The Imitation Game (2014)

The true enigma was the man who cracked the code

De biopic rondom de excentrieke wetenschapper Alan Turing speelt iets teveel op veilig, maar lijkt in ieder geval al een zekerheidje voor de Oscars.
play

7,7 details

  • 114 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Thriller
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
114 Min Verenigd Koninkrijk

The Imitation Game vertelt het verhaal over het leven en het werk van een van de grootste onbekende helden uit de Britse geschiedenis, namelijk Alan Turing. Turing was een pionier op het gebied van computertechniek en de befaamde kraak van de Duitse Enigma-code wordt aan hem toegekend. In de film voeren Turing en zijn briljante team een race tegen de klok in hun geheime kantoor Bletchley Park, tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Regie
Morten Tyldum
Cast
Keira Knightley, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Matthew Goode, Charles Dance, Rory Kinnear, Steven Waddington, Allen Leech, Tom Goodman-Hill, Matthew Beard, Alex Lawther, James Northcote, Ilan Goodman, Jack Tarlton, Jack Bannon.
Budget
$ 14.000.000
Opbrengst
$ 219.501.092
Release
14.11.2014
Release NL
08.01.2015
Release DVD
28.04.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Morten Tyldum | Cast: Benedict Cumberbatch (Alan Turing), Keira Knightley (Joan Clarke), Matthew Goode (Hugh Alexander), Charles Dance (Commander Denniston), Mark Strong (Stewart Menzies), Allen Leech (John Cairncross), Rory Kinnear (Detective Robert Nock) |Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2014

Zo nu en dan komt er een biografie voorbij waarvan je jezelf achter de oren krabt en verwonderd afvraagt hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat het leven van de persoon in kwestie nog niet eerder een grootschalige bioscoopbewerking heeft gekregen. In het geval van de Britse wetenschapper Alan Turing is dat echter niet zo wonderlijk, aangezien de echte waardering voor zijn werk pas vele jaren na zijn dood zou volgen. De briljante Britse wiskundige ontwikkelde een speciale computer (in feite de voorloper van de pc zoals we hem nu kennen) die de geheime Duitse Enigma-code wist te kraken. Door het onderscheppen van de codes eindigde de Tweede Wereldoorlog naar schatting twee jaar eerder dan gepland en werden miljoenen levens gered.

De verfilming door regisseur Morten Tyldum (Headhunters) richt zich op drie belangrijke periodes uit Turings leven: zijn jongensjaren op kostschool, de werkzaamheden op Bletchley tijdens het bouwen van de decodeermachine en de nasleep na de Oorlog. De focus ligt uiteraard op het middendeel, maar door middel van flashbacks wordt regelmatig de relatie tussen Turing en zijn jeugdvriend Christopher Morcom uitgediept. Hoewel deze misschien zo nu en dan de vaart uit het verhaal halen, geven de (overigens sterk geacteerde) uitstapjes naar Turings jeugd wel een goed inzicht in zijn getroebleerde persoonlijkheid en bijzondere aanleg voor puzzels. Treffend is het moment waarop de jonge Turing zich hardop afvraagt hoe het kraken van codes anders is dan het praten met mensen – ze zeggen immers nooit precies wat ze bedoelen.

videotrailers & clips

alle artikelen (11)

The Imitation Game Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Imitation Game

acties