Alles over 'Turist'

Wat zou jij doen als er een lawine op je af komt? Je familie redden of wegrennen?

Komende donderdag komt de film Turist uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 5 februari in première.

Turist


Duur: 120 minutenGenre DramaBudget: Onbekend
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRuben ÖstlundScenario Ruben ÖstlundJohannes Kuhnke TomasLisa Loven EbbaVincent Wettergren HarryClara Wettergren VeraKristofer Hivju Mats
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Een Zweeds gezin is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie met elkaar. De zon schijnt en de sneeuwhellingen zijn spectaculair, maar tijdens een van de lunches worden ze overvallen door een lawine die alles op zijn kop zet. De gasten schieten in paniek alle kanten op en moeder Ebba roept haar man Tomas om hulp terwijl ze haar kinderen probeert te beschermen. In plaats van zijn gezin te redden, zet Tomas het echter op een lopen. Hoewel de lawine op tijd onder controle gebracht wordt en een ramp uitblijft, heeft Tomas' instinctieve keuze grote gevolgen voor de rest van de skivakantie.

YouTube

Regisseur Östlund raakte flink geïnspireerd door YouTube. Hij haalde het idee van een lawine die het verhaal in gang zet van een video die hij gezien had, van een lawine die uiteindelijk voor een hotel tot stilstand kwam. Maar daar houdt het niet op.

In één van de scènes van de film huilt hoofdpersoon Tomas onbedaarlijk, een scène waarvan bepaalde delen compleet overgenomen zijn van de video Best Cry Ever. Nog zo'n video, die je terugvindt in de film heet Idiot Spanish busdriver almost kills students.

Eerste reacties

Recensenten zijn bijna unaniem positief over Turist. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 93 procent, op basis van 106 recensies. Er waren er 7 negatief. "Geweldig ongemakkelijk. Turist is een relatiedrama dat moeilijk is om te kijken, maar net zo moeilijk om te negeren."

Box office prestaties

Er is vrijwel niets bekend over de box office prestaties van de film. Turist ging in de Verenigde Staten in première als Force Majeure en haalde daar zo'n 1,3 miljoen dollar op, in de zestien weken dat de film in de Verenigde Staten draaide.

Voor Nederland verwachten we niet heel veel van de film. In 2009 ging Involuntary in première en haalde toen slechts 23.000 euro op. Play deed het in 2011 nog minder goed en haalde toen slechts 15.888 euro op. De verwachting is dat Turist het, afhankelijk van hoe groot de release is uiteraard, niet veel beter gaat doen.

Trivia

Was de Zweedse inzending in de categorie van de beste buitenlandse film voor de Academy Awards dit jaar. De oorspronkelijke titel van de film is Turist, maar in veel landen heet de film Force Majeure. Ondanks dat je alleen maar sneeuw ziet in de film, is het muzikale thema van de film Zomer van Antonio Vivaldi.

•


•

•





NieuwsFilm

meest populair