar

JamesBond "Bedankt man! :+ Ze was jarig op de 28ste, dus toen heeft ze cadeautjes gekregen ;) 'All You Need Is Love' hebben we dan weer niet gekeken, maar misschien een idee voor komend jaar :D"


Ze heeft wel goede smaak in films als ze naar The Imitation Game wil en niet naar die vampieren tiener-films. Goed gedaan!

oruiz

Avatar

Frietgezicht "Ik ga deze film ook snel in de bios checken(zonder de vriendin van James). Ben benieuwd."


ik ook, zonder zijn vriendin. Ken haar niet eens.

Moviemagic

Avatar

warrior2011 "Ben je nu reclame aan het maken voor je nieuwe site? :p"


Nieuwe site? Het is gewoon een Netflixreclame. ;) Wat hier door moet gaan voor een recensie is zelfs geschreven door iemand die zich "Wij kijken Netflix" noemt.

Geranimous

Avatar

Goede film en Cumberbatch is ook weer erg goed in deze film. Ik heb em op de valreep kunnen zien want hier (Dublin) is ie alweer de bioscoop uit. Ik vraag me soms echt af waarop de distributeurs hun release schedules baseren.

Moviemagic

Avatar

Frietgezicht "Ze heeft wel goede smaak in films als ze naar The Imitation Game wil en niet naar die vampieren tiener-films. Goed gedaan!"


Misschien vind ze zijn Goldfinger wel leuk. En die cadeautjes met kerst..tja... Diamonds are forever. Toch leuk dat ze iets hebben. Ik zou zeggen: Live and let die. Ik wilde nog wel een referentie maken naar een titel van een James Bondfilm uit 1983 maar vond het net te ver gaan. ;)

benjamin

Avatar

Geranimous "Goede film en Cumberbatch is ook weer erg goed in deze film. Ik heb em op de valreep kunnen zien want hier (Dublin) is ie alweer de bioscoop uit. Ik vraag me soms echt af waarop de distributeurs hun release schedules baseren."
In dit geval het feit dat de film genoemd wordt als kanshebber op nominaties en eventuele prijzen en hij dan nu in de zalen draait op het moment dat de Golden Globes worden uitgereikt.

Roeltje

Avatar

Ik ga deze ook zonder vriendin zien! :D

FerryvD

Avatar

Erg benieuwd naar deze film... mooi onderwerp, goede cast, en de recensies zijn ook goed dus ik denk wel dat het een toppertje is

Geranimous

Avatar

benjamin "In dit geval het feit dat de film genoemd wordt als kanshebber op nominaties en eventuele prijzen en hij dan nu in de zalen draait op het moment dat de Golden Globes worden uitgereikt."


Klinkt logisch. Maar de verschillen per land zijn soms enorm groot. Ik zag Crash bijvoorbeeld in mei 2005 in België en die kwam pas ruim een half jaar later in Nederland uit. En ook hier in Ierland zijn sommige films veel eerder te zien dan in NL en soms is het weer andersom. Ik ben sowieso meer een voorstander van word wide releases maar goed, de distributeurs hebben het voor het zeggen.

Frietgezicht

Avatar

Moviemagic "Misschien vind ze zijn Goldfinger wel leuk. En die cadeautjes met kerst..tja... Diamonds are forever. Toch leuk dat ze iets hebben. Ik zou zeggen: Live and let die. Ik wilde nog wel een referentie maken naar een titel van een James Bondfilm uit 1983 maar vond het net te ver gaan. ;)"

:E

nieuwslaatste nieuws

meest populair