Blu-Ray Review: If I Stay

Opnieuw een compleet andere rol voor de 17-jarige routinier Chloë Grace Moretz.


Regie: R. J. Cutler | Cast: Chloë Grace Moretz (Mia Hall), Mireille Enos (Kat), Jamie Blackley (Adam), Joshua Leonard (Denny), Liana Liberato (Kim), Stacy Keach (opa), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Bioscooprelease: 18 september 2014 | FilmTotaal recensie: If I Stay

De nog jonge actrice Chloë Grace Moretz is ondertussen een gevestigde naam in Hollywood. Ze is slechts 17 jaar oud en heeft al ruim twintig speelfilms achter haar naam staan. Door de jaren heen was ze te zien in vele bekende films en wat opvalt is dat de personages die ze speelt flink van elkaar verschillen, van een dodelijke superheld in Kick-Ass tot de excentrieke Isabelle in Hugo 3D. Ook afgelopen jaar dook ze op in compleet verschillende rollen. We zagen haar onder meer als prostituee in de keiharde box office-hit The Equalizer, maar ook als een veel teerder meisje in het mierzoete drama If I Stay.

Ondanks dat het Moretz te prijzen valt dat ze zoveel uiteenlopende rollen aanneemt, waren de critici niet zo enthousiast over de laatstgenoemde film van regisseur R.J. Cutler. Toch noteerde het verder aardige verhaal goed aan de bioscoopkassa. Aangezien het productiebudget met $11 miljoen verhoudingsgewijs beperkt bleef, mag de wereldwijde opbrengst van $78,3 miljoen best knap genoemd worden. Onlangs bracht 20th Century Fox de film uit op een verzorgde Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Mia Hall dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Alles verandert als een zorgeloos familie-uitje eindigt in een tragedie. Zwevend tussen leven en dood, is er nog maar één beslissing over voor Mia, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt.


Waardering

Op Rotten Tomatoes noteert het drama een matige 36%. De IMDb noteert een betere 6,9 bij ruim veertigduizend stemmen. Zes bezoekers van FilmTotaal beoordeelden If I Stay, met gemiddeld een 5,5 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf slechts 1,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van If I Stay bedroeg zo'n $11 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een prima $15,6 miljoen en eindigde uiteindelijk op een keurige $50,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een knappe $78,3 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine zes ton in dollars.


Blu-Ray: If I Stay | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: januari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Audiocommentaar | Achter de muziek | Galerij | Muziekcommentaar van R.J. Cutler | Verwijderde scènes | Videoclips | EAN: 8712626097143 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

Deze Blu-Ray uitgave van If I Stay bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een gewone Blu-Ray-schijf. De vormgeving van de cover lijkt redelijk uniek, al mag de eerste officiele filmposter beter genoemd worden.

Beeld & geluid

Met een standaard beeldverhouding van 2.40 : 1 pakt de beeldkwaliteit - als verwacht - prima uit. Zonder onnodige grain een mooie helder beeld en bijhorende kleuren pakt de schijf goed uit, uiteraard ook met een prima scherpte. Eigenlijk niets op aan te merken. Ook de DTS-HD track doet het prima en zorgt ervoor dat vele muzikale bijdrage goed uit je surround set komt.

Extra's

Naast een audiocommentaar over de film, met regisseur R.J. Cutler en producent Alison Greenspan, is er opvallend genoeg een audiocommentaar over de muziek in de film terug te vinden. Deze track, die niet de gehele film behandelt, is eveneens ingesproken door de regisseur.

Ook is er een driedelige featurette 'Achter de Muziek' aan te zetten. Het eerste deel 'De Voorliefde voor Muziek' zoomt in op de muziek in de film. Het tweede deel 'Bewerking van IF I STAY' gaat over het verfilmen van het gelijknamige boek en 'Uittreding' staat stil bij Mia's toetreding tot de 'geestenwereld'. Daarnaast bevat de schijf ook enkele verwijderde scènes, de videoclips 'I Never Wanted to Go' en 'Never Coming Down' en een galerij met foto's, onder meer van achter de schermen.

Vooral een film voor (met) je vriendin, of als je echt niets anders hebt liggen; zeker een prima Blu-Ray uitgave

Van hoofdrolspeelster Moretz hebben we afgelopen jaren betere films gezien en de trailer gaf al aan dat If I Stay behoorlijk anders zou worden dan haar bekendste titels. Desondanks heeft het drama een aardig verhaal, al is het geheel niet meer dan een tussendoortje. Moretz zien we komende periode in films als de thriller Dark Places, de sci-fi film The Fifth Wave en de misdaadfilm November Criminals.

Hieronder een online featurette 'Live Through The Music', uiteraard over de muziek in de film:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair