Blu-Ray Review: As Above, So Below

Lekker griezelen, enkele meters onder de straten van Parijs.


Regie: John Erick Dowdle | Cast: Perdita Weeks (Scarlett), Ben Feldman (George), Edwin Hodge (Benji), François Civil (Papillon), Marion Lambert (Souxie), Ali Marhyar (Zed) e.a. | Speelduur: 93 minuten | Bioscooprelease: 4 september 2014 | FilmTotaal recensie: As Above, So Below

De afgelopen jaren wordt in het horror-genre fors ingezet op de 'found footage' variant, waarin het verhaal wordt gefilmd met een handcamera, waardoor er een schokkerig beeld ontstaat. Ook afgelopen jaar doken er weer een flink aantal titels op in het subgenre. De redelijke low-budget titel As Above, So Below van regisseur John Erick Dowdle bleek uiteindelijk één van de (financiële) toppers van 2014.

Ondanks dat het ontvangst wat mager was - hoe vaak komt dat wel niet voor bij horrorfilms - noteerde As Above, So Below met een productiebudget van zo'n $5 miljoen ruim $40 miloen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Onlangs bracht Universal Pictures de film uit op Blu-Ray en Dvd.

Synopsis

Onder Parijs liggen kilometerslange gangenstelsels die als eeuwige rustplaats dienen voor talloze zielen. Een team van ontdekkingsreizigers waagt een poging om een weg te vinden in het onbekende doolhof van botten. Zij ontdekken dat een duister geheim onder deze stad van de doden ligt verborgen. Het is een beklemmende en angstaanjagende tocht waarbij iedereen wordt achtervolgd door persoonlijke demonen.


Waardering

Op Rotten Tomatoes noteert de horror-thriller een matige 27%. De IMDb noteert een betere 6,1 bij ruim 23 duizend stemmen. Zes bezoekers van FilmTotaal beoordeelden As Above, So Below, met gemiddeld een 5,3 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Redelijk goede en spannende film. Het begin echter nogal saai, maar eens men in de catacomben is wordt de spanning meer en meer opgedreven en zitten er aardig wat schrikmomenten in. De vertolkingen zijn redelijk, maar zeker geen top. Opgenomen met handycam, wat voor nogal wat beweging in het beeld zorgt, bij de ene film ('Cloverfield') is dit goed, bij deze iets minder. Maar al met al dus een redelijke film.... - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van As Above, So Below bedroeg zo'n $5 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $8,6 miljoen en eindigde uiteindelijk op een prima $21,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een knappe $40,2 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op zo'n vier ton in dollars.


Blu-Ray: As Above, So Below | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85:1) | Geluid:: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Inside As Above, So Below | EAN: 5053083009953 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

Deze Blu-Ray uitgave van As Above, So Below bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een gewone Blu-Ray-schijf en een code om de Digitale HD versie te downloaden. De vormgeving van de cover is bijna gelijk aan de fraaie filmposter.

Beeld & geluid

Visueel pakt deze film netjes uit. Gezien de opnametechniek, met schuddende camera's, is het beeld niet van optimale kwaliteit. Gelukkig past dit helemaal bij de film. Met verder prima kleuren, een nette scherpte een een nette zwartwaarde, pakt het geheel prima uit. De geluidstrack is opvallend genoeg een DTS-HD 7.1 track en deze laat voldoende surround effects horen. Prima schijf.

Extra's

Er staat met Inside As Above So Below slechts één korte extra op de schijf. We krijgen in de featurette een rondleiding door de catacomben.

Geen hoogvlieger, wel lekker veel schrikmomenten met een redelijk originele insteek

Voor wie even lekker wil griezelen met het verstand op nul kan As Above So Below zo uit de kast trekken. Eenmaal in de catacomben is de spanning volop aanwezig. De Blu-Ray uitgave van As Above, So Below is basic, met prima beeld en geluid en zelfs een korte extra. Hieronder een online 'Behind the Scenes' featurette:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair