Theo van Gogh vermoord


Theo van Gogh is dinsdagochtend in Amsterdam-Oost neergestoken en doodgeschoten. Van Gogh kwam uit het stadsdeelkantoor toen hij door door een onbekende man werd neergestoken. De filmmaker wist aanvankelijk aan zijn belager te ontkomen, maar werd vervolgens door dezelfde man neergeschoten. Getuigen zeggen dat aan het mes waarmee Van Gogh is neergestoken, een pamflet was bevestigd.

Twee andere mannen, onder wie een politieagent, raakten gewond bij de schietpartij. De politie heeft de vermoedelijke dader na een schotenwisseling aangehouden.

Theo van Gogh stond bekend als een veelzijdig mens en provocateur. De columnist, filmmaker, presentator en journalist werd op 23 juli 1957 geboren in Den Haag. Na een afgebroken studie rechten kwam hij in 1982 met zijn debuutfilm Luger. Hij werd vervolgens bekend met films als 06, Blind Date en Interview en kreeg in totaal drie Gouden Kalveren.

Eind augustus maakte Van Gogh samen met Ayaan Hirsi Ali de korte film Submission, over de positie van de vrouw in de Islam. Na het vertonen van de film in het televisieprogramma Zomergasten verschenen verschillende doodsbedreigingen aan het adres van Van Gogh op islamitische websites.

Van Gogh werkte momenteel aan 06 05, over de gebeurtenissen na de moord op Pim Fortuyn. De film zou half december op internet in premiere gaan en in januari in de bioscopen verschijnen.

Theo van Gogh is 47 jaar geworden.

In verband met de gebeurtenissen wordt vanavond Van Goghs [urlnoblank=http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=fotvDetails&movieID=12924]06[/urlnoblank] uitgezonden.

NieuwsFilm

meest populair