Alles over 'The Imitation Game'

Een van de belangrijke kandidaten voor de Oscars.

Komende donderdag komt de film The Imitation Game uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 8 januari in première.

The Imitation Game


Duur: 114 minutenGenre Biografie, Drama, ThrillerBudget: 15 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieMorten TyldumScenario Graham MooreBenedict Cumberbatch Alan TuringKeira Knightley Joan ClarkeAllen Leech John CairncrossMatthew Goode Hugh AlexanderRory Kinnear Detective Robert Nock
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Drama over het leven en werk van Alan Turing (Cumberbatch). Deze briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper hielp met zijn werk de Tweede Wereldoorlog te verkorten en redde daarmee de levens van tienduizenden mensen. Toch was de dankbaarheid van de Britse regering niet eindeloos: Hij werd in 1952 opgepakt wegens homoseksualiteit en daarvoor ook veroordeeld.

Wie was Alan Turing?

Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Londen. Hij wordt door velen gezien als de grondlegger van computerwetenschap en kunstmatige intelligentie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Turing cruciaal in zijn werkzaamheden voor de Britse regering. Hij was een tijdlang leidinggevende van Hut 8, de sectie die Duitse geheime codes moest breken en dat lukte hem. Met behulp van de door hem ontwikkelde technologie, konden codes van de Nazi's worden gekraakt en met behulp van de verkregen geheime informatie, wisten de Geallieerden hen in belangrijke veldslagen te verslaan. Volgens sommige historici zorgden Turing en zijn team met hun werk ervoor dat de oorlog twee tot vier jaar korter duurde.

Toch werd Turing in 1952 door de Britse regering vervolgd voor homoseksuele handelingen. Hij werd veroordeeld en koos in plaats van voor een gevangenisstraf voor chemische castratie. Enkele dagen voor zijn 42ste verjaardag, werd Turing dood gevonden, als gevolg van cyanidevergiftiging. In 2009 maakte de Britse premier Gordon Brown officiële excuses voor de manier waarop hij behandeld was. En in 2013 gaf Queen Elizabeth II Turing een postuum pardon.

Eerste reacties

De reacties van critici op deze kanshebber voor de Oscars zijn positief. Op RottenTomatoes staat de film op een score van 89 procent, op basis van 171 recensies. "Met goed acteerwerk van Benedict Cumberbatch, als verlichtende factor in dit op feiten gebaseerde verhaal, is The Imitation Game een goed gemaakte toevoeging aan het 'prestige biopic' genre."

Box office prestaties

Voor een arthousefilm zijn de verdiensten van The Imitation Game niet mis. De film werd gemaakt voor zo'n vijftien miljoen dollar en staat wereldwijd op moment van schrijven op een totale verdienste van 52,7 miljoen dollar. Dat de film een van de kandidaten lijkt te zijn voor de Academy Awards, draagt alleen maar bij aan de vermoedens dat de box office prestaties nog hoger zullen eindigen.

Wat de Nederlandse prestaties van de film is het nog lastig. Waarschijnlijk zal de film geen gigantisch kassucces worden, maar ook geen teleurstelling. Mogelijk komt de verdienste ergens tussen de half miljoen en anderhalf miljoen euro uit.

Trivia

Volgens Winston Churchill was Alan Turing de belangrijkste man in het winnen van de oorlog. Het scenario van de film stond op de Hollywood Black List van 2011, en was daarmee een van de meest gewilde, niet verkochte scenario's van het jaar. Benedict Cumberbatch en Alan Turing zijn heel erg verre familieleden van elkaar. In de veertiende eeuw leefde John Beaufort, een gemeenschappelijke voorouder van de twee.

•

•


•




NieuwsFilm

meest populair