Videotheken in moeilijkheden

Vier op de vijf videotheken hebben tot nu toe dit jaar de omzet zien dalen door de toenemende populariteit van illegale kopieën van films. Dat zei directeur W. van Teeseling van de Nederlandse Video Detaillisten Organisatie (NVDO).

De omzetdalingen varieerden van 8 tot 15 procent in vergelijking met vorig jaar, aldus Van Teeseling. De NVDO presenteerde donderdag de Consumentenmonitor 2004, die een beeld geeft van de huidige stand van zaken in de video- en dvd-verhuur. Vooral consumenten die meerdere keren per maand de videotheek bezoeken, blijken hun terrein te hebben verlegd naar illegale kopieën. Sinds vorig jaar heeft de piraterij omvang van betekenis gekregen, aldus Van Teeseling.

Toen de branche twee jaar geleden onderzoek deed, was nog sprake van een consolidatie van de omzet. Tussen 1999 en 2001 groeide de omzet flink door de opkomst van de dvd.


De piraterij heeft de branche aangezet tot actie. Onlangs lanceerden de belanghebbenden in de filmbranche de campagne filmdiefstal.nl om mensen bewust te maken van de gevolgen van het illegaal kopiëren. De campagne loopt inmiddels in bioscopen en zal binnenkort uitgebreid worden naar videotheken.

De dalende omzet uit verhuur heeft tot gevolg dat het aantal videotheken aan het krimpen is. ,,Er sluit elk jaar wel een aantal zijn deuren, maar nu is er met een afname vijftien tot twintig op een totaal van rond de duizend videotheken duidelijk sprake van een neerwaartse trend.'' De kleinere zaken hebben de grootste problemen, aldus Van Teeseling, omdat zij geen kans zien om de klappen op te vangen met andere inkomstenbronnen.



NieuwsFilm

meest populair