Turist (2014)

A film about disasters - both natural and man-made.

Wat zou jij doen als je met je gezin zit te eten en er een lawine op je afkomt? In deze cynische komedie zet de dreigende ramp de stereotiepe man-vrouwverhouding op zijn kop.
play

7,1 details

  • 120 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Zweden
  • Frankrijk
  • Noorwegen
  • Denemarken
120 Min Zweden

Tijdens een skivakantie wordt een gezin overvallen door een lawine. Moeder schreeuwt om de hulp van haar man, maar die is er als een haas vandoor gegaan. De ramp loopt met een sisser af, maar het gezin heeft een grote deuk opgelopen. Hoe kan de vader deze vertrouwensbreuk herstellen?

Alt titel
Force Majeure
Regie
Ruben Östlund
Cast
Kristofer Hivju, Brady Corbet, Lisa Loven, Johannes Kuhnke, Vincent Wettergren, Clara Wettergren, Fanni Metelius, Karin Myrenberg, Michael Breitenberger, Peter Gaunt, Johannes Moustos, Karl Pincon, Adrian Heinisch, Julie Roumogoux, Jorge Lattof.
Release
15.08.2014
Release NL
19.02.2015
Release DVD
23.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Ruben Östlund | Cast: Johannes Kuhnke (Tomas), Lisa Loven Kongsli (Ebba), Kristofer Hivju (Mats), Fanni Metelius (Fanni), e.a. Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2015

De Zweedse regisseur Ruben Östlund liet met zijn eerdere werken Play en Involuntary al zien een voorkeur te hebben voor een film over sociologische situaties. Met Turist gaat hij nog een stapje verder en onderzoekt hij op satirische wijze de rol van de man in de samenleving en wat er in zijn psyche en in zijn omgeving gebeurt als hij hierin tekortschiet.

Tomas en Ebba zijn getrouwd, hebben twee kinderen en genieten met zijn allen van een welverdiende skivakantie. Ze brengen veel tijd samen door, iets waar ze duidelijk aan toe zijn. Wanneer ze een hapje eten op een terras van een restaurant tussen de bergen, lijkt een lawine hun richting op te komen. Eerst vindt Tomas het nog grappig en negeert hij zijn angstige kinderen. Dan breekt paniek uit wanneer de lawine daadwerkelijk een bedreiging lijkt te vormen. Tomas gaat er als een speer vandoor en laat zijn gillende vrouw en kinderen zonder blikken of blozen achter. Het blijkt echter loos alarm en Tomas moet met hangende pootjes terugkeren naar het tafeltje. Hij probeert te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is, maar Ebba en de kinderen zijn geschokt door het voorval. Tijdens de rest van de vakantie zorgt het voor een diepe crisis in het gezin en is het maar de vraag of Tomas zijn familie en zijn mannelijke rol binnen het gezin zal kunnen behouden.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Turist Nieuwsberichten